forest píše:Daleko důležitější je vliv takovéhoto oteplení na lidský organismus. Na oteplení o 2 stupně za 30, nebo 50 let si prostě lidský organimus tak rychle nezvykne a člověk bude mít čímdál větčí problémy, aby mohl vůbec fungovat jako dosud.
S tou fůzí to také není až tak jednoduché, jak by se mohlo se zde uváděných informací zdát.
Existují totiž 2 druhy fůze:
Teplá fůze...
A taky existuje studená fůze ...
No, myslim ze to je pekna ukazka nasho western zmyslania o ktorom som hovoril - bojime sa zmien. Bojime sa toho, ze dvadsat percent obyvatelov bude mat respiracne a srdcove problemy ak bude lokalna teplota o par stupnov vyssia. Moja reakcia - no a? Z evolucneho hladiska to bude len dobre, preziju zdravi jedinci, je to otazka jednej dvoch generacii. Napriklad moje zdravie nie je zrovna najlepsie, takze mozno sa nedozijem zrovna vysokeho veku ak sa k tomu este prida aj zmena klimy. Nevadi, velmi rad sa obetujem pre pokrok ludstva. (ak to nebude z ignoranstva voci prirode ako som uz spominal). A ze vtaky nedokrmia svoje potomstvo? Ale ved to je presne to co som hovoril - aj v minulosti tu boli ohromne vymierania rastlinnych a zivocisnych druhov. A vsimli ste si nejaky problem z toho ze v minulosti povyhynalo 95 aj 98% druhov? Nie, prisli nove, prisposobivejsie, zivotaschopnejsie druhy (napr. cicavce). Tak preco si teraz myslite ze mame zastavit pokrok kvoli par percentam vyhynutych druhov? (napr. vtakov ktori nedokrmia mladata)? Preco stale robime rozdiel medzi "teraz" a "kedysi"? Preco nie sme objektivni ale kratkozraki a pozerame sa len na TU a TERAZ? Ako som hovoril, urcite musite suhlasit s tym, ze vyssia priemerna teplota znamena bohatsiu biosferu, po prechodnom vymierani pride boom tropickych druhov, bude to len presun z juznejsich zemepisnych sirok do severnejsich, presne tak ako to bolo v ovela vacsej miere este pred desattisicim rokmi. Samozrejme ze su s tym spojene aj choroby, ale ked ich preziju africania tak ich prezijeme aj ostatni. Chce to len trochu casu, trocha modernej mediciny (malaria, cholera, rozne tropicke horucky atd su liecitelne a da sa im aj velmi dobre vyhnut ak mate protilatky, ockovanie, hygienu atd..)
Takze nechcem tvrdit, ze tieto veci by neboli problem, ale urcite nie neriesitelny. Len sa toho vsetci prilis bojime.
Tak isto by totiz mohli argumentovat aj praludia pred desattisic rokmi, ze ked sa otepli a skonci doba ladova tak mamuty nedokrmia svoje mladata a pridu k nim komare a chripka. Bolo by to dobre keby sa neoteplilo?
Takze nelamentujme tu nad ohniskom s mamutim masom a pozrime sa smelo na zajtrajsok...
Forest, co sa tyka dvoch druhov fuzie, musim ta sklamat. Studena fuzia NEEXISTUJE! Ak si sa niekde docital ze ano, tak si podlahol oblbovackam. Zopar vedcov ktori trpeli pravdepodobne komplexom menejcennosti a potrebovali si to vyliecit prevratnym objavom (pretoze studena fuzia by nim urcite bola) to uverejnili, urobilo sa velke halo - a koniec. Nikto to vierohodne uz nezopakoval. A to je z vedeckeho (aj realneho) pohladu ortiel smrti - ak to nezopakujes, nikdy si to nevidel. Nikdy to nepouzijes.
Poviem ti priklad ako taketo objavy aj pri dobrej voli objavitela mozu vznikat. Na pracovisku kde som vtedy robil sa tiez robili pokusy najst studenu fuziu (cize pri izbovej teplote). Jedneho dna sa zdalo ze sa to podarilo - vzorka ukazovala zvysenu aktivitu presne podla ocakavania! Nadherny gaussianovsky casovy priebeh! Clovek co tento objav urobil nastastie bol natolko objektivny, ze tomu nechcel verit a hned ho napadla alternativa - vybehol na chodbu a uz iba videl vzdalujuceho sa kolegu nesuceho radioaktivnu vzorku, ktora to cele sposobila, vratane krasneho gaussianu ktory vyplyval z toho ze clovek na chodbe isiel rovnomernou rychlostou. A bolo po objave. Keby nevybehol z labaku, mohol to publikovat, noviny by o tom pisali, a stovky vedcov na svete by sa to snazilo zopakovat a nie a nie prist na to, preco to nefunguje. A na internete by zostal zapis z nasho pracoviska dokonca aj s peknymi grafmi nameranej studenej jadrovej fuzie. Teda ak by im vedenie labaku tu stranku nezatrhlo..
Takze na podobnu vec, od menej objektivnych vedcov, si asi narazil. Pretoze existuje len jeden typ fuzie - horuca, s podmienkami takmer ako v strede slnka (o trocha lepsimi, kedze sa nebude spalovat vodik ako v Slnku ale deuterium, ktore ma nizsiu elektromagneticku barieru a teda mu staci nizsia teplota). Existuje este dalsia alternativa, ze sa bude zlucovat specialny druh vodika, ktory namiesto elektronu na orbite bude mat jeho "brata" - mion. Takyto vodik by sa zlucoval nie pri teplote az niekolko milionov stupnov celzia ale len pri niekolko stotisic (presnu hodnotu si nepamatam v tomto momente, ale je dost nizka). Je to super napad, urcite by fungoval, problem je v tom ze vyrobit miony je velmi tazke, treba na to urychlovace, a vo velkom mnozstve by to bolo velmi drahe a narocne.
Takze vseho vsudy - jedina realna ekonomicky pristupna cesta je - horuca fuzia. Nie je problem v tom zeby sa vela penazi investovalo uz do horucej fuzie. Studena fuzia by totiz akonahle by NAOZAJ bola mozna bola tak neskutocne lacnejsia nez horuca, zeby to bol absolutny prevrat v energetike keby nieco take existovalo a vsetci by sa na to vrhli nehladiac na peniaze uz investovane do horucej fuzie. Clovek co by to preukazatelne a zopakovatelne objavil by dostal okamzite nobelovku.
Lenz zatial studena fuzia pre jadrovu a plazmovu fyziku je to iste ako atlantida pre historiu... bohuzial...