Procesory_0

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zamčeno
Honza

Příspěvek od Honza »

Dalsi test AMD vs Intel - tentokrate na poli dual-core.
Podle tohoto testu dostal Intel silene na prdel se skore 0:7. Samosebou zalezi na vyberu testu, ale napriklad u hezniho SW je to jedno, protoze AMD asi vzdy povede...obdobny vysledek bych cekal u multitaskingu.
Chybi mi tam 64-bit aplikace a 3D rendering, ale to by na vysledku asi nic nezmenilo.
Cenove dobre vychazi Pentium D 820; dorby pomer cena vykonc pripisuji AMD X2 4400+
http://reviews.cnet.com/4520-10442_7-63 ... l?tag=lnav
Honza

Příspěvek od Honza »

Intel konecne nabidl nejakou 'novinku' v 65nm baleni - stare kousky zalozene na historicke architekture Netburst z roku 2000, v nekterych parametrech ochuzene od dnes klasickeho 90nm Presshota, pouze se steroidovou dotaci v podobe 2MB cache na jadro.
http://www.tomshardware.com/2006/01/05/ ... out_party/

Zajimave je, ze v testech spotreby ma napriklad AMD X2 4400+ (2.2 GHz, 1MB cache/core) nizsi sportrebu nez 3800+ (2.0 GHz, 512kB cache/core) :?

Podle techto testu zerou Pendia D 9xx zhruba stejne jako D 8xx - ale maji vetsi cache, coz je v jejich prospech.
Stale vsak plati, ze AMD bezpecne obsazuje horni polovinu tabulky (v mensi spotrebou bez ohledu na vypocetni vykon) a Intel se nadale propada a zmita v druhe polovine, kde trha se spotrebnou rekordy.

Ze zaveru:
In the single-core arena, it is safe to say that AMD remains the performance king.
Looking at the dual core sector, the Pentium D 900 is able to mix things up a little bit, but it is not capable of surpassing the Athlon 64 X2's performance at all.
Pentium D 950 actually manages to reduce overall power requirements over the Pentium D 840 by approximately 10%. However, a system that runs an Athlon 64 X2 and the same components requires another 20-25% less energy! To make things worse, Intel had to delay support for C1E, Thermal Monitoring 2 and Enhanced SpeedStep until the second quarter of this year, which we find really disappointing.
Kurzivu jsem zamerne pridal - je z ni jasne videt, ze na Tom's HW nejsou z 'novych' 65 nm nadseni a nijak je nechvali.

Takze nic moc zajimaveho...Intel muze nadale dojit zakazniky na stare architekture - pouze se snizenim jeho vyrobnich nakladu.
S upgradem Pentia D 820 neni kam jit (mozna D 930 :?). Asi budu muset vyckat nove architektury, ktera za par mesicu prijde...

Co vy, jak to vidite?
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Bohužel je tak jak píšeš žádný zázrak to není, ale D820 bych v žádném případě nezavrhoval.
S jeho možností přetaktování a cenou je to asi to nejlepší, co se dá pro počítání BOINC dnes pořídit.
Někdy začátkem druhého kvartálu by měly být ty nové kousky od Intelu a pak ty dvoujádrové s HT a na ty se opravdu těším :)
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

D820 nezavrhuji, ackoli 2 mam. Na SETI jsou dobre, jinde (jine BOINC projekty, rendering, hry) vetsinou vede AMD X2 - vcetne spotreby.
Jo, na Yonaha se taky tesim...az prijde.
Zatim vsak rozumna nabidka Intelu misto D820 neni, takze z upgradu asi sejde...nebo upgradnu X2 3800+ na 4400+
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

On se celkově ten vývoj a tím pádem i nutnost upgrade CPU hodně zastavil za poslední rok a půl.
Dřív byla i ta nejlepší mašina za rok jen průměrná, ale pokud jste za poslední rok vrazili prachy do pořádného PC, tak nemáte myslím čeho litovat, protože jak cenově, tak výkonnově to moc nikam nepopolezlo.
X-dvojky a D8xx nejsou žádné zázraky a nic moc lepšího se za rozumnou cenu sehnat nedá.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Ja jsem doma za posledni rok upgradoval vsechny 3 masiny na dual-core a to mi prijde dost slusny pokrok.
Souhlasim, ze misto X2 nebo D8xx se "nic moc lepšího se za rozumnou cenu sehnat nedá.". At jsem koukal jak chtel, nic jsem nenasel :Honza_think :lol:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Ono to bude tím, že normálním lidem už ten výkon prostě stačí a kdo chce více výkonu na hry, ten si koupí každýho půl roku novou grafiku, nebo přikoupí ramku a je to. Rozdíl ve výkonu CPU (jestli 3Ghz, nebo 3,6Ghz) už se zas až tak na hrách nepozná.

Jediný kdo potřebuje pořád lepší výkon jsou počtáři BOINC :lol:
Blackhat
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackhat »

Souhlas s Forestem. Pred rokem a pul jsme kupoval Celerona 2.66 + Radeon 9600 A uplna spokojenost, protoze 90% casu se komp vyuziva jako mp3 player, kino, a semtam internet. No a UT2005 na tom bezi 1280 uplne no problem (krom toho mam stejne cas tak 3x do roka si ho na den pustit). Takze, verim, ze mi tech alespon 5 let od zakoupeni vydrzi (zarekl jsem se ze krom investic do "ticha" nechci do pocitace nic vrazet.)
Myslim, ze dualcore vyuzije fakt minimum lidi, ocemz svedci i cena :)
Blackkarel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackkarel »

Myslím si že honička za výkonem zpomalila a přednost dostala spotřeba (příkon) už vzhledem k tomu, že neustále stoupá obliba notebooků a tam je velice problematické nejen ten výkon napojit (šťávou) ale i uchladit.

Berte to jako názor lajka :lol:
wert668
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wert668 »

Jó to je pravda, komp používám roky a už jsem jich použil spoustu, dřív jsem si stěžival na to, že to nedávalo ani myš... dneska jedinej případ kdy mi vadí, že je pomalej, je, když grabuju video...
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

HISTORICKÁ RUBRIKA
Mam nyni doma dva docela raritni kousky procesoru. Prvnim z nich je historicky nejstarsi vyrabeny Celeron: Intel Celeron 266, Covington, ktery nemel oproti Pentiu II, ze ktereho vychazel zadnou L2 Cache, propad vykonu byl razantni.
FOTKA
Druhym kouskem je prvni z Celeronu, ktery uz mel L2 Cache: Intel Celeron 300A, Mendocino, L2 128kb. Narust vykonu byl oproti predchozimu Celeronu znatelny. Povsimnete si predevsim vetsiho jadra (upatlaneho teplovodivou pastou :-) )
FOTKA

Mate take doma nejake pekne historicke kousky? Pochlubte se :-).
Higgi
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Higgi »

Necroman píše: Mate take doma nejake pekne historicke kousky? Pochlubte se :-).
srdce COMMODORE 64 Procesor legendárního osmibitu C64 pracující na frekvenci 1MHz! Mám 2. Jeden je v nefunkčním C64, z něhož je jen deska a visí mi nad postelí na zdi, druhý je v C64, jež se nachází ve skříni a může být kdykoli vytažen a spuštěn,

""http://www.cpu-world.com/CPUs/6x86/IBM- ... 2.9V).html "" IBM 6x86MX PR233 -Běží na 188MHz, již podporuje technologii MMX. V kancelářských aplikacích vynikal nad pentiem 233 MMX, ale ve hrách to byla šílená tragédie. Časem jsem ho vyměnil za Pentium 166 MMX, který podával lepší výkony. Dnes visí tento IBM na zdi v motherboardu z mého prvního PC, mám to nad současným kompem. (pro zobrazení infa je třeba zkopírovat celý link v uvozovkách do adresního pole prohlížeče !)

Intel Mobile Pentium II@366MHz Mám dojem, že to je první CPU, kde se dá nastavit pracovní frekvence ve třech krocích...Tento procík je srdcem notebooku, ze kterého píšu tento příspěvek.

Pokud chcete, můžu dva výše uvedené kousky nafotit. Ten třetí asi ne, nebudu to rozebírat :wink:.
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.

Blackhat
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackhat »

na tom neni snad nic moc raritniho ne? Jednak jsem na mendocinu behal asi 4 roky. A jednak ho mam jako druhej pocitac(mam ho v pekny zelezny[nekecam] case od fujitsu-siemens) a slouzi mi jako kus nabytku v pokoji. Krasna case :)
Higgi
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

386SX

Příspěvek od Higgi »

Úplně jsem zapomněl!
Intel 386SX@20MHz - srdce prvního notebooku,který se mi dostal do ruky. Měl 40MB disk, 640x480 9´ černobílej display a disketovku. Dodneška tento počítač mám. Je funkční, ale má to vadu, že v práci někdo ztratil zdroj a já ho nemám čím napájet. Ale byl by to mazec si ho jednou z nostalgie pustit.
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.

Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

Tak to je divne, dal jsem to Mendocino do stroje, kde pred tim behal ten Covington a co se nestalo, stale se to v systemu identifikuje jako Covington... ze by jej motherboard nezvladal? Zvlastni, ze i CPU-Z z nej dela Covington...neco mi tu nesedi :? . Mozna by tomu pomohl reinstall woken98.
Zamčeno