Moje zacatky s PC
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
-
TheBurn
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
Mno dneska ale mash 170GB
...Ja vim, byl sem nucen delat na pocitacich s asi 130MB na disku,...verte mi, ze kompilovat dnesni jadro linuxu je nemozne (ale jinak linux na tom bezi kraaasne) - to chce cca 500MB minimalne,...A to driv se na to veslo s hafem aplikaci (jadro 1.x melo neco mezi 1 - 2MB zkomprimovany tusim),...Prvni Windows (3.11) byly na (10?) disket, DOS 6.22 mel diskety cca 3 diskety,...Joo T602 (ten starej) byl na 3 5.25" tusim (720kB) a stacilo to
...Vsak to znam,..ale dneska je disketa pekelne mala a mam problemy na ni nacpat system co ma vsechny programky na praci s diskama a tak :]
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Můj první PC bylo Xtéčko, kde jsem si mohl o nějakém HDD jen necht zdát, byla v něm jen dual mechanika na diskety.
Prostě na jedné disketě 5a1/4 s obrovnkou kapacicou 360kb byl systém a z druhé se pouštěly aplokace a hry, to byly časy
Pamaruji se, že moje první Upgrade PC (tehdy 286) bylo koupení 1MB paměti v 256kb modulech a stálo to 4500Kč, někde ten účet mám myslím schovanej
Jediný důvod tohotu Upgradu byl ten, že jedině na 2MB mašině jely hry i se zvukem na tehdy poměrně levné (3000Kč) zvukové kartě
A ikdyž jich bylo jen pár co měly zvuk na Sound Blastera, byla to taková bomba, že to kupovali všichni kdo na to měl
A i windows 95 šly ještě na 40MB disku a vešla se na něj i nějaká ta hra
Dneska to už opravdu nemá cenu hledat každý MB volného prostoru a dokonce i paměti se dnes počítají na GB, takže není co řešit.
Prostě na jedné disketě 5a1/4 s obrovnkou kapacicou 360kb byl systém a z druhé se pouštěly aplokace a hry, to byly časy
Pamaruji se, že moje první Upgrade PC (tehdy 286) bylo koupení 1MB paměti v 256kb modulech a stálo to 4500Kč, někde ten účet mám myslím schovanej
A i windows 95 šly ještě na 40MB disku a vešla se na něj i nějaká ta hra
Dneska to už opravdu nemá cenu hledat každý MB volného prostoru a dokonce i paměti se dnes počítají na GB, takže není co řešit.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Sorry, ale musel jsem to strihnout.
Tema je nicmene zajimave, takze jsem ho nechal.
S PC jsem zacinal v roce 1988 - pri doprave masiny z Nemecka nam na hranicich zabavili monitor, protoze bylo na pocitac embargo (286ka). Proc zabrali monitor a ne samotny pocitac dodnes nechapu
Jo, a vod ty doby se v PCckach stouram
Tema je nicmene zajimave, takze jsem ho nechal.
S PC jsem zacinal v roce 1988 - pri doprave masiny z Nemecka nam na hranicich zabavili monitor, protoze bylo na pocitac embargo (286ka). Proc zabrali monitor a ne samotny pocitac dodnes nechapu
Jo, a vod ty doby se v PCckach stouram
- Duro Kotulic Bunta
- Banánová odměna

- Kontaktovat uživatele:
No ja som zacinal este pri (myslim) ceskoslovenskych PMD, ak si na ne este niekto spomina.
Pamat uz ani nepamatam
a monitor CB televizor (tusim znacky Merkur alebo tak nejak).
Ked to porovnam s dneskom - 20" LCD a HDD 3x160GB (jeden z nich prenosny-USB) tak sa ozaj clovek musi pousmiat.
Ale je to super ze sa to takto posuva, ved aj boinc z toho profituje...
Som hlavne zvedavy co sa stane ked narazime na spodnu rozmerovu barieru pre tranzistory (mensi tranzistor ako z atomov uz asi nespravime)
Ked to porovnam s dneskom - 20" LCD a HDD 3x160GB (jeden z nich prenosny-USB) tak sa ozaj clovek musi pousmiat.
Ale je to super ze sa to takto posuva, ved aj boinc z toho profituje...
Som hlavne zvedavy co sa stane ked narazime na spodnu rozmerovu barieru pre tranzistory (mensi tranzistor ako z atomov uz asi nespravime)
Aha, takze to budou nakonec zacatky s pocitacema, ne s PC.
No moje prvni setkani s pocitacem nebylo moc dobre - docela jsem se toho stroje bal a ani hry jsem na nem nechtel hrat (samosebou 8-bit a telka k tomu). Ale to by mi dnes asi nikdo neveril, protoze mne spousty non-Cp-folks zna jako pocitacoveho maga.
No moje prvni setkani s pocitacem nebylo moc dobre - docela jsem se toho stroje bal a ani hry jsem na nem nechtel hrat (samosebou 8-bit a telka k tomu). Ale to by mi dnes asi nikdo neveril, protoze mne spousty non-Cp-folks zna jako pocitacoveho maga.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
První zkušenost s počítačem byl na základce, kde sem chodil do kroužku a kde se jelo na PMD 85a + televize Merkur. Měl sem to štěstí, že sem seděl u modelu PMD 852a, v čem byl lepší ale netuším do dnes
Programování Karla byla psychárna, kdo ví o co šlo, tak asi souhlasí
První zkušenost s PC byla taky na té základce, kde proběhl upgrade (rok 1991?) na PC XT, ani nevim co to mělo za cpu,paměť, atd. černobílej monitor, na monitoru samolepka s loginem a heslem (jako třeba Vendula, Marketa a tak
). Nejvíc nás uchvátil program na sledování polohy hvězd. Bylo něco nepředstavitelnýho, že sem mohl vidět, jak bude obloha vypadat z Varšavy v roce 2005
Praha tam nebyla
.
Doma to začalo Commodorem C64 + kazeťák + monitor Čajovec (zvládal zelenou a bílou barvu, tedy zeleno-bílej). Pak sem k tomu dostal k vánocům disketovku 5 a 1/4 za 5100Kčs, disketa měla kapacitu 170kB. Pak se koupila do obýváku lepší televize a já dostal Teslu Oravan k počítači, takže už sem měl i zvuk! No Oravan mi do dnes slouží v pokojíku jako televize. Rok výroby 1986....
No a v listopadu 1996 sem dostal domů PC. Tehdy AMD K100MHz, 16MB EDO RAM, 1.28GB Seagate (sloužil 6 let!) a 14" monitor Samsung(sloužil 8let). Po neustálých investicích je z toho dneska šunka XP2000+,384MB,120GB,atd. Poslední investicí byla DVD vypalovačka, další bude asi větší disk, přece jenom mám drobet větší traffic, než přes EDGE a tak to místo ubejvá
dejv
První zkušenost s PC byla taky na té základce, kde proběhl upgrade (rok 1991?) na PC XT, ani nevim co to mělo za cpu,paměť, atd. černobílej monitor, na monitoru samolepka s loginem a heslem (jako třeba Vendula, Marketa a tak
Doma to začalo Commodorem C64 + kazeťák + monitor Čajovec (zvládal zelenou a bílou barvu, tedy zeleno-bílej). Pak sem k tomu dostal k vánocům disketovku 5 a 1/4 za 5100Kčs, disketa měla kapacitu 170kB. Pak se koupila do obýváku lepší televize a já dostal Teslu Oravan k počítači, takže už sem měl i zvuk! No Oravan mi do dnes slouží v pokojíku jako televize. Rok výroby 1986....
No a v listopadu 1996 sem dostal domů PC. Tehdy AMD K100MHz, 16MB EDO RAM, 1.28GB Seagate (sloužil 6 let!) a 14" monitor Samsung(sloužil 8let). Po neustálých investicích je z toho dneska šunka XP2000+,384MB,120GB,atd. Poslední investicí byla DVD vypalovačka, další bude asi větší disk, přece jenom mám drobet větší traffic, než přes EDGE a tak to místo ubejvá
dejv
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Jó tak úplně první v čem jsem se hrabal a pokoušel se tvořit nějaké prográmky, byl výdobytek ČSSR IQ 151 s magičem a Merkurem
Pamatuji se že největší úspěch jsem na něm dosáhnul, když se mně podařilo udělat prográmek, který vykreslil celou načí republiku a po zadání jednoho z 200 nevětších měst se ukázalo to město jako tečka na té mapě a po 5s zase zmyzelo:lol:
To mně bylo 14 a měl jsem z toho strašnou radost, když to fungovalo
Pamatuji se že největší úspěch jsem na něm dosáhnul, když se mně podařilo udělat prográmek, který vykreslil celou načí republiku a po zadání jednoho z 200 nevětších měst se ukázalo to město jako tečka na té mapě a po 5s zase zmyzelo:lol:
To mně bylo 14 a měl jsem z toho strašnou radost, když to fungovalo
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Chronologicky:
1986 - Ondra (fakt se to tak jmenovalo, bylo to celý plechový, mrňavý a zdroj, kterej opravdu dokázal vyhřát studenou místnost)
1987 - TNS (systém s děrnopáskovou pamětí od STS Slušovice - Ten Náš Systém)
1987 - IQ 151 (na učňáku (1988-1991) jsem vedl výpočetní kroužek s těmito stroji)
1987 - PMD 85 (ta dvojka měla plných 8 barev, ale na Merkuru to nebylo poznat)
1988 - Sinclair ZX Spectrum (kámošovi to dovezl někdo z Anglie)
1989 - Didaktik Gama (kdo zažil tohle, tak se mu zdá Win až neskutečně stabilní. Problém byl ve špatně navrhnutém tištěném spoji. Paměť byla příliš daleko od procesoru.)
1989 - Jeden kamarád si pořizuje Atari 800 XL.
1991 - Další kamarád si pořizuje Amigu. Perfektní stroj. Škoda, že ho Commodore poslal k ledu. Byl daleko lepší, než PC.
1994 - Pořizuju si svoje první PC 286 na 8MHz, 3MB paměť, 20MB HDD, monochromatický monitor.
1994-1998 Postupný upgrade (386SX, 386 DX, 486, 586)
1998 - Koupil jsem si PII 433MHz, 512MB, GF2MX400, 20GB HDD, SB Live 128, 15" monitor, scanner, tiskárna. Všehovšudy 65000 Kč.
2003-2005 Kompletně jsem překopal svůj stroj na P4 2,6GH HT, 512MB DC, 120+20+30GB HDD, GF NX6600.
Současnost - Díky Honzovi a jednomu kolegovi z práce začínám skládat další PC pro svého syna (4 roky). Moc ho baví Warcraft 2. Už se těším až si s ním zahraju po síti.
1986 - Ondra (fakt se to tak jmenovalo, bylo to celý plechový, mrňavý a zdroj, kterej opravdu dokázal vyhřát studenou místnost)
1987 - TNS (systém s děrnopáskovou pamětí od STS Slušovice - Ten Náš Systém)
1987 - IQ 151 (na učňáku (1988-1991) jsem vedl výpočetní kroužek s těmito stroji)
1987 - PMD 85 (ta dvojka měla plných 8 barev, ale na Merkuru to nebylo poznat)
1988 - Sinclair ZX Spectrum (kámošovi to dovezl někdo z Anglie)
1989 - Didaktik Gama (kdo zažil tohle, tak se mu zdá Win až neskutečně stabilní. Problém byl ve špatně navrhnutém tištěném spoji. Paměť byla příliš daleko od procesoru.)
1989 - Jeden kamarád si pořizuje Atari 800 XL.
1991 - Další kamarád si pořizuje Amigu. Perfektní stroj. Škoda, že ho Commodore poslal k ledu. Byl daleko lepší, než PC.
1994 - Pořizuju si svoje první PC 286 na 8MHz, 3MB paměť, 20MB HDD, monochromatický monitor.
1994-1998 Postupný upgrade (386SX, 386 DX, 486, 586)
1998 - Koupil jsem si PII 433MHz, 512MB, GF2MX400, 20GB HDD, SB Live 128, 15" monitor, scanner, tiskárna. Všehovšudy 65000 Kč.
2003-2005 Kompletně jsem překopal svůj stroj na P4 2,6GH HT, 512MB DC, 120+20+30GB HDD, GF NX6600.
Současnost - Díky Honzovi a jednomu kolegovi z práce začínám skládat další PC pro svého syna (4 roky). Moc ho baví Warcraft 2. Už se těším až si s ním zahraju po síti.