Permanentni vypnuti hyperthreadingu pro Boinc

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
shafa

Permanentni vypnuti hyperthreadingu pro Boinc

Příspěvek od shafa »

Na nekolika P4 s hyperthreadingem chci nainstalit Boinc klienta, ale nepotrebuju zrovna aby byla obe virtualni jadra takhle vytizena.
Protoze zrovna nemam moznost to nejak vyzkouset, ptam se na vase zkusenosti.

1) Jak se chova CPU, kdyz mu povolim jen jedno virt. jadro?
- Pokud bezi boinc na 1 jadrovem CPU neustale, tak se to projevuje zpomalenim napr. pri spousteni nebo behu aplikaci, obcas je to dost neprijemne.
- Pri zapnuti HT cekam ze to bude podobne, - jak je to kdyz ma boinc HT vypnuto ?

2) Jak jednosuse nastavit, aby si widle i po restartu pamatovaly ze maji pro boinc pouzivat jen jedno jadro ?
- Vim ze se to da nastavit v profilu v mem uctu na boincu, ale o to mi ted nejde.

Dik.
Howard
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howard »

ad 1

az donedavna existovali pouze jednojadrove procesory a stale jeste je 98% lidi ma a pocita - o zadnem zpomalovani aplikaci nemuze byt ani rec

a ja pocitam na dve jadra a opet to same, zadny zpomalovani.....co te to vubec napadlo?
Have you tried to turn it off and on again?
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Existuji pripady, kdy zapnuty HT spomaluje vykon stroje. Dochazi k tomu tehdy, kdyz bezici aplikace maji vysoke naroky na pamet. Pak cpu nemuze vyuzit cache v procesoru a neustale taha data.
Honza

Příspěvek od Honza »

P4 ma dost pomalou FSB, po ktere musi komunikovat jak jadra (nebo HT), tak pameti a vubec. To je taky problem, proc EE 955 muze byt pri zapnuti HT pomalejsi nez kdyz jede 'jenom' na dve jadra bez HT - proste se zahlti sbernice a nestiha krmit daty.

Velikost dostupne pameti - at jiz z duvodu dvou BOINC aplikaci nebo soubehu dalsich user aplikace - muze hrat roli. Bohuzel, BOINC neumoznuje vazat pocet threadu na velikost pameti, vykon stroje nebo jinak - pouze na venue (onen zmineny profil).

K tomu ad 2), ktere kteremu se zatim nikdo nevyjadril.
Muze se to rucne osetrovat tim, ze budes sahat do global_prefs.xml; pokud si hodis <mod_time> do budoucnosti, nebude se ti do nastaveneho data profil updatovat, takze by to takto mohlo jit ocurat.
shafa

Příspěvek od shafa »

OK, dik za nazory a napovedu k mod_time, snad budu mit nekdy chvilku si s tim pohrat.

K tomu zpomaleni, ktere Howard popira:

Boinc jsem zprovoznil cca na 30 pocitacich, od P3/633 az na P4/3,0 HT.
Pokud na PC pezi boinc permanentne (tj. i kdyz user pracuje), na VETSINE stroju dochazi k tomu ze aplikace nekdy nabihaji podstatne pomaleji, jakoby s casovym prostojem, kdy se nic nedeje (treba 5-10 sekund, jak kde) a pri behu se taky objevuji podobne "lagy".
Zkousel jsem boinc instalovat jako sluzbu, nebo to nechat standardne, je to jedno. Na dost masinach to proste zlobi, nekde vic, nekde min, at uz jde o optimalizovanou truxovu, nebo normalni verzi (zkousel jsem jich fakt dost). Na verzi windows nezalezi, ale 95, ME a 2000 to nemam overene, ostatni od NT4.0SP6.0a ano. Kupodivu doma mi to ale neblbne (w2003srv), ale jednomu znamemu ano (WXPSP2) . Hlavne to vypada na chorobu podnikovych siti ;-) A vlastne kdyz o tom premyslim vic, tak se to tykalo hlavne AMDcek, ale to muze byt tim ze jich mam nejvic.
Neni potreba to dal rozebirat a hledat v cem je problem, protoze uz nemam cas ani do budoucna se timhle zabyvat.
Berte to prosim jako fakt, ze boinc muze delat neplechu.

Prave z tohoto duvodu jsem se ptal na potencionalni vypnuti HT, jestli to muze mit nejaky vliv.
Jak tak koukam, tak to ale budu muset oprubovat sam.
Honza

Příspěvek od Honza »

Nezalezi na verzi BOINC nebo magora, ale na projektech, ktere na tom bezi.
shafa

Příspěvek od shafa »

Honza píše:Nezalezi na verzi BOINC nebo magora, ale na projektech, ktere na tom bezi.
V mem pripade jen Einstein.
Honza

Příspěvek od Honza »

shafa píše:V mem pripade jen Einstein.
Hmm - ja jsem si myslel, ze Einstein je v tomto ohledu docela friendly...minimalne proto, ze ma nizke naroky na pamet :?
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Popravde receno jsem vubec nepochopil proc Shafa nechce povolit jedno jadro pres web v profilu. Jedine vysvetleni, ktere me napada je, ze ma i nejake dual-procesorove masiny, kde naopak chce vyuzivat obe jadra. To ale stale vubec nemluvi proti tomu udelat to pres web profil - proste si vytvorit dva profily (treba home a work) - v "home" nastavit max jeden CPU a ve "work" neomezene. Pak proste priradis pocitace kde chces jen jeden proces, k profilu "home", a ty kde to nechces omezovat, k profilu "school".

Hlavne ale nezapomen pouzit take cpu afinitu, jinak, i kdyz bezi jen jeden proces, muze byt zpracovavan vsemi dostupnymi procesory, protoze bez tohoto nastaveni, neni procesum prirazena zadna CPU affinita.

Mimochodem, to zpomaleni je celkem pravdepodobne zpusobeno nedostatekem pameti na danem pocitaci - pri HT to samozrejme bere dvojnasobek pameti, takze pri mensi pameti, muze skutecne dojit pri spusteni novych aplikaci ke zpomaleni kvuli nutnosti pouzit page file. Dalsim duvodem by mohlo byt pokud mas v profilu nastaveno pocitat jen pri neaktivite - to muze zpusobit caste ladovani a odstranovani projektu z pameti, a tedy s tim zpusobene zpomaleni.
shafa

Příspěvek od shafa »

trux:
web profil jsem zatim nechtel pouzit, protoze jsem mel opravdu ruzne stroje, vcetne notebooku, a 3 standardni profily jsem mel vpodstate nadefinovany pro ne. Ale problem to neni, asi to budu muset zmenit. Proste me zajimalo dalsi mozne reseni vypnuti HT, nejen pro boinc, napr., ktere by bylo pouzitelne i po restartu.

Co se tyka pameti - mozna na tom neco bude (ale je to jen dalsi varianta), protoze doma mam 1GB a absolutne bez problemu, ale treba na 512MB uz to haprovalo. Na AMDckach co mely 256MB to vlastne blblo (asi ...?) skoro vsude - uz to nemuzu overit, ke strojum uz nemam pristup. Co se tyka HT, tak tam uz to taky nemam jak overit v souvislosti s RAM, takze zbyde uz asi fakt jenom zkouset.
Problematickym strojum jsem pak nastavit pracovat jen pri neaktivite uzivatele a tam jsem pak nezaznamenal jediny problem.

Na druhou stranu se mi nezda ze by 512 bylo pro boinc (einstein) malo: sluzby+albert mi zabiraji cca do 50MB (37,5 + 7,5). U 256MB to ale uz muze byt znat. Je fakt ze pak zalezi na spustenych programech.

Jinak panove dik za vas cas, vidim to tak ze tomu budu muset ac nerad jeste nejaky cas obetovat.

Zdar a silu najdes v beeru.
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

shafa píše:Proste me zajimalo dalsi mozne reseni vypnuti HT, nejen pro boinc, napr., ktere by bylo pouzitelne i po restartu.
No preci global_prefs.xml - ty funguji samozrejme i po restartu. Resetuji se jen pokud zmenis preference na webu.
shafa píše:Na druhou stranu se mi nezda ze by 512 bylo pro boinc (einstein) malo: sluzby+albert mi zabiraji cca do 50MB (37,5 + 7,5)
Pokud mas zapnut druhy virtualni procesor, tak tam ty ednotky jsou dve, tedy nejakych 90MB a to uz muze byt znat i u 512 MB - u stroje s 512 MB staci mit nainstalovano par beznych programu a sluzeb a tech 90MB uz to fakt muze preklopit do swapovani na disk. A Boinc jadro muze klidne zabirat mnohem vic nez 7,5 MB - samozrejme zalezi na poctu jednotek, projektu, na verzi a dalsich faktorech, ale videl jsem i 40MB jen na jadro.
Odpovědět