Právě že ne, možná že ti co počítají CPDN si toho nevšimnou, ale v projektech kde se jednotka počítá jen několik hodin to poznáš okamžitě. Já počítám Ensteina, a vždy mám dobu výpočtu 5:24 +- 2 minuty (Athlon 64 1800 MHz@2310 MHz). A to ikdyž si přehrávám 2 hodiny film, nebo hraji hru. Přehrávání DVD s maximálním počtem filtrů mi odebírá 20% výkonu, krát dvě hodiny... se musí určitě projevit nejmíň o 30 min.TheBurn píše:Rad bych to vyvratil, ale moc to nesleduju,...
Ale mozna bys mi moh rict, proc by to pocitalo cas "blbe"?...Jako co ja vim, tak BOINC pocita cas kdy je spusten CPDN (ci jiny) a pocita - a nezajima ho na jaky vykon nebo kolik WU...proste pocita realny cas, ktery se WU pocitala,...Si myslim ja....samozrejme se muzu mylit :]
Výkon AMD vs. Intel v jednotlivých projektech
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
-
TheBurn
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
Hmm...mozna je to jinak, ale kdyz jsem to aktivne sledoval, tak vim ze kdyz sem si pustil doom3 (jee kde sou ty casy kdy sem na to mel cas :]), tak se mi vypocet temer zastavil, ale cas pribejval,....ale tak nevim, mohlo se hodne veci zmenit a opravdu to hus sleduju jenom minimalne ze prectu obcas forum, novinky na boinc.cz, kouknu co je noveho v projektech ci jestli neni novej klient a tim to hasne :]
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady jsou moje dlouhodobé poznatky z počítání Boinc na CPU s HT a dříve bez něj.
BOINC- opravdu počítá jen výpočetní čas, ne celkový čas po který byla konkrétní jednotka počítána.
CPU bez HT-počítá pouze pokud není puštěn jiný program, který má nastavenou větší prioritu. Například když hrajete, výpočet Boinc se prakticky zastaví.
CPU s HT- není pravdou to, co se píše ve článku, že by na CPU s HT byly výpočty BOINC či dříve Seti/Clasik pomalejší při počítání dvou jednotek naráz
Myslím že nejen já , ale kdokoliv to kdy testoval musel dospět k výsledku + minimálně 23% výkonu navíc=jinými slovy o 23% rychleji vypočítá 2 jednotky než kdyby je počítal s vypnutým HT každou zvlášť.
Další věcí jsou ty priority o kterých se ve článku také píše a s tím mohu také souhlasit jen částečně
Když si na CPU s HT pustíte hru, nebo program který by vám na normálním CPU vzal celý výkon, na CPU s HT to udělá následovné:
Tato aplikace si vezme 50%CPU, což je tedy 100% jednoho z těch virtuálních CPU.
BOINC stále počítá dvě jednotky, akorát že jen každou na 25% , čili rozdělí si druhý virtuální CPU napůl.
Každopádně CPU s HT je určitě velké plus pro BOINC nadšence, kteří uvažují o koupi nového PC a nejsou moc limitováni cenou
Jinak dle toho článku soudím, že dvoujádrové CPU mají ještě hodně velký kus cesty před sebou, než bude reálná jejich koupě s ohledem na nějaký větší nárůst výkonu PC sestavy/cenu.
Prozatím to vypadá s výhledem asi dalšího roku na :
- ještě větší nárůst spotřeby
- v žádném případě né 100% nárůst výkonu
- podstatně nižší frekvence jednotlivých CPU
- má to význam prakticky jen pro BOINC, téměř nic jiného to nevyužije
- bude to stát balík
- jediné trochu rozumné budou prozatím CPU od AMD
BOINC- opravdu počítá jen výpočetní čas, ne celkový čas po který byla konkrétní jednotka počítána.
CPU bez HT-počítá pouze pokud není puštěn jiný program, který má nastavenou větší prioritu. Například když hrajete, výpočet Boinc se prakticky zastaví.
CPU s HT- není pravdou to, co se píše ve článku, že by na CPU s HT byly výpočty BOINC či dříve Seti/Clasik pomalejší při počítání dvou jednotek naráz
Další věcí jsou ty priority o kterých se ve článku také píše a s tím mohu také souhlasit jen částečně
Tato aplikace si vezme 50%CPU, což je tedy 100% jednoho z těch virtuálních CPU.
BOINC stále počítá dvě jednotky, akorát že jen každou na 25% , čili rozdělí si druhý virtuální CPU napůl.
Každopádně CPU s HT je určitě velké plus pro BOINC nadšence, kteří uvažují o koupi nového PC a nejsou moc limitováni cenou
Jinak dle toho článku soudím, že dvoujádrové CPU mají ještě hodně velký kus cesty před sebou, než bude reálná jejich koupě s ohledem na nějaký větší nárůst výkonu PC sestavy/cenu.
Prozatím to vypadá s výhledem asi dalšího roku na :
- bude to stát balík
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Takze se vyplati investovat do viceprocesorovych serveru Xeon s cache ne 1MB ale 2MB? pripadne do MPcek s cache > nez 2MB?forest píše:Tak tady jsou moje dlouhodobé poznatky z počítání Boinc na CPU s HT a dříve bez něj.
- bude to stát balík

- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Ano dvoujádrové CPU mají ještě hodně cesty před sebou, ale dovolím si oponovat.forest píše: Prozatím to vypadá s výhledem asi dalšího roku na :
- bude to stát balík
- dvojprocesor P4 na 3.2GHz má TDP 130W, nejžravější Prescott 115W, ano strašná čísla.
- nárůst výkonu se může blížit 100%, záleží jak je napsaná aplikace
- proč nižší frekvence? již zmiňovaný P4 D má dva v sobě dvě jádra a každé na 3.2GHz, ne tedy 2x 1.6GHz nebo tak něco
- má to význam pro všechny aplikace, které budou napsány (upraveny) pro dual CPU.
- cena je dána velikostí plochy čipu, zatím je to nad 200mm čtvereční a to je sakra balík
- AMD v dual CPU zatím jednoznačně vede, uvidíme jak to bude dál.
dejv
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Uvedl jsem vyhlídky na rok, čiže následujících 12 měsíců
Právě to že budou zatím maximálně 2x 3,2Ghz, tak o tom nárůstu pochybuju.
Ikdyž BOINC využije dvě jádra, pochybuju o tom že by nárůst byl víc jak 70% a když vezmu že již půl roku mám P4 4,28 k tomu připočtu HT výkon 23%, dostávám se na podobný výkon již dávno a nepotřebuji dvě jádra.
Takže až tak za rok až udělají výkonnější a lepší konstrukci, tak se o zvednutí výkonu pro BOINC bude dát možná uvažovat
Citaci sem smazal, nepiš jí do příspěvku, pokud to není nutné, dejv
Právě to že budou zatím maximálně 2x 3,2Ghz, tak o tom nárůstu pochybuju.
Ikdyž BOINC využije dvě jádra, pochybuju o tom že by nárůst byl víc jak 70% a když vezmu že již půl roku mám P4 4,28 k tomu připočtu HT výkon 23%, dostávám se na podobný výkon již dávno a nepotřebuji dvě jádra.
Takže až tak za rok až udělají výkonnější a lepší konstrukci, tak se o zvednutí výkonu pro BOINC bude dát možná uvažovat
Citaci sem smazal, nepiš jí do příspěvku, pokud to není nutné, dejv
Naposledy upravil(a) forest dne čtv dub 28, 2005 8:04 am, celkem upraveno 1 x.
Jenze dvoujadrovej procesor ti udela 4 jednotky najednou Foresteforest píše:Uvedl jsem vyhlídky na rok, čiže následujících 12 měsíců![]()
blablabla..... dostávám se na podobný výkon již dávno a nepotřebuji dvě jádra.
-
TheBurn
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze diskutovat o dvou jadrech je zatim na nic. Aby se to vyuzilo, budou muset byt mnohem rychlesi sbernice, bude se zvysovat plocha procesoru, zatim aj teplota (teda co ja vim :]) a vubec. Zatim o tom ani nema moc cenu diskutovat, protoze se vyplati koupit si proste dvouprocesorovej system, nebo kdyz to nekomu prijde moc sileny, nebo chce dvouprocesorovej system ale pouze upgradem, muze zkusit nakoupit gigabitovej ethernet, hodit to do site, opatchovat jadro na openmosix a je to :]..Vysledek sice neni az tak dobrej, ale je to dvouprocesorovy a zatim urcite levnejsi :]
-
4D 61 72 74 69 6E=Martin
- Expert

2 jádra a HT - jedna podmínka je pro mě splněna - teď si jenom počkám, až se přejde na 128 bity
(nebo až budu mít víc peněz na lepší PC)...předtím jsem to jenom tak plácnul, no a vida, on je tu 2procesor s HT......
kde je ta doba, kdy vládly světem 486 mašiny.....tuhle měl jeden známý 286-tku a měl tam asi tři hry a 602 textový editor...nějaký dos kdoví jaké verze - nejzajímavější bylo to, že na něm měl cca 3 - 4 viry, ale předpokládám, že víc - jenom ty tři viry se dostaly na disketu a došly až ke mně - ty další viry asi ta jeho 286-tka neutáhla....
bylo by zajímavé, kdyby někdo vymyslel DC už v té době - takový SETI v DOSu....bylo by to možná zajímavé....
kde je ta doba, kdy vládly světem 486 mašiny.....tuhle měl jeden známý 286-tku a měl tam asi tři hry a 602 textový editor...nějaký dos kdoví jaké verze - nejzajímavější bylo to, že na něm měl cca 3 - 4 viry, ale předpokládám, že víc - jenom ty tři viry se dostaly na disketu a došly až ke mně - ty další viry asi ta jeho 286-tka neutáhla....
bylo by zajímavé, kdyby někdo vymyslel DC už v té době - takový SETI v DOSu....bylo by to možná zajímavé....
- Necroman
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
HT ano i ne
Jen dodám, že ne všechny plánované dvou a více jádrové systémy budou podporovat HT.Miiichal píše:Jenze dvoujadrovej procesor ti udela 4 jednotky najednou Foreste)
26. května bude představeno Pentium D, které bude prakticky ořezanou verze Pentia Extreme Edition, budou vyráběny zatím tři modely s frekvencemi 2,8, 3 a 3,2 GHz za ceny 240, 315 a 530 dolarů. Přitom Pentium Extreme Edition vyjde na 999 dolarů a běží taktéž na 3,2 GHz. Odečtením cen lze dojít k faktu, že pokud by měl někdo zájem u dvoujádrového procesoru i o HyperThreading, pak si musí připlatit 469 dolarů, jelikož to je jediný významný rozdíl mezi Pentiem Extreme Edition a Pentiem D na 3,2 GHz. (informace převzaty ze serveru http://www.cdr.cz )

- forest
- Kontaktovat uživatele:
Re: HT ano i ne
No právě, dle toho článku se nebude v brzké době s HT u dvoujádrových CPU moc počítat a když už HT bude, tak to bude stát další prachy navíc, tak proto jsem to tak napsal, možná jsem to tam měl zdůraznitNecroman píše:Jen dodám, že ne všechny plánované dvou a více jádrové systémy budou podporovat HT.Miiichal píše:Jenze dvoujadrovej procesor ti udela 4 jednotky najednou Foreste)
26. května bude představeno Pentium D, které bude prakticky ořezanou verze Pentia Extreme Edition, budou vyráběny zatím tři modely s frekvencemi 2,8, 3 a 3,2 GHz za ceny 240, 315 a 530 dolarů. Přitom Pentium Extreme Edition vyjde na 999 dolarů a běží taktéž na 3,2 GHz. Odečtením cen lze dojít k faktu, že pokud by měl někdo zájem u dvoujádrového procesoru i o HyperThreading, pak si musí připlatit 469 dolarů, jelikož to je jediný významný rozdíl mezi Pentiem Extreme Edition a Pentiem D na 3,2 GHz. (informace převzaty ze serveru http://www.cdr.cz )
Každopádně s tou rychlostí výpočtu to že bude 2*3,2Ghz rychlejší na BOINC než můj současný 1*4,28Ghz s HT opravdu dosti pochybuju alespoň ze začátku
Nejen že jak bylo psáno v člávku zrychlení značně bude brzdit propustnost FSB (převážně u Intelu), ale i když porovnám výkovy CPU P4 3,2Ghz a 4,28 jsou o chlup méně než poloviční, takže ikdyž budu brát zrychlení o 100% (v dohledné době velice nereálné) dostane se maximálně na stejný výkon za více peněz, větší spotřebu a nechci slyšet hukot toho chladiče, který to bude potřebovat, vodník přecijenom ještě stále není standart a i dnešní vrtule na Prescotty nechladí zrovna s velkou rezervou a zvuk připomíná vrtulník
Další problémy určitě nastanou s Cache CPU, která bude u některých CPU sdílená a u některých samostatná, čili problémy v předáváním dat mezi CPU, delších odezvách atd. no prostě mají hodně velkej kus práce před sebou a ikdyž pro BOINC logicky hovoří CPU se samostatnými Cache (zatím se hovoří pouze o 1MB) pro každý CPU, jenom testy ukážou jestli a o kolik se ten výkon nakonec zvedne, takže zde můžeme hovořit opravdu pouze o teorii, ale dokud to někdo neotestuje na BOINC, tak je to debata o ničem
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Re: HT ano i ne
Srovnávej srovantelné, v první řadě srovnávej procesory na default frenkvenci a nebo procesory přetaktované. Tzn. pokud chceš srovnávat tvůj přetaktovanej Prescott, tak vyčkej jak vyosoko půjdou přetočit jádra v P4 3.2GHz EE, pak to má smysl, jinak ne.forest píše:......
Každé jádro má pro sebe 1MB cache. Rozdíl ceny P4 D 3.2GHz (dvě jádra) a P4 3.2GHz EE (dvě jádra + HT) je menší než cena P4 D 3.2GHz, tedy za 3.2GHz + HT (4 virtuální CPU) dáš méně než za 2x P4 D. Pokud uživatel používá "jednovláknové" aplikace, je mu už prakticky k ničemu i HT natož dvě jádra a HT k tomu.
Je to jako mít MMX,SSE,3D Now procesor a prohánět něm aplikace, které ani jednu instrukční sadu nepodporují.... za to nemůže procesor, ale programátor.
dejv