Jaký hardware pro BOINC?

Odpovědi na nejčastější otázky a návody jak na BOINC a jeho projekty.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
jirizuh
Nováček

Jaký hardware pro BOINC?

Příspěvek od jirizuh »

Ahojte chtěl bych znát váš názor na následující věc. Cílem každého z nás při používání BOINC managera bude pravděpodobně odvést co nejvíce práce a získat tak co nejvíce kreditu. Chtěl bych tento problém řešit ze strany hardwaru. Nikde na žádných fórech jsem toto nenašel takže k věci. Jaká je podle vás nejlepší varianta ve vztahu výkon/cena.

1. Velké množství starších počítačů (nejméně nákladná varianta)
2. Obyčejné domácí počítače (nákladnější varianta)
3. Pracovní stanice a servry (pro běžné lidi finančně nedostupné)

Když se nad tím zamyslíte objeví se řada dalších souvislotí a otázek.

Vyplatí se raději finance vynaložené na starší nebo obyčejnou výpočetní techniku podržet a koupit pořádný stroj?
Znáte nějaké optimální konfigurace sestav (paměť, procesor atd.)?

Každému bude nejspíš jasné že odpovědí na náš problém bude pracovní stanice nebo servr. Nicméně jak jsem již zmiňoval problém jsou finance takže proto hledám nějaké další řešení.

Do svého inventáře jsem nedávno zařadil jako třetí pc pro výpočty:

AMD Sempron 3400+
Operační paměť 512 MB DDR
Pevný disk 80 GB 7200rpm SATA
Optické mechaniky DVD mechanika
Grafická karta ATI Radeon X200 64 + 64 MB sdílená
Síťové karty LAN 10/100
Zvuková karta Intel High Definition Audio 7.1
Porty - přední strana 2x USB, 2x Audio
Porty - zadní strana 2x PS2, VGA, 4x USB, COM, LPT, LAN, 3x audio

Děkuji za vaše názory a rady.
Honza

Příspěvek od Honza »

Vitej na foru.

Z meho pohledu je ta otazka tak trochu polovicni. Nic totiz nerika o tom, v jakem/jakych projektech se chces angazovat.
Nektere projekty jsou pro starsi nebo prumerne stroje nedostupne, nebot nesplnuji HW pozadavky nebo pozadavky na pripojeni k internetu.
K tomuto tematu doporucuji Nároènost projektù - souhrná tabulka.

Druhou opomenutou strankou jsou provozni naklady. Z tohoto pohledu bude nejlepsi Quad-core od Intelu - 4 jadra sezerou podobne elektriny jako stary a ubohy Presshot a pritom udelaji 3-4x tolik prace.
Management mnoha starych stroju je take narocnejsi nez mit pusteno jedno delo 24/7.

To plati potud, pokud se zabyvame klasickym desktop PC na Win/Linux.

Dosti jiny pohled to vyzaduje v pripade pouziti GPU na vypocty (viz napr. Folding@Home thread), nebo PS3 (viz prislusny thread).
Do budoucna je pouzivani GPU a hernich konzoli pro vypocty velmi perspektivni, coz naznacuji jiz soucasne uspechy. Nemluve o tom, jak to bude, az se spoji CPU a GPU do jednoho cipu...

Odvest co nejvice prace (kredit neni nejlepsi ukazatel) lze i tak, ze zapojim co nejvice jiz bezicich masin - ve skole, v praci, v nemocnici. Nekupovat nove, ale vyuzit flakajici se stroje. O tom se jiz take mnohokrate diskutovalo...
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Xenostellar »

Ahoj, můj názor se možná neschoduje s názory takových nadšenců jako jsi ty, nicméně chtěl jsi ho slyšet :-)

Osobně si myslím, že kupovat počítač pouze pro BOINC je nesmysl a vyhazování peněz. Původní smysl toho projektu byl, co nejlépe využít čas, kdy je počítač zapnutý a nic nedělá. Prostě aby se ten spálenej proud aspoň trochu využil. V dnešní době i tohle začíná pozbývat smyslu, protože nové procesory se umí zpomalovat, když nemaj práci, aby tolik nežrali.

Chci říct, že pokud ten počítač nebo několik počítačů potřebuješ na něco jinýho, tak si ho postav podle toho jak potřebuješ. Pak na něj dej BOINC.

Jinak podle mých pozorování, tak ta sestava co jsi napsal je celkem rozumná. Lepší procesor by byl lepší :-)
Ideální pro BOINC je co možná nejvýkonnější procesor. Na rychlosti paměti nebo disku zas tak nezáleží. Na kapacitě disku taky ne. Paměť bohatě postačí 512MB až 1GB (podle projektu). Grafiku, zvukovku, DVD nebo porty "nepotřebuješ" :-)
jirizuh
Nováček

Příspěvek od jirizuh »

Xenostellar: S tím souhlasím, samozžejmě že zapojuji i nějaký ten počítač v práci. To ale nemění nic na tom že si každý může zvolit na kolika počítačích a kde bude počítat :wink: Nechci vypisovat podrobnosti ale mám přístup ke strojům které nikdo nevyužívá...

Honza: Máš nějaké zkušenosti s těmi PS3? Nebo existuje vubec verze boinc pro tato herní zařízení? Omlouvám se zda tyto otázky budou úplně mimo.

V současné době si brousím zuby na čtyřjádrový procesor od Intelu (INTEL CORE 2 QUAD) tak se těším :) Máte nějaké zkušenosti s tímto procesorem? (výkon, spotřeba energie, chlazení apod.)
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

jirizuh píše:....
Honza: Máš nějaké zkušenosti s těmi PS3? Nebo existuje vubec verze boinc pro tato herní zařízení? Omlouvám se zda tyto otázky budou úplně mimo.
....
kdyz dovolis, tak odepisi. :-)
BOINC bezi na PS3 na ktere musi byt nainstalovan Linux. Vice ti asi napise RIVO, pokud se ho zeptas tady: http://forum.czechnationalteam.cz/viewtopic.php?p=5375
Honza

Příspěvek od Honza »

jirizuh píše:V souèasné dobì si brousím zuby na ètyøjádrový procesor od Intelu (INTEL CORE 2 QUAD) tak se tìším :) Máte nìjaké zkušenosti s tímto procesorem? (výkon, spotøeba energie, chlazení apod.)
Jo, pred rokem jsem ho testoval (to byl jeste Sample pod informacnim embargem). O zkusenosti jsem se podelil, staci hledat.

Zkusenosti mam take se soucasnou revizi G0. Procak zaslouzi pochvalu - zere mit nez hyperthreadingove siditko v podobe Presshotu, ale udela mnohem vice prace. (chapu, ze srovnavat tyto dva CPU je unfair, ale pro ilustraci.)
Pokud se zadari, postupne prejdu s Core 2 Duo E6600, ktere jsem porizoval ve 4 kusech pred rokem, na Q6600 (zatim mam dva kousky).
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvek od Necroman »

Honza píše:Jo, pred rokem jsem ho testoval (to byl jeste Sample pod informacnim embargem). O zkusenosti jsem se podelil, staci hledat.
Zkusenosti mam take se soucasnou revizi G0. Procak zaslouzi pochvalu - zere mit nez hyperthreadingove siditko v podobe Presshotu, ale udela mnohem vice prace. (chapu, ze srovnavat tyto dva CPU je unfair, ale pro ilustraci.)
Pokud se zadari, postupne prejdu s Core 2 Duo E6600, ktere jsem porizoval ve 4 kusech pred rokem, na Q6600 (zatim mam dva kousky).
Dnes bych si spise pockal na nove Penryny, pokud to nespecha. Vice info k precteni zde http://www.pctuning.cz/preview-intel_pe ... litou.html :)
Honza

Příspěvek od Honza »

Cekat by mohl clovek stale.
Navic kdyz rodinnemu clenu/uzivateli vezmu masinu a prodam, tak povazuji za slusnost mu v dohledne dobe zase masinu dat...minimalne tak dobrou, jako ta puvodni :lol:

Penryn prinese nevelke zrychleni, mozna vetsi potencial pro OC, ale az nekdy. Ja potreboval masinu ted.
A jsem rad, ze se to podarilo sladit s dostupnosti revize G0.

Priste to treba bude Penryn 8)
julian
Nováček
Kontaktovat uživatele:

QUOAD

Příspěvek od julian »

Ahoj, řeším následující problém s 4jad CPU
mám nové 32bit ubuntu a seti počítá jen na 2 jádrech....

díky
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Re: QUOAD

Příspěvek od Bubak »

julian píše:Ahoj, řeším následující problém s 4jad CPU
mám nové 32bit ubuntu a seti počítá jen na 2 jádrech....

díky
Mrkni na nastaveni na webu. Co mas v preferences "On multiprocessors, use at most"?
Merlin
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Merlin »

jirizuh píše: V současné době si brousím zuby na čtyřjádrový procesor od Intelu (INTEL CORE 2 QUAD) tak se těším :) Máte nějaké zkušenosti s tímto procesorem? (výkon, spotřeba energie, chlazení apod.)
Tak kluci, kdo má Quada a soutěživého ducha: Na CNT se připravuje Turnaj OC Quadů na QMC projektu, je to mezitýmová soutěž v rámci ČR. Zatím jdou do toho počtáři ze CNT a Space Family. Kdyby měl někdo zájem, bližší informace na fóru. A myslím, že Forest našel důstojné soupeře :D
" Vše je pomíjivé, kredit zůstává "
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Merlin píše:
jirizuh píše: V současné době si brousím zuby na čtyřjádrový procesor od Intelu (INTEL CORE 2 QUAD) tak se těším :) Máte nějaké zkušenosti s tímto procesorem? (výkon, spotřeba energie, chlazení apod.)
Tak kluci, kdo má Quada a soutěživého ducha: Na CNT se připravuje Turnaj OC Quadů na QMC projektu, je to mezitýmová soutěž v rámci ČR. Zatím jdou do toho počtáři ze CNT a Space Family. Kdyby měl někdo zájem, bližší informace na fóru. A myslím, že Forest našel důstojné soupeře :D
Sice mi tu tikaj 3 Q6600, ale do tohodle nejdu. QMC mi nic nerika, jen mi utkvelo v pameti, ze je to projekt pro credithuntery. Navic se mi prici zahazovani mene vydelecnych WU. No a ty moje quady nejsou nic moc OC, jedou jen na 2G7 a momentalne finisujou k 10M na CPDN a snazej se navic paberkovat SAP, coz se jim celkem dari. ;-)
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Sakra, proc v tehle sekci nelzi editovat vlastni prispevky?

Tak teda:
EDIT: Ja se stejne nemuzu do tohodle turnaje prihlasit, nebot CCU nesplnuje podminky. Nastesti. :-D
Honza

Příspěvek od Honza »

Bubak píše:Navic se mi prici zahazovani mene vydelecnych WU
Presne tak.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Nesplňuji podmínky. Na Quadu jede CPDN.
dejv
Odpovědět