Momentální ceny dvoujader od Intelu najdete například zde: http://www.czechcomputer.cz/product_com ... tno3=32709
Dle výsledků co má Honza na BOINC, tak 2x3,2Ghz by měl být rychlejší než ten můj přetočenej Prescott, ale to je jen hrubej odhad, záleží i na ostatních komponentech a je možné že přetočením 2x3Ghz už by to bylo také rychlejší
Cenově tedy prozatím jsou na tom suveréně lépe DC od Intelu a i výkon bych si troufal tvrdit že bude lepší u konkrétních třech nejlepších kousků co jsem vybral od Intelu se srovnatelnýma od AMD co jsem vybral.
Asi až čas ukáže co bude lepší, já to nechám vybublat a až tak za půl roku o tom začnu vážněji uvažovat a hledat do čeho jít
Naposledy upravil(a) forest dne pát srp 05, 2005 11:59 am, celkem upraveno 1 x.
No pro foresta kterej kouká jen na výkon pod SETI bude Pentium D jednoznačná volba, ale my ostatní co počítač používáme i k jinejm činnostem zvolíme X2
Viz: Srovnávací testy Athlonu 64 X2 3800+ na internetu.
Netroufnul bych si tvrdit co je lepší. Forestovi už sem to doufám vysvětlil, záleží primárně na tom k jakejm činnostem bude počítač určenej...
Bud se musi porovnavat nepretaktovane CPU - coz doporucuji - a nebo pretaktovane. U pretaktovanych je hned nekolik problemu:
- zalezi velmi na kusu a casto i stesti, ktere dava limity taktu
- na ostatnich komponentach, ktere mohou dost vyznamne ovlivnovat cenu: MB, pameti, zdroj atp.
- na chlazeni: boxovany chladic je pro AMD v pohode, u Intelu dost nepouzitelny. Ja trebas jedu na Arctic Cooling, ktery je za par stovek. Vodnik neni pro kazdeho a je navic asi nejnakladnejsi variantou (nepocitam dusik)
- na zkusenostech: ne kazdy umi masinu spravne vytunit.
- na odvaze: OC je casto spojen se zvysovanim napeti a vyssim rizikem
- na stabilite. Klasika, Windows nebo i SETI muze bezet, CPDN spadne.
Tedy, porovnaval bych netaktovane CPU.
Stale zbyva problem posuzovani AMD vs Intel a jednotlive projekty, ale tuto kapitolu uz jsme resili jinde.
Z hlediska dostupnosti a ceny je momentalne na BOINC podle mne nejlpsi Pentium D 820, takze jsem uz objednal dalsi...
Honza:
OK, když beru default, je 2x2,8Ghz o chlup rychleší než default 3,6Ghz Prescott co mám doma
Miras:
Jsme fórum o BOINC a distribuovaných výpočtech, tak hovořím, srovnávám a doporučuji CPU jen s ohledem na výkon na BOINC.
To kdo hraje jakou hru a co dělá na PC je každého věc a kdybychom to brali všechno dohromady, tak bude doporučení pouze jedno:
Každému doporučuji aby si koupil CPU podle toho, na co jej potřebuje a koukl se do křišťálové koule, aby zjistil která hry za rok bude na kterém CPU rychlejší.
Naposledy upravil(a) forest dne pát srp 05, 2005 2:08 pm, celkem upraveno 1 x.
I kdybych bral v úvahu jen BOINC, tak to má mnohem víc proměnnejch než se kterejma ty zřejmě počítáš.
Zrovna cena kterou ses oháněl není opět, jako vždy, tak jednoznačná. Pentium D 820 nechodí v NForce4 IE deskách, musel bys brát 830. Třeba, můžeš vzít samozřejmě jinej čipset. Nebo: stávající desky P-D nepodporujou, musíš kupovat desku. Takže v případě upgradu je situace přesně opačná. A tak dále, a tak dále. Je to prostě všechno strašně individuální.
Cenový rozdíl mezi Intel 820 a nejpomalejším AMD X2 3800+ je 3.500 za což si skoro koupím i tu desku pro Intela 820 kterej bych výkonově spíše srovnával s tím X2 4400+ který je o 10.000 dražší.
Jsou to jen úvodní ceny na našem trhu na které jsem chtěl jako pokračování zde v tomto dredu pokračovat, jak jsem již uvedl, každý si může vybrat co mu připadne lepší.
Naposledy upravil(a) forest dne sob srp 06, 2005 12:11 pm, celkem upraveno 1 x.
Deska za 3500,- na dvoujádrovej procák, je jako mít tam grafiku S3 Trio 1 MB (mám jí, spořič Boincu na ní běží ). Windows Vista na integrované grafice nepoběží.
Je třeba mít desku s chipsetem Intel 945 nebo 955, lépe chipset 955 který obsahuje technologii MPT - vylepšená práce mezi pamětí a procesorem. No a taková deska je za cca 6000,- jako třeba tahle od Microstaru.
dejv
PS. Pokud někdo namítne, že Wokna Vista nechce, tak bude muset mít Wokna 2000 či XP. Na chipsetu I955 nepoběží Windows 98/ME
dejvidek píše:Deska za 3500,- na dvoujádrovej procák, je jako mít tam grafiku S3 Trio 1 MB (mám jí, spořič Boincu na ní běží ). Windows Vista na integrované grafice nepoběží.
Je třeba mít desku s chipsetem Intel 945 nebo 955, lépe chipset 955 který obsahuje technologii MPT - vylepšená práce mezi pamětí a procesorem. No a taková deska je za cca 6000,- jako třeba tahle od Microstaru.
dejv
PS. Pokud někdo namítne, že Wokna Vista nechce, tak bude muset mít Wokna 2000 či XP. Na chipsetu I955 nepoběží Windows 98/ME
z Visty se mi pomalu ale jstě začíná dělat mdlo. nakonec to asi dopadne tak, že se u mně moment uvedení Visty na trh (finální) přibližně sejde s momentem, kdy zcela přesedlám na linux (a to nemyslim jako vtip)
Jinak zamyslel se tu uz nekdo nad tim, jestli ma skutecne smysl vrazit rekneme trojnasobnou cenu do desky a treba az desetinasobnou do cpu (v pripade rychleho DC) jenom kvuli superrychlymu boincu?. osobne si myslim, ze pokud clovek nejede 3dsmax, negamesi apod, tak mu prece musí stacit cokoliv nad 1ghz a nejaka obyc levna deska (btw zrovna zahrivam pcchips sis741 )?
Bob van Sikorski píše:z Visty se mi pomalu ale jstě začíná dělat mdlo. nakonec to asi dopadne tak, že se u mně moment uvedení Visty na trh (finální) přibližně sejde s momentem, kdy zcela přesedlám na linux (a to nemyslim jako vtip)
Já nikomu ty wokna necpu, sám mám na disku ještě starou verzi Mandrake, ale 99% lidí nemá čas trávit večery a systém ladit, resp. tápat jestli mi tam pojede synchronizace mobilu o poštovního klienta, jestli mi tam pojede bluetooth - to jsou třeba moje problémy, doby kdy sem měl náladu a čas se s tím patlat jsou pryč, vezmu mobil (jakýkoliv), připojim ho přes bluetooth a funguje to během 5s. Je tisíc a jeden důvod proč Windows nepoužívat, je tisíc a jeden důvod proč přejít na Linux. Pokud beru koncové uživatele, tam je situace jasná a bude i nadále.
Proč nepřejdeš na Linux už teď? Resp. proč si nepřešel už před lety? Já právě teď tahám Mandrivu, tak zkusím co s tím provedu, resp. neprovedu
Bob van Sikorski píše:Jinak zamyslel se tu uz nekdo nad tim, jestli ma skutecne smysl vrazit rekneme trojnasobnou cenu do desky a treba az desetinasobnou do cpu (v pripade rychleho DC) jenom kvuli superrychlymu boincu?. osobne si myslim, ze pokud clovek nejede 3dsmax, negamesi apod, tak mu prece musí stacit cokoliv nad 1ghz a nejaka obyc levna deska (btw zrovna zahrivam pcchips sis741 )?
To je každého věc do čeho vráží prachy, doba kdy já kupoval každou hovadinu do compu je pryč, radši ty prachy vrazim třeba do auta, každej má jiné priority.
dejv
Naposledy upravil(a) dejvidek dne sob srp 06, 2005 12:20 pm, celkem upraveno 1 x.
Sice to stále není průměrných 55 minut/2WU, ale už mě skoro máš
Zapoměl jsi pro ostatní napsat že to máš hódně přetočené
Takže prosím k té X2 4200+ i k té X2 4400+ napsat z kolika na kolik jsi to přetočil, aby jsi dosáhnul svých výsledků, takto jsou to hodně zavádějící informace
Naposledy upravil(a) forest dne sob srp 06, 2005 7:52 pm, celkem upraveno 1 x.
No nemám sice nic k tomu o Intel procesorech, nemůžu ani porovnávat výkon a tak, protože mám K6-2 na 450 MHz a je to ještě horší než co jsem mněl předtím....no ohledně linuxu - po nedávné ztrátě dat jsem se víc věnoval Linuxu, i když sám ho ladit a moc nastavovat neumím (pomáhá mi jeden známý na IRC), a kdyby to bylo možné, asi bych u něj i zůstal. Problém je v tom, že programuju v Delphi a programuju pro windows (i když bych i rád někdy skusil Kylix nebo co to je) a druhá věc je, že kvůli mně Cinemu 4D, ve které hodně dělám, do Linuxu nepřeprogramujou....prostě by mi dost věcí na Linuxu chybělo a proto si nechávám stále na práci Windowsy - sériové číslo na Operu pro linux jsem dostal jako všichni co se účastnili programu "klikejte a máte Operu zadarmo", takže jsem často v Linuxu a sedím u netu.....takové problémy, jaké má dejv - tzn. synchronizace mobilu, jestli pojede to, nebo ono - to je IMHO asi největší důvod, proč se většina lidí drží windowsu jako klíště. Dalším důvodem, jak psal dejv, a jak jsem sám poznal, je o dost složitějíší konfigurace než u vindowsu, i když některé distribuce jsou i v tomto ohledu bezproblémové (uživatelsky přívětivá je prý např. ona Mandriva).
K Windows Longhorn, které nedávno dostaly úchylný název Windows Vista (horší snad IMHO vymyslet nemohli), mám podobný postoj jako k WindowsXP, ale nevěřím, že budou mít tak masové rozšíření jako WinXP...
dejvidek píše:Já nikomu ty wokna necpu, sám mám na disku ještě starou verzi Mandrake, ale 99% lidí nemá čas trávit večery a systém ladit, resp. tápat jestli mi tam pojede synchronizace mobilu o poštovního klienta, jestli mi tam pojede bluetooth - to jsou třeba moje problémy, doby kdy sem měl náladu a čas se s tím patlat jsou pryč, vezmu mobil (jakýkoliv), připojim ho přes bluetooth a funguje to během 5s. Je tisíc a jeden důvod proč Windows nepoužívat, je tisíc a jeden důvod proč přejít na Linux. Pokud beru koncové uživatele, tam je situace jasná a bude i nadále.
Proč nepřejdeš na Linux už teď? Resp. proč si nepřešel už před lety? Já právě teď tahám Mandrivu, tak zkusím co s tím provedu, resp. neprovedu
No ja se v linuxu pohybuji stridave spolus windows, ale k praci vohuzel potreuji zasr. IE a zatim sem prilis linej na to ho rozjizdet pres nejaky wine apod. jinak ja mam taky na mdk2005 zalusk, ale na nem bych se spis jenom ucil a pozdeji (v horizontu x mesicu patrne) bych chtel prejit na gentoo, ale to je hudba budoucnosti.
dejvidek píše:To je každého věc do čeho vráží prachy, doba kdy já kupoval každou hovadinu do compu je pryč, radši ty prachy vrazim třeba do auta, každej má jiné priority.
dejv
jo souhlas, clovek preci jenom starne a pionyrske doby voodoo1, ktery sem kupoval za 3600 jsou pryc, dneska si vystacim s integrovanou grafikou v sis741 (asi proto ze zrovna moc nehraju a na filmy a 2D mi to staci).
forest píše:
Sice to stále není prùmìrných 55 minut/2WU, ale už mì skoro máš
Zapomìl jsi pro ostatní napsat že to máš hódnì pøetoèené
Takže prosím k té X2 4200+ i k té X2 4400+ napsat z kolika na kolik jsi to pøetoèil, aby jsi dosáhnul svých výsledkù, takto jsou to hodnì zavádìjící informace