Kouření

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

No problem je ze ta smrt zas az tak brzka nie je.

Ale plne suhlasim s tymi danami, ved to je urcite aj dovod preco staty nechavaju ludi fajcit - pre statny rozpocet je to vyznamny prijem. To iste plati aj o alkohole, ktoreho nasledky su pritom spolocensky ovela zavaznejsie ako napr. pri marihuane (nehovoriac uz o ovela vyssej fyzickej navykovosti nikotinu aj alkoholu v porovnani s marihuanou).
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

Obrázek
Obrázek
Bob van Sikorski
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bob van Sikorski »

LN píše:Ahoj

připadá mi docela veselé, že můj první příspěvek tady je o kouření. Je to samozřejmě tím, že o tom zbytku vím málo nebo nic, tak tady informace pouze čerpám.

Není zvláštní, že kdekoliv jsou přesné informace o tom, kolikrát víc je člověk-kuřák nachylnější k nejruznějším nemocem, u zvlášt´ anti-nekuřáckých materiálů je i uvedeno, kolik léčba té které nemoce stojí, ale materiál, kde by bylo spočteno, kolik kuřák zaplatí na daních
a kolik svojí brzkou smrtí ušetří peněz /musí se brzo léčit na nemoce z kouření, které ho stejně brzo dostanou do hrobu = nemusí se léčit na chronické neduhy, jež s sebou
přináší důchodový věk+ ušetřený důchod, jež nečerpá/ je prostě k nesehnání ?
no ja sem osobne uz videl spoustu 80letejch dedku, co zvladli 2-3 krabky denne celej zivot a v pohode fungovali i v duchodu. jedinej problem byl s tim, ze pak obykle dost smrdej u doktoru/na plicnim a tam odcerpavaj kua docela dost ze svyho pojisteni.
jedinou vyjimkou byl "Dědek" (tot prezdivka ucitele na stredni), kterej ve svych 80 letech daval sve 3 krabky denne a byl zdravej jako ripa. a to prosim delal celej zivot v jachymove v uranovejch dolem. ten clovek se asi zkratka umel narodit s temi spravnymi geny :-)
Honza

Příspěvek od Honza »

@LN - vitej na foru.
Dame-li stranou fyzilogickou a psychockou drogovou zavislost kuraku, muzeme se podivat na ekonomicky rozmer.
Ano, kuraci drive umiraji a tudiz cerpaji kratsi dobu castky ze sveho pojisteni (resp. buhuzel neni jejich, ale k tomu se vratim). Lze si vsak snadno predstavit, ze je ale cerpaji intenzivneji - castejsi navstevy lekare, nakladne operace, pohyby v nemocnici atp. I "zdravy" kurak - to je uefemismus pro drogove zavisleho, u ktereho se jeste fyzicka degradace dostatecne neprojevila - vsak podava nizsi pracovni vykon: chodi pomaleji do schodu protoze to neudejcha, ma castejsi vypadky v praci kvuli cigarpauze atp. Tedy i v momentne kratsiho zivota a predevsim kratsiho a mene kvalitniho seniorskeho veku je mene produktivni. Byly studie na to - byt to ted nemam cas dohledat - ze i poplatky z techto oficialnich drog nepokryji naklady na lecbu.
Z financniho i lidskeho hlediska mi zasadne vadi nezodpovednost statu a kuraku, nebot chybi jakykoli motivujici mechanismus. Kurak s mensim pracovnim vykonem a castejsi nemocnosti plati stejne (resp. mene, protoze je mene v praci) nez nekurak. Takze zdravejsi nekurak doplaci na mene zdraveho kuraka. To povazuji za demotivijici a za ocividnou nespravedlnost. Pokud by se mel kazdy spolupodilet na svem zdravi a tudiz nesl za sve ciny odpovednost, pak prosim. Samosebou to narazi na problem genetickych dispozic - nekdo je proste chcipacek i bez koureni a naopak. Ale nejake motivujici faktory mi tady chybi.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

dejvidek píše:Osobně sem se pobavil nad návrhem zakázat kouření na zastávkách MHD, rád bych věděl jak se to bude kontrolovat :D
dejv
Asi stejně jako to funguje třeba na Brněnském hlavním vlakovém i autobusovém nádraží. Jsou tam cedule že v celém prostoru je zákaz kouření pod pokutou 1.000Kč a nikdo tam taky nekouří. Pak člověk vyleze na zastávku šaliny a málem se udusí :?

Myslím si že pokud by se třeba nařídil zákaz kouření v práci, určitě by kuřáků hned bylo na světě méně. Dal bych to přímo do zákoníku práce.
Lidi co v práci kouří, tak si většinou těmito pauzami krátí pracovní dobu, čili odpracují méně pracovní doby než lidi co nekouří a ve většině případů se jim to toleruje. Jako by to nestačilo, tak se svým smradlavým dechem zbytek pracovní doby obtěžují ostatní. Nic moc s tím většinou dělat nejde, protože šéfové kouří také a tak se to prostě toleruje :?

Kolikrát si připadám, že jsem jako nekuřák vlastně diskriminovanej. Nejen že děláme jako nekuřáci déle, ale když chci jít do restaurace, musím jich pár projít než najdu jednu kde není nahulený. Pak než mně stihnou přinést jídlo, tak si k vedlejšímu stolu sedne kuřák a první co udělá je že si zapálí. Také co nás stojí praní kompletního oblečení po návštěvě jakékoliv restaurace či diskotéky které smrdí kouřem že je z toho člověku na zvracení :evil:
Naposledy upravil(a) forest dne čtv zář 08, 2005 11:44 am, celkem upraveno 2 x.
Gimmer
Začatečník
Začatečník

Příspěvek od Gimmer »

Nu mě osobně kuřáci a ani kouř z cigaret nevadí.Stejně si myslím,že tahle diskuze nemá smysl,protože problémy kouření nevyřeší.Jen na ně poukáže pár lidem tady ve foru a nic více.
Spíše si mylsím,že kouření je zdravější než abych potkával místo kuřáků lidi na nějakých tvrdých drogách s injekčíma stříkačkama v kapsách.
Tak jsem neslyšel ještě případ,že by se někdo zadlužil sebe i svou rodinu kuřáctví tak jak to dělají drogově zavislí a gembleři na automatech.
Toď muj názor
Honza

Příspěvek od Honza »

@ Gimmer - rad zase vidim tveho avatara.
No, koureni tim nevyresime, to je pravda. Ale argumenty jsou zajimave a podeleni se o zkusenosti a pohledy take stoji za to.
Jiste, cigareta jako bezne rozsirena droga nema prilis vysokou cenu. Kdyby byly jine tvrde drogy rozsireny stejne jako cigarety, staly by podobne. Silny kurak venuje pouze jeden prumerny plat rocne na svuj zlozvyk (kolik ze dneska stoji krabka, kdyz jich udelat 500 za rok???) a tim asi rodinu financne nezrujnuje. A zemrou jich zatim jenom 4 miliony rocne. Brzy bude vic!
Gimmer
Začatečník
Začatečník

Příspěvek od Gimmer »

--Honza:Máš pravdu i já jsem ho dluho neviděl :D
Jj,argumenty jsou zajímavé,také jsem si spoustu věcí před chvílí přečet.Také jsem zjistil,že z mladých lidí mezi 12 až 14 věkem jsou na tom spíše hůře s kouřením děvčata než kluci :shock: .
To sa mu zdá trochu nepřijatelné,ale asi to tak je.
Nu dnes krabička cigaret stojí cca od 30kč až do nějakých 70kč sa mi zdá.Takže nějakých 500 krabiček ročně dělá 15-35 tisíc.Cožje i v celku dost.Jak bude asi na tom průměrný gembler s prohranými penězmi :?:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Gimmer píše:Jak bude asi na tom průměrný gembler s prohranými penězmi :?:
Myslím si že obhajovat tento zlozvyk jiným horším zlozvykem jako že je to sice špatný, ale jsou i horší, není zrovny dobrý přístup.
To je jako by někdo kdo ujíždí na perníku říkal že na tom není tak špatně že heroin je horší a dražší :?
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Gimmer
Začatečník
Začatečník

Příspěvek od Gimmer »

--forest:Budiž,já neobhajuji a ani to nemám v úmylsu.Jen konstatuji a dávám příklad gemblera jako protiklad.Myslím,že to ani zlozvyk tak není spíš jako závislost.Zlozvyk je spíše kousání nehtů.
® Radim ... ®
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ® Radim ... ® »

To si radsi doma koupime kvalitni olej na smazeni (olivovy-panensky) nez 3 krabky tabaku. A ty reci, ze olivovy olej je drahy mne taky fascinuji, nehlede to, ze ma blahodarny ucinky na zdravy.

Bosh (st září 07, 2005) : vskutku pekny prispevek :Honza_dance
Naposledy upravil(a) ® Radim ... ® dne čtv zář 08, 2005 1:01 pm, celkem upraveno 1 x.
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

Myslim ze panensky olivovy olej nie je velmi vhodny na vyprazanie, lepsi je normalny olivovy (v panenskom po vyprazeni zostane menej vhodnych latok ako v nepanenskom).
Ale - ja tiez pouzivam len panensky. :-)
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
® Radim ... ®
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ® Radim ... ® »

Duro Kotulic Bunta píše:Myslim ze panensky olivovy olej ...... .
Ale - ja tiez pouzivam len panensky. :-)
Jo mas recht, koukl jsem se a mame doma oba druhy, jak normal olivac, tak i panensky. Ten normal mame na smazeni a panensky do salatu , ale obcas na nem taky smazime :Honza_doh :Honza_shifty
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackkarel »

Já jen opakuji, že vší silou budu prosazovat právo lidí na zlozvyky, protože svět kde by lidi neprpěli zlozvyky by byl neskonale nudnej. Ba co víc bylo by to proti přírodě (přirozenosti) a vlastně i proti evoluci.
Honza

Příspěvek od Honza »

Blackkarel píše:Já jen opakuji, že vší silou budu prosazovat právo lidí na zlozvyky, protože svìt kde by lidi neprpìli zlozvyky by byl neskonale nudnej. Ba co víc bylo by to proti pøírodì (pøirozenosti) a vlastnì i proti evoluci.
Sebeposkozovani neni trestne (byt se trebas neslucuje s krestanskym nazorem) a je podle mne v souladu s listinou prav a svobod. Ale takove ciny by mely byt provadeny tak, aby se ne nesl odpovednost pouze sam akter, ne jeho okoli. Z meho pohledu je uzivani drog OK, pokud si za to clovek nese odpovednost (nasledky na zdravi, financni naklady, v pripade koureni znecistovani okoli [zadny kurak jeste zastavku MHD nezkraslil] a predevsim neobtezuje okoli).
Odpovědět