BOINC v časopise Computer
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Honzo tvoje útoky vůču SETI mi občas přijdou ale už fakt debilní, jsem na SETI nas*****, jejich přístup a jejich (ne)fungování mě přesvědčilo, že SETI bude asi poslední projekt na kterém se budu podílet, ale to co občas předvádíš ty je fakt už na palici. Když se zeptám okolo sebe těch pár procent lidí co ví co jsou distribuované výpočty, tak 99.9% řekne "jó to jsou ti ufoni". Proto se to všude píše na prvnim místě, proto se to všude zmiňuje, né proto že někdo s*** na ostatní projekty. Možná existují stovky projektů, jeden je nejznámější. Jestli má smysl je otázka druhá, tak to proboha pochop, není to psané pro lidi co se o distribuované výpočty zajímají podrobnějí, ale spíš pro lidi co se o to (zatím) nezajímají vůbec.Honza píše:A zase jeden chytrak, co si mysli, ze prvni pouzitelny grid byl SETINebo ostatni vidi moje kritiku jako neopravnenou, nemistnou ci vubec mimo misu?
dejv
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s dejvidkem, ten článek je pro normální lidi, co většinou ani neví, co jsou distribuované výpočty a má jim to trochu přiblížit, popřípadě je přilákat.dejvidek píše:Honzo tvoje útoky vůču SETI mi občas přijdou ale už fakt debilní, jsem na SETI nasranej, jejich přístup a jejich (ne)fungování mě přesvědčilo, že SETI bude asi poslední projekt na kterém se budu podílet, ale to co občas předvádíš ty je fakt už na palici. Když se zeptám okolo sebe těch pár procent lidí co ví co jsou distribuované výpočty, tak 99.9% řekne "jó to jsou ti ufoni". Proto se to všude píše na prvnim místě, proto se to všude zmiňuje, né proto že někdo sere na ostatní projekty. Možná existují stovky projektů, jeden je nejznámější. Jestli má smysl je otázka druhá, tak to proboha pochop, není to psané pro lidi co se o distribuované výpočty zajímají podrobnějí, ale spíš pro lidi co se o to (zatím) nezajímají vůbec.Honza píše:A zase jeden chytrak, co si mysli, ze prvni pouzitelny grid byl SETINebo ostatni vidi moje kritiku jako neopravnenou, nemistnou ci vubec mimo misu?
dejv
No a s tím že píšou o Seti je logické
Sice jak píšeš většina lidí z těch 5 milionů již není aktivních (logické, když už rok jede BOINC), ale to stejné bude po pěti letech na BOINC ne?
Hromada lidí během pěti let se na to vykašlala, hromada to prostě vyzkoušela a zjistila že to je pro ně nezajímavé atd...
Chápu tvé nadšení pro CPDN, ale nemůžeš kvůli tomu zavrhovat a stále napadat Seti.
Zamysli se schválně nad tím, kolik lidí by počítalo CPDN či ostatní projekty které jsou dnes pod BOINC, kdyby zde nebylo Seti a všech těch lidí, co na Seti/BOINC přešli a až po přidávání dalších projektů se pomalu přesouvali na jiné projekty než Seti, nebo jim věnovali třeba část ze svého výkonu, který dříve využívali jen pro Seti?
Neříkám že kdyby CPDN nebyl pod BOINC tak by ho nikdo nepočítal, ale myslím si že by jej počítalo maximálně 5% lidí, než když se zapojil pod BOINC kde je 99% všech členů dřívějších Seti nadšenců.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- Howard
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
No jo no, ja jsem take pocital jen a jen seti (od 2000), vedel sem, ze existuji i jine projekty, kdysi (jeste za casu klasickych klientu) jsem pro kamose stahoval predictor (protoze jeho prarodice umreli na rakovinu, tak to chtel pocitat), ale me jine projekty nikdy nezajimali, take jsem o nich nemel prilis mnoho informaci, ackoliv pametnici budou vedet, ze toto nebyl prvni (a ani posledni) clanek v Computeru o distr.vypoctech (nebo jak to mam vlastne nazvat, abych nikoho nepopudil
), ani ja jsem se nejak moc nezajimal, navic klasicke klienti nebyli stvoreni k pocitani vice projektu, nebylo zadne prepinadlo, jako boinc, co by vam prepinalo ruzne projekty, proste se na jednom kompu pocital jen jeden projekt, takze i kdyz nastoupil boinc, tak jsem dal pocital seti. Postupne sem zaslechl neco o dalsich projektech a velmi brzy objevil stranky http://www.boinc.cz, ktere se rozvinuly az do dnesni podoby, pomalicku jsem zacal koukat, coze se to pocita v jinych projektech. No a 20.1 se objevilo na serveru seti info, ze doporucuji lidem se zapojit do Einsteina, tak jsem to udelal
protoze seti melo prvni ze svych letosnich vypadku, o par dnu pozdeji jsem se pripojil i do cpdn a myslim, ze je to tak akorad, nevim, jestli me nejaky projekt jeste zaujme, ale tento pocet je jiz dostatecny.
Have you tried to turn it off and on again?
-
PavolR
- Kontaktovat uživatele:
Prave jsem precetl clanek "Cast superpocitace na vasem stole" od Michala Dolezala z Computeru c. 6/05. Myslim, ze kazdy kdo jej precte a ma internet se jiste podiva na http://www.boinc.cz .

OK, vyspal jsem se, zamyslel se a vsem omlouvam - nejspis to bylo prehnane
foreste, kamarade, taky se zamysli. Tvuj usudek je totiz spatny...
Staci se podivat, kolik mel CPDN classic aktivnich lidi nebo masic v pruhebu casu. Nebudu se nekorektne ohanet cislem 65.000 registrovanych lidi do klasika, ale napriklad v lete 2003 (tedy pred BOINCem) mel classic kolem 20.000 aktivnich pocitacu (coz se drzelo i nanadle a dnes klasika stale 3.000 masin pocita) - tedy ti, co skutecne pocitali. Nemyslim, ze bych dnes na BOINC mel CPDN 1.000.000 aktivnich masin podle tveho usudku
forest píše:Zamysli se schválnì nad tím, kolik lidí by poèítalo CPDN èi ostatní projekty které jsou dnes pod BOINC, kdyby zde nebylo Seti a všech tìch lidí, co na Seti/BOINC pøešli a až po pøidávání dalších projektù se pomalu pøesouvali na jiné projekty než Seti, nebo jim vìnovali tøeba èást ze svého výkonu, který døíve využívali jen pro Seti?
Neøíkám že kdyby CPDN nebyl pod BOINC tak by ho nikdo nepoèítal, ale myslím si že by jej poèítalo maximálnì 5% lidí, než když se zapojil pod BOINC kde je 99% všech èlenù døívìjších Seti nadšencù.
Staci se podivat, kolik mel CPDN classic aktivnich lidi nebo masic v pruhebu casu. Nebudu se nekorektne ohanet cislem 65.000 registrovanych lidi do klasika, ale napriklad v lete 2003 (tedy pred BOINCem) mel classic kolem 20.000 aktivnich pocitacu (coz se drzelo i nanadle a dnes klasika stale 3.000 masin pocita) - tedy ti, co skutecne pocitali. Nemyslim, ze bych dnes na BOINC mel CPDN 1.000.000 aktivnich masin podle tveho usudku
-
Tengu53
Článek v Computeru
Zdravím,
jsem rád, že článek vzbudil takový ohlas. Snažil jsem se jej napsat velmi populárně (jinak to ani neumím;-)). Svého času se hodně psalo o SETI@home, v současnosti jsem chtěl tohle téma oživit v souvislosti s nárůstem domácností přiipojených k internetu – tam je také cílová skupina čtenářů Computeru. Za drobné nepřesnosti se samozřejmě omlouvám – snažil jsem se článek hodně konzultovat s odborníky ve svém okolí (správci sítí a programátory). Slovo psychologický v článku nejspíš zaznít mělo, ale stejně bych existenci týmů a jejich soutěživost, komunitu okolo boinc.cz, myšlenku dobrovolné práce na poměrně vzdálené avšak prospešné věci považoval za fenomén hlavně sociologický.
Jako největší nevýhodu a odtud pramenící i určitá nedorozumění bych viděl určitou uzavřenost komunity okolo grid computingu, která myslím pochází z její velké vazby na akademickou půdu (opravte mě jestli to není pravda). Šlo mi o to dostat BOINC na domácí počítače, na kterých podle mě opravdu jako první běžel SETI@home.
Tedy ještě jednou omluva za nepřesnosti a poděkování za poměrně dobré přijetí článku. U odborných a trochu elitářských komunit to nebývá zvykem.
Michal Doležel
jsem rád, že článek vzbudil takový ohlas. Snažil jsem se jej napsat velmi populárně (jinak to ani neumím;-)). Svého času se hodně psalo o SETI@home, v současnosti jsem chtěl tohle téma oživit v souvislosti s nárůstem domácností přiipojených k internetu – tam je také cílová skupina čtenářů Computeru. Za drobné nepřesnosti se samozřejmě omlouvám – snažil jsem se článek hodně konzultovat s odborníky ve svém okolí (správci sítí a programátory). Slovo psychologický v článku nejspíš zaznít mělo, ale stejně bych existenci týmů a jejich soutěživost, komunitu okolo boinc.cz, myšlenku dobrovolné práce na poměrně vzdálené avšak prospešné věci považoval za fenomén hlavně sociologický.
Jako největší nevýhodu a odtud pramenící i určitá nedorozumění bych viděl určitou uzavřenost komunity okolo grid computingu, která myslím pochází z její velké vazby na akademickou půdu (opravte mě jestli to není pravda). Šlo mi o to dostat BOINC na domácí počítače, na kterých podle mě opravdu jako první běžel SETI@home.
Tedy ještě jednou omluva za nepřesnosti a poděkování za poměrně dobré přijetí článku. U odborných a trochu elitářských komunit to nebývá zvykem.
Michal Doležel
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Tak nevím, ale když Seti přešel na BOINC, tak měl třeba náš tým Seti/BOINC RAC víc jak 100.000(zhruba po měsíci), nyní má něco málo přez 20.000 a to máme víc jak 3x tolik členů než tehdy.Honza píše:OK, vyspal jsem se, zamyslel se a vsem omlouvam - nejspis to bylo prehnane![]()
forest píše:Zamysli se schválně nad tím, kolik lidí by počítalo CPDN či ostatní projekty které jsou dnes pod BOINC, kdyby zde nebylo Seti a všech těch lidí, co na Seti/BOINC přešli a až po přidávání dalších projektů se pomalu přesouvali na jiné projekty než Seti, nebo jim věnovali třeba část ze svého výkonu, který dříve využívali jen pro Seti?
Neříkám že kdyby CPDN nebyl pod BOINC tak by ho nikdo nepočítal, ale myslím si že by jej počítalo maximálně 5% lidí, než když se zapojil pod BOINC kde je 99% všech členů dřívějších Seti nadšenců.
Když začínal CPDN na BOINC, RAC měl kolem 5.000(taky zhruba po měsíci), dnes má víc jak 75.0000.
Takže ten přesun výkonu ze Seti v žádném případě nemůžeš popřít a myslím že je to jedině díky tomu, že oba jsou pod jedním systémem a lidé si mohou snadno volit, kdy a co budou počítat a vysledky se jim sčítají.
Kdyby oba projekty byly pořád v Klasické podobě, myslím že ten výkonnostní poměr který byl před rokem by se moc nezměnil a lidi co počítali Seti, by u něj zůstali
Je mně úplně jedno co lidi počítají, hlavně že jedou BOINC a pomáhají jeho projektům, ale nemohu souhlasit s tím, jak se snažíš minimalizovat zásluhy a důležitost Seti v rozvoji distribuovaných výpočtů
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Hmm, zajimava uvaha. Otazka odkud se ti lide berou je stejne zajimava, jako proc nekteri odpadnou nebo naopak vydrzi ci proste prejdou jinam.forest píše:Tak nevím, ale když Seti pøešel na BOINC, tak mìl tøeba náš tým Seti/BOINC RAC víc jak 100.000(zhruba po mìsíci), nyní má nìco málo pøez 20.000 a to máme víc jak 3x tolik èlenù než tehdy.
Když zaèínal CPDN na BOINC, RAC mìl kolem 5.000(taky zhruba po mìsíci), dnes má víc jak 75.0000.
Takže ten pøesun výkonu ze Seti v žádném pøípadì nemùžeš popøít a myslím že je to jedinì díky tomu, že oba jsou pod jedním systémem a lidé si mohou snadno volit, kdy a co budou poèítat a vysledky se jim sèítají.
Kdyby oba projekty byly poøád v Klasické podobì, myslím že ten výkonnostní pomìr který byl pøed rokem by se moc nezmìnil a lidi co poèítali Seti, by u nìj zùstali![]()
Ano, ten pomer by asi zustal dost podobny. Jenze trebas clanek o SETI jiz nema takovy rekutacni potencial (co se tam vubec da napsat noveho?), jako trebas clanek o jakemkoli jinem novem [boinc] projektu.
Koukal jsem na vykon CPDN v klasiku (ktery rozhodne nebyl nezanedbatelny). Vetsi vykon v BOINC je dan taky tim, ze lide mohou vyuzivat HT, a multiprocessing - ale to hraje roli pouze mezi klasikem a BOINC kdyz pocitame dokoncene modely. Tam ma sam o sobe BOINC zhruba 200% narust - prave diky HT, Intel kompilatoru atd.
Pokud rikas, ze CPDN (a samosebou dalsi BOINC projekty) profituji jak z BOINC platformy, tak ze SETI uzivatelske zakladny - s tim souhlasim, proste je to tak. Nedokazi vsak urcit, kolik lidi prechazi se SETI, kolik pocita vice projektu a kolik se jedna o nove rekrutace. Nova rekrutace jsou docela zajimavou oblasti, protoze potencial rozhodne neni vycerpan. Ani jsi nejsem jist, ze pocet novych ucastniku BOINC kopiruje prirustek pocitacu pripojenich k inetu.Vysly zajimave clanky - napr. o CPDN v Nature, ruzne jinde jsou o nem zminky, o Einsteinovi byla zminka trebas na ceskem Astro atp coz samosebou prispiva k novym clenum - bez ohledu na ostatni projekty.
Lide na CPDN klasiku byla vsehochut - od tech co proste konence nasli smysluplny projekt, presli se SETI nebo proste to byl jejich prvni DC projekt vubec. Naprosta vestina lidi z CPDN klasika prela na BOINC. Nekteri si pak pridali i dalsi projekt(y) - nejcasteji asi Einsteina.
Re: Èlánek v Computeru
Diky za odezvu.
Neni asi pro autora snadne obhajit popularizujici clanek mezi "elitaøskou komunitou".
Jak rozumim grid computingu, tak je opravdu uzavreny - nicmene predevsim proto, ze je spise komercne zamereny.
BOINC je open source a projekty pod nim (az na zatim amatersky BURP) maji jasne zazemi na akademicke pude. Platforma je tedy otevrena.
Preci jen uz par let studuji sociologii...rozdil mezi psychologii a sg. minimalne laicky spociva v tom, ze psychologie se zameruje na kvality jednotlivcu (napr zminena soutezivost vs. altruismus), ktezto sg. se snazi postihnout vetsi socilani celky (vcetne nadnarodnich). Fenomem komunit kolem DC projektu, diskuznich for atp. je velmi zajimavy a do sg. pratri. Ackoli uznavam, ze hranice neni jasne a obory jako socialni psychologie jsou prave na hranici.
Na domacim pocitaci mi v roce 1997 (tusim) bezel distributed.net (GIMPSem jsem se v te dobe nezabyval) - SETI v te dobe jeste nebyl.
Jako informativni doporucuji prezentaci od Davida Andersona zde.
Sam uvadi mezi prvnimi DC projekty dc.net a GIMPS, vcetne skepse k vysledkum SETI (ktera byla samosebou obsazena v zive prednasce, toto jsou jenom slidy). Taky upozornuje na rozdilly mezi Public computing a grid - grid napriklad distancuje od vzdelavacich rozmeru (ze by komercionalismus). Public computing je blize akademicke sfere, grid vice komerni (korporace). Ostatne se staci podivat na to, kdo za jednotlivymi projekty stoji nebo proc je adresa vetsiny BOINC projektu v domene .edu
Neni asi pro autora snadne obhajit popularizujici clanek mezi "elitaøskou komunitou".
Jak rozumim grid computingu, tak je opravdu uzavreny - nicmene predevsim proto, ze je spise komercne zamereny.
BOINC je open source a projekty pod nim (az na zatim amatersky BURP) maji jasne zazemi na akademicke pude. Platforma je tedy otevrena.
Preci jen uz par let studuji sociologii...rozdil mezi psychologii a sg. minimalne laicky spociva v tom, ze psychologie se zameruje na kvality jednotlivcu (napr zminena soutezivost vs. altruismus), ktezto sg. se snazi postihnout vetsi socilani celky (vcetne nadnarodnich). Fenomem komunit kolem DC projektu, diskuznich for atp. je velmi zajimavy a do sg. pratri. Ackoli uznavam, ze hranice neni jasne a obory jako socialni psychologie jsou prave na hranici.
Na domacim pocitaci mi v roce 1997 (tusim) bezel distributed.net (GIMPSem jsem se v te dobe nezabyval) - SETI v te dobe jeste nebyl.
Jako informativni doporucuji prezentaci od Davida Andersona zde.
Sam uvadi mezi prvnimi DC projekty dc.net a GIMPS, vcetne skepse k vysledkum SETI (ktera byla samosebou obsazena v zive prednasce, toto jsou jenom slidy). Taky upozornuje na rozdilly mezi Public computing a grid - grid napriklad distancuje od vzdelavacich rozmeru (ze by komercionalismus). Public computing je blize akademicke sfere, grid vice komerni (korporace). Ostatne se staci podivat na to, kdo za jednotlivymi projekty stoji nebo proc je adresa vetsiny BOINC projektu v domene .edu
Tengu53 píše:Zdravím,
jsem rád, že èlánek vzbudil takový ohlas. Snažil jsem se jej napsat velmi populárnì (jinak to ani neumím;-)). Svého èasu se hodnì psalo o SETI@home, v souèasnosti jsem chtìl tohle téma oživit v souvislosti s nárùstem domácností pøiipojených k internetu – tam je také cílová skupina ètenáøù Computeru. Za drobné nepøesnosti se samozøejmì omlouvám – snažil jsem se èlánek hodnì konzultovat s odborníky ve svém okolí (správci sítí a programátory). Slovo psychologický v èlánku nejspíš zaznít mìlo, ale stejnì bych existenci týmù a jejich soutìživost, komunitu okolo boinc.cz, myšlenku dobrovolné práce na pomìrnì vzdálené avšak prospešné vìci považoval za fenomén hlavnì sociologický.
Jako nejvìtší nevýhodu a odtud pramenící i urèitá nedorozumìní bych vidìl urèitou uzavøenost komunity okolo grid computingu, která myslím pochází z její velké vazby na akademickou pùdu (opravte mì jestli to není pravda). Šlo mi o to dostat BOINC na domácí poèítaèe, na kterých podle mì opravdu jako první bìžel SETI@home.
Tedy ještì jednou omluva za nepøesnosti a podìkování za pomìrnì dobré pøijetí èlánku. U odborných a trochu elitáøských komunit to nebývá zvykem.
Michal Doležel
- ® Radim ... ®
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Spousta lidi pocitalo i genome a lidi z tohoto projektu presli taky pod BOINC. Jo a taky jsem si kdysi jenom tak vytvoril jeste jeden ucet v Seti clasic , abych zjistil kolik lidi ma na uctu 0 vypocitanych jednotek a tady je vysledek :
Your rank out of 5385528 total users is: 3543285th place ............ 0 jednotek
Your rank out of 5385528 total users is: 2276870th place ............ 8 jednotek
---------------
Takze foreste neohanel bych se s temi 5 miliony
---------------
Takze foreste neohanel bych se s temi 5 miliony
Souhlasim s touto jasnou a podlozenou argumentaci, ale...® Radim ... ® píše:Spousta lidi pocitalo i genome a lidi z tohoto projektu presli taky pod BOINC. Jo a taky jsem si kdysi jenom tak vytvoril jeste jeden ucet v Seti clasic , abych zjistil kolik lidi ma na uctu 0 vypocitanych jednotek a tady je vysledek :
Your rank out of 5385528 total users is: 3543285th place ............ 0 jednotek
Your rank out of 5385528 total users is: 2276870th place ............ 8 jednotek
---------------
Takze foreste neohanel bych se s temi 5 miliony![]()
Puvodne se timto nesmyslnym cislem ohanel autor clanku, ktereho jsem kritizoval za nedostatky fakticke (trebas tohoto typu) i terminilogicke (napr. distributed computing vs. grid neni totez).
forest je v tomto nevinne, ale naopak zase (stejne tak bez podkladu) podcenil pocty ucastniku jineho projektu.
Tedy pokud za ucastnika projektu nepovazujeme tu tretunu lidi, kteri pouze prispeli do database registrovanych ucastniku a pritom za 6 let nic nespocitali. To samosebou plati o vsech projektech.
A ze nekdo psal, ze SETI je dlouhodoby projekt (aby prinesl vysledky, ktere zatim stejne neprinesl) - autor clanku zminuje, ze se puvodne pocitalo se dvema lety trvani projektu. Bud se opet plete autor, nebo ten, kdo zminoval SETI jako dlouhodoby projekt