CASOPROSTOR

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zamčeno
Kryspin
Nováček

CASOPROSTOR

Příspěvek od Kryspin »

Zdravim,
ve fyzice nejsem nejzdatnejsi a tak moje otazka zrejme nejednomu z vas prijde hloupa ci nevhodna, ale nejak mi unika pojem casoprostor. Paklize se poohlednete v internetu o zalezitosti kolem teorie relativity, taks e vsude docitate o casoprostoru. Za co muze, nemuze, zda pomuze, nepomuze. Jak se meni, zakrivi, pokrivi, dokrivi, rozkrivi a jiz me nenapada co jeste :o) Jenze co je casoprostor? Jaka je jeho definice? A jak ho mam chapat? To jsem nikde v internetu nenasel.

Poradte mi tedy prosim. Potrebuji se to dozvedet jeste dnes vecer. Staci treba i link, ale rad bych znal definici casoprostoru.
Tedy predem dekuji.
Krystof
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Zkus treba kapitoly "prostorocasove diagramy" a "K obecné relativitě" na http://martin184.webpark.cz/
Cas je chapan jako ctvrty rozmer prostoru. Predstav si cely vesmir zjednodusene jako dvourozmerny (jako list papiru) - deformace casoprostoru jsou tedy prohlubne na tom listu v mistech hmotnych teles. Casova sekvence by byla adekvatni stosu papiru, kde ty prohlubne v jednotlivych listech lezi na sobe, ale mohou v ruznych vrstvach postupne menit polohu (tak jak meni polohu ten hmotny objekt, ktery reprezentuji)
Kryspin
Nováček

Moc diky

Příspěvek od Kryspin »

Dekuji. Halvne za ten web site. Je to tam docela jasne vysvetlene ale i za praci z vasim valstnim vysvetlenim. dik moc
Zamčeno