HOWTO? - Linux klient na oldmachinu

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Noclaf
Nováček

HOWTO? - Linux klient na oldmachinu

Příspěvek od Noclaf »

Mam PIII na 500MHz (ale deska ho mozna identifikuje jen jako PII na 350MHz, jeste jsem nestihl overit) s 64MB SDRAM a nejakym 2GB diskem (ale nejaky dalsi 1-3GB muzu pridat :D ). (pro stouraly - je to Dell Optiplex GXa 333L EM+)

No a tak jsem si rekl, ze zatimco na mem normalnim stroji budu poustet BOINC jen nekdy, tak na tehle masine by klidne mohl jet porad (nemam pro ni lepsi pouziti).

Bo ikspéčka na tom asi privela svizne behat nebudou (uz 14h v kuse mi bezi instalace "Windows XP Pro SP3 Unattended Install (Inc MS Office 2003) + (Service Pack 3)(BOOTABLE) -FASTER-" :) ) tak jsem si rekl, proc ne onen zazracny Linux.
Jenze nevim jak na to. Linux uz jsem videl, ale z rychliku a byly to takove ty obrazkove distra, kde se spis klika nez prikazoradkuje.

Taaaakze bych potreboval poradit :
a)distro
b)klienta
c)jak to rozchodit

A prosim - navod jako pro debila, rada "zkompiluj to v gecececku se standardnima predvolbama jako root" je mi platna stejne jako madarsky jidelni listek. ;)

Diqy.

PS: Staci kdyz tam ten klient pobezi porad i bez nalogovani. Kdyz se na ten stroj pujde pripojit z moji WinMachine, abych se koukl jak to pocita, akorat dobre, ale neni podminkou.;)
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Osobně doporučuji něco málo náročného. Mrkni na Slax. Já ho provozuji dokonce jako live distribuci (tj. neinstaluji), ale mám to na pracovním noťasu, což je přeci jen trochu silnější stroj než nějaký starý PII (či P III). Těch 64 MB je tak akorát, možná budeš mít problémy nějaké projekty připojit, ale v pohodě se to dá vyřešit připojením se na jiném kompu a pak jen přenesením adresáře BOINCu na ten tvůj "old comp"
Co se týká instalace BOINCu pod linuxem, tak prostě jen ztáhni instalačku a rozbal ji někam na disk (já u toho noťasu používám dokonce flash disk, takže se obejdeš případně i bez HDD). Z vlastní zkušennost mohu doporučit spouštění nejprve clienta a až pak případně managera - pokud použiješ slax, tak 64 MB nestačí na rozjetí ani Fluxboxu, takže se stejně budeš muset spokojit pouze s klientem. Protože nejsem žádný linux guru a linux mi běží na tom noťasu pouze v případě, že někdo nepotřebuje ten noťas (je to pracovní "putovní" kousek na služebky - takže mi po většinu roku "nečinně" leží v kanceláři 8) ) tak jsem neřešil žádné spouštěcí skripty a mám prostě uložen spouštěcí příkaz v textovém souboru, který si zkopíruji do schránky a pak jej nakopíruji do konzole a odentruji :)

Kód: Vybrat vše

cd "/home/libor/boinc_linux" && exec ./boinc $@
Za /home/libor/boinc_linux si budeš muset nastavit vlastní cestu - tohle je z mého domácího kompu, kde mám linux na pevném disku (teď o víkendu nejsem u noťasu :) )

Jinak na té tvé konfiguraci můžeš například provozovat i Win98 - já takhle provozuji Pentium I 133 MHz se 48MB Ram a 2 GB diskem. Pozor ale na to, že Win98 musíš alespoň jednou za čas restartovat - trpí přetečením zásobníku (tuším po 48,5 dnech)
Noclaf
Nováček

Live distro

Příspěvek od Noclaf »

A to rozjizdis boinc z live distra?

Ja vim, instalacni CD W98SE mi tu taky lezi, ale mam pocit, ze nejaky skromny distro linuchu budu zrat precejen min pameti (ktera je hlavni problem) nez zrovna winy.
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Re: Live distro

Příspěvek od LiborA »

Noclaf píše:A to rozjizdis boinc z live distra?
Ano rozjíždím, je to totiž služební noťas, takže na něj nemohu nainstalovat linux napevno. Doma mám samozřejmě linux nainstalovaný na harddisku, ale také jinak silný počítač než jak uvádíš. Slax si samozřejmě můžeš nainstalovat na hard také a nemusíš jej provozovat jako live tu možnost jsem popisoval jen jako ukázku, jak rozličné jsou kombinace provozu BOINCu.
Noclaf
Nováček

...

Příspěvek od Noclaf »

Ja bych to klidne taky poustel z live (bez GUI), ale jak sis na to live distro pridal BOINC klienta?
A kdyz to budu mit pusteny bez GUI na starym stroji, da se nejak zjistit stav klienta z jinyho XP stroje?
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Ja spoustim z live CD boinc tim, ze si tam namapuju NFS disk na kterem mam BOINC. Ale lze mit BOINC i na Flash disku. Vetsinou ty PC rebootnu v patek a v pondeli mi to dotycny pracovnik restartne...
Ale asi narazis s tema 64MB RAMky. Jediny projekt o kterem vim za bezi na 64MB RAM je Leiden.
Co se tyka sledovani toho BOINCu, tak muzes pouzit bud klasickeho BOINCmanagera, nebo BOINCStudio ci starsi BOINCView. Samozrejme to vyzaduje otevreny port na clientu, nastavene heslo v gui_rpc_auth.cfg a ip v remote_hosts.cfg
EDIT: Jeste k tomu SLAXu. Existuje server edice . U te se defaultne splousti i sshd (ale taky i httpd a mysql a nespousti se Xka). Takze si tom pak muzes vlastne delat vzdalene co chces... (ale nejen ty, dokud nezmenis default root password). Takze staci bootnout z CD a muzes od toho odejit ke svejm widlim a dal pokracovat pres PUTTy.
EDIT2: A jeste doplnim, ze ve SLAXu si muzes celkem pohodlne dodelat vlastni modul ktery ti zautomatizuje vse co jsem popsal vyse. ;-) Ja ho ale mam problem spustit na dualcorech, takze je pro me v teto verzi nepouzitelnej, ale to tobe nevadi.
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Bubak píše:Ja spoustim z live CD boinc tim, ze si tam namapuju NFS disk na kterem mam BOINC. Ale lze mit BOINC i na Flash disku.
To je můj případ (ta flashka :) ) tj. nemám boinc adresář na tom live CD, ale uložený na jiném (zapisovatelném) médiu - v případě Noclafa by to byl nejspíš pevný disk.
Bubak píše:Ale asi narazis s tema 64MB RAMky. Jediny projekt o kterem vim za bezi na 64MB RAM je Leiden.
Doporučuji rozchodit ten Boinc na některém silnějším počítači (s více RAM) a pak jej pouze přesunout (překopírovat) na ten starý stroj. Jak jsem psal níže, takhle jsem rozběhal i stroj s 48 MB RAM. Dobré je se podívat do Hoznovy tabulky, které projekty mají dostatečně nízké nároky na paměť. Doporučuji se také dívat na dobu výpočtů, protože u slabých strojů musí člověk počítat opravdu s dlouhou dobou výpočtů :) Momentálně na tom svém P1 133 MHz počítám SIMAP a jednu jednotku dělám za 100 hodin :)
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

LiborA píše:Doporučuji rozchodit ten Boinc na některém silnějším počítači (s více RAM) a pak jej pouze přesunout (překopírovat) na ten starý stroj.
To jiste jde, ale takhle asi neznelo zadani. Noclaf chce tenhle PC nechat bezet nonstop bez toho aby na nej nejak moc sahal. A vecny kopirovani BOINC adresare ze stroje na stroj asi neni to co by si predstavoval. Navic pametove mene narocne projekty maji vetsinou i kratsi deadline. Spis by to chtelo nacpat do ty masiny jeste nejakou pamet.
EDIT:
LiborA píše:Dobré je se podívat do Hoznovy tabulky, které projekty mají dostatečně nízké nároky na paměť.
Bohuzel udaje v te tabulce nejsou zaroven i udaji kolik RAMky pozaduje scheduler. Opravdu nevim o projektu (krom Leidenu), ktery by poslal WU PC s 64MB RAMky. Takze pokud by Noclaf nechcel kazdy tyden soupat BOINC sem a tam, tak jsou mu ty udaje skoro k nicemu.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Kdyz uz jsme u toho SLAXe... Co takhle tam nainstalovat minimalni instalaci Slackware? Je to dotaz, tohle distro jsem jeste nemel pod rukama....
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Bubak píše:Kdyz uz jsme u toho SLAXe... Co takhle tam nainstalovat minimalni instalaci Slackware? Je to dotaz, tohle distro jsem jeste nemel pod rukama....
No, ona existuje minimalni instalace SlackWare, ktera pozaduje snad jen 20MB na disku. Kdysi jsme ji zkouseli na takove stare herce a fungovalo to normalne.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 FordPrefect: No pak to zrejme je presne to co Noclaf pozaduje. Pokud bude umet jeho ethernet kartu. S nicim jinym by asi problem u toho stroje byt nemel.
Urcite si bude moct u te instalace vybrat a doinstalit i dalsi baliky... sshd, nano nebo joe, pripadne mc by se mu asi hodily.
Noclaf
Nováček

...

Příspěvek od Noclaf »

FordPrefect píše:
Bubak píše:Kdyz uz jsme u toho SLAXe... Co takhle tam nainstalovat minimalni instalaci Slackware? Je to dotaz, tohle distro jsem jeste nemel pod rukama....
No, ona existuje minimalni instalace SlackWare, ktera pozaduje snad jen 20MB na disku. Kdysi jsme ji zkouseli na takove stare herce a fungovalo to normalne.
Disk neni problem. Dokonce na druhy kanal muzu hodit maly (1-2GB) disk, ktery bude cely jen na SWAP.

Ne, Noclafovi se nechce kazdy tyden neco kopcit sem a tam.;)

O Slackwaru jsem premyslel, ale bohuzel se po me prvni (a jedine) zkusenosti s nim bojim, ze ho nainstaluju, ale nebudu ho schopny nakonfigurovat, natoz nainstalit a zprovoznit BOINC. Chjo, jsem holt Linux BFU. :oops:

Po pametich se jeste kouknu, ono se nam neco povaluje ve sklepe. Ale obavam se, ze vic nez dalsi 32 tam nenajdu (deska ma tri sloty a ve dvou uz jsou 32 moduly). Tudiz velmi pochybuju, ze dam dohromady vic nez 80 / 96 MB RAM.

Jeste je tu nadeje v podobe W98SE - ale ty se mi instaluji uz od rana a posledni hodinu zbyva 10min do konce instalace...takze z toho nejaky extra svizny chovani nekouka. (instalace WXP se ani nepodarila, mam tri ruzny verze (obyc SP1, special SP3 neofic, vlastni minimalistickou SP2) a instalace vsech skoncila v posledni fazi instalace ve stejnym BSODu)
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 Noclaf: On ti zadnej OS nepomuze. Pokud mas jen 64MB RAM, BOINC to na tebe praskne scheduleru na strane serveru projektu a ten ti neposle zadnou praci. Krom Leidenu, ale to uz jsem parkrat psal. Takze je celkem jedno na kterym OS ti BOINC bezi. S 96MB RAMky ti mozna pobezi Neuron.
Asi si interne udelam dalsi sloupecek k Honzovo tabulce s infem kolik RAM pozaduje scheduler....
Noclaf
Nováček

...

Příspěvek od Noclaf »

Chvalme naseho pana, Jezise Krista! Haleluja! :D :D Nasel jsem dva 64MB moduly. :) Tz 128 dohromady. Jsou nonECC, takze by se s tema puvodnima 32 ECC asi radi nemely. 128 uz staci na nejakej "lepsi" projekt?;)
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Vzhledem k tomu, že to je P III 350 MHz (či snad P II 300) tak by mne zajímalo, co považuješ za lepší projekt? Rozhodně koukej na dobu výpočtu Honzově tabulce a zvol si projekt, který nemá dobu výpočtu tak velkou.

Pokud nechceš toho moc nastavovat, tak vyluč z výběru SIMAP, protože jeho standardní aplikace nepodporuje non-SSE procesory a musíš tedy ručně ztáhnout i386 aplikaci (tj. použít soubor app_info.xml)
Odpovědět