Discovery a jiná letadýlka
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- slavko.sk
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ja si zas myslim ze Airbus 380 prvy krat vzlietol v 2005, An224 v 1989 ... 16 rokov rozdiel. Preto sa A380 nechyta, podla mna. A to preto ze im trvalo 16 rokov kym An224 dobehli. To ze An224 nie je v seriovej vyrobe moze byt sposboene hlavne rozpadom ZSSR a celkovou ekonomickou krizou na Ukrajine. Pricom Europa sa hrdila posledne roky ako je na tom super co vieme teraz ked sme v EU ze to tak celkom tak nie je. A preto ten posmesok. Ja totiz stale verim v rusky (alebo ukrajinsky) um a poznam europsku skontnatelost, neschopnost a skorumpovanost.trux píše:Myslim si, ze obe letadla si zasluhuji uznani, a neni potreba shazovat jedno kvuli druhemu. Airbus rozhodne je pekny kousek, je to rekordni letladlo na prepravu osob, a to seriove vyrabene, s velmi ekonomickym provozem, a rozhodne si nezaslouzi byt komentovano neopodstatnenymi posmesky.
Som presvedceny ze ak by sa do vyvoja An224 alebo niecoho podobneho dalo tolko tuke ako na vyvoj A380 tak este len potom by sme sa divili. Ved aj taky Boeing 747 je vlastne stara kraksna. A stale sa chyta na A380 ... ktoreho prve vykresy vznikali uz v 70-tych rokoch a trvalo skoro 30 rokov kym vzlietol ... a to taka malickost ako zle tvarovane kryty podvozku mohli sposobit ze by vobec nevzlietol lebo by nefungovalo nudzove otvaranie podvozku. Nakoniec to potiahli teflonovou vrstvou a aj tak to nefungovalo, ale test mal limit myslim ze 60 sekund a potom sa to nakoniec otvorilo. Malickost ale pre take lietadlo je to dost podstatne ak vypadne obidva okruhy hydraulity a je potrebne aby sa podovozok otvoril vlastnou vahou. Proste zla konstrukcia.
Na zaver:
An224 bolo robene pred 20 rokmi a stale bude mat moj obdiv.
A nejaky payload ... ved dneska sa pouzivaju diametralne ine materialy na konstrukciu, vsetkeho. Pokial nejake lietadlo dneska prekona An224 o viac ako 15% tak potom sa pred nim sklonim, ak o rok tak aspon 18% a tak dalej.
Uz chapes o co mi ide?
O obdiv a nie o hole cisla, lebo cisla bez podstaty su ako dym z fajky.
Dodatok:
Ak si videl nazivo nejake to Geminy alebo Apollo, alebo Sojuz a videl ake je to cele krpate v com su 1, 2 alebo 3 ludia vo vesmire ... to je obdiv a vobec mi nejde o nejaky "payload" ale take nieco urobili koncom 60-tych rokov, vyzera to ako robene na kolene ale presna kopia bola vo vesmire a ti ludia v nej vacsinou prezili a vratili sa.
P.S.: Nechcem, rypat, su to len moje osobne nazory a kazdy ma pravo s nimi nesuhlasit.
Ja si nemyslim, ze se snazili dohonit Antonova, ani o to strhat rekordy. Airbus proste konstruoval letadlo, ktere trh pozaduje - ekonomicke a velkokapacitni. At se to komu libi nebo ne, muj obdiv maji, stejne jako ho ma Antonov, nebo dokonce i ten konstrukter toho obriho letadla, co uletelo akorat jednu mili (Spruce Goose) - uz jen za to, ze se o to pokusil. A uz vubec mi nejde o to kdo byl prvni, vetsi, bezpecnejsi, levnejsi, rychlejsi,... nevidim zadny duvod kvuli jednomu zavrhovat nebo zesmesnovat druhe - vsechno jsou to divy techniky a umu cloveka.slavko.sk píše:Ja si zas myslim ze Airbus 380 prvy krat vzlietol v 2005, An224 v 1989 ... 16 rokov rozdiel. Preto sa A380 nechyta, podla mna. A to preto ze im trvalo 16 rokov kym An224 dobehli. To ze An224 nie je v seriovej vyrobe moze byt sposboene hlavne rozpadom ZSSR a celkovou ekonomickou krizou na Ukrajine. Pricom Europa sa hrdila posledne roky ako je na tom super co vieme teraz ked sme v EU ze to tak celkom tak nie je. A preto ten posmesok. Ja totiz stale verim v rusky (alebo ukrajinsky) um a poznam europsku skontnatelost, neschopnost a skorumpovanost.
A co se tyce zkostnatelosti, neschopnosti a zkorumpovanosti, tak ty nemaji hranic - rozhodne bych je neomezoval pouze na EU, spise bych naopak rekl, ze zejmena ta zkorumpovanost je horsi na vychod od nasich zapadnich hranic (tedy dovnitr a dale) nez na te druhe strane. Ne, ze by na zapade korupce nebyla, ale zdaleka ji spolecnost neni pozrana tak jako v nasem postkomunistickem bloku.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Naprosto souhlasím, Airbus není státní firma, která na objednávku státního aparátu vyrábí "nějvětší" letadlo světa. Znalosti roku 2005 umožňují vyrobit větší letadlo než je An225, důvod proč tak někdo neučinil je logický, asi by se to nevyplatilo, nebo to je moc riziková investice.trux píše:Ja si nemyslim, ze se snazili dohonit Antonova, ani o to strhat rekordy. Airbus proste konstruoval letadlo, ktere trh pozaduje - ekonomicke a velkokapacitni.
dejv
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Je zajímavé že napřed se zde uvedl pouze pojem největší letadlo na světě.
Pak to bylo specifikováno, největší sériové letadlo, pak dokonce už přestalo jít i o rozměry a rozhodující je pouze nosnost a poté dokonce ještě nejstarší s největší hmotností jakýmsi způsobem vztaženo a přepočítáváno roky kdy bylo vyrobeno
Takže se v tom nějak už neorientuji, jen jsem chtěl doplnit a našel jsem pár doplňujících informací k těm letadlům co jsem je tu uváděl.
Nehodlám se hádat jestli některé je, nebo není největší, nejdelší, nejširší, nejošklivější, nejstarší atd. jen by to třeba někoho zajímalo více a i já jsem ty info chtěl pro sebe trochu oprášit, jelikož jsem se o to dříve docela zajímal.
Takže úvodem mě docela zaráží, že se Ekranoplány, jak jsem je i označil v tom prvním mém příspěvku, nepovažují dle některých lidí zde na fóru za letadla
Má to křídla - má, létá to - létá, řídí to někdo - řídí, má to vlastní pohon - má, slouží to k přepravě nákladu či osob - slouží a tak bych mohl pokračovat. Můžeme tedy maximálně říci, že ekranoplány létají prostě pár metrů nad zemí či spíše většinou nad vodní hladinou ale letadla to jsou.
K té sériové výrobě, to je tak trochu složitější.
KM Kaspická příšera byl první unikát tohoto druhu a dosud drží absolutní rekord ve vyvinutém vztlaku , ale jelikož byl tak velký, byl vyroben pouze jeden kus.
rychlost - 480km/h, délka - 106m, hmotnost 540 tun, první let 1966
Jinak to už ale bylo s jeho nástupci, kteří sice byly o trochu menší, ale co do počtu kusů již se jich dělalo daleko více.
Například další výrobek SSSR - A90.125 Orljonok byl hned v několika exemplářích zařazen i do ruského námořního vojska.
hmotnost 125tun, první let 1972
Poslední obrovský Ekranoplán SSSR kterého se vyrobilo také pár kusů, byl LUN, pak Rusům došly prachy jelikož SSSR padlo. Byl vybaven šesti obrovskými vypouštěcími komorami pro protiletadlové střely 3M-80 Moskit
hmotnost 400tun, první let 1987
I když došly Rusům peníze pokračují v sériové výrobě menších Ekranoplánů - Volga 2,Amphistar, Xtreme, Xplorer, Aquaglide, atd..
Sice ty největší Ekranoplány udělali dříve jen v SSSR,některé menší se vyráběly a stále vyrábějí dokonce i sériově v Německu - X-112, X-113, X-114, Airfisch 3, FS-8, Hoverwing 20 a další.
Výzkum a vývoj údajně probíhá i v Austrálii, Číně a Americe, ale nic konkrétního jsem nenašel.
Takže určitě není pravdou to jak se zde mluvilo že je to něco co je nevyužívané, či nepoužitelné nebo jen na papíře
A nyní bych se chtěl dostat tem dvou novým obludám
Začal bych tím že oba mnou uváděné stroje nejsou pouze Ekranoplány, ale zároveň i skutečná letadla která jsou schopná i létat v normálních vzdušných výškách bez přízemního efektu
Boeing Pelican Ultra je sice zatím pouze na papíře, ale výroba už se chystá. Má o něj zájem také americká armáda, jelikož by prý dokázal naráz přepravit jednu celou divizi s kompletním vybavením kamkoliv na světě do 5 dní. Startovat a přistávat tento letoun bude pouze na souši.
rozpětí 152m
délka 109m
max.vzletová hmotnost 3000t
max. nosnost pro normální let - 800t, pro přízmní let 1400t
Cestovní rychlost ve výšce 750km/hod v přízemním letu 480km/hod
Max. dolet ve výšce - 12.045km v přízemním letu 18.530km při zatížení 750tun
Berjev Be-2500
Byl představen na letecké přehlídce již v červenci 2004, takže nejde pouze o nějaké sci-fi na papíře
Tento letoun umí přistávat a startovat jak na souši, tak i na hladině.
rozpětí 156m
délka 123m
max. vzletová hmotnost 2500t
max.nosnost 1000t
cestovní rychlost ve výšce 800km/hod v přízemním letu 450km/hod
max. dolet ve výšce 10.700km, v přízemním letu 17.000km
Nechám na každém aby zvážil jestli byla Kaspická příšera skutečně největší letadlo v pravém slova smyslu a jestli nový Berjev při svém potenciálu, i když prozatím jsem nenašel tyto hodnoty praxí ověřené je nový největší letoun. Hádat se o tom ale nebudu, záleží totiž na každém jak si přebere svá měřítka pro určení co se ještě počítá a co ne.
Pak to bylo specifikováno, největší sériové letadlo, pak dokonce už přestalo jít i o rozměry a rozhodující je pouze nosnost a poté dokonce ještě nejstarší s největší hmotností jakýmsi způsobem vztaženo a přepočítáváno roky kdy bylo vyrobeno
Takže se v tom nějak už neorientuji, jen jsem chtěl doplnit a našel jsem pár doplňujících informací k těm letadlům co jsem je tu uváděl.
Nehodlám se hádat jestli některé je, nebo není největší, nejdelší, nejširší, nejošklivější, nejstarší atd. jen by to třeba někoho zajímalo více a i já jsem ty info chtěl pro sebe trochu oprášit, jelikož jsem se o to dříve docela zajímal.
Takže úvodem mě docela zaráží, že se Ekranoplány, jak jsem je i označil v tom prvním mém příspěvku, nepovažují dle některých lidí zde na fóru za letadla
Má to křídla - má, létá to - létá, řídí to někdo - řídí, má to vlastní pohon - má, slouží to k přepravě nákladu či osob - slouží a tak bych mohl pokračovat. Můžeme tedy maximálně říci, že ekranoplány létají prostě pár metrů nad zemí či spíše většinou nad vodní hladinou ale letadla to jsou.
K té sériové výrobě, to je tak trochu složitější.
KM Kaspická příšera byl první unikát tohoto druhu a dosud drží absolutní rekord ve vyvinutém vztlaku , ale jelikož byl tak velký, byl vyroben pouze jeden kus.
rychlost - 480km/h, délka - 106m, hmotnost 540 tun, první let 1966
Jinak to už ale bylo s jeho nástupci, kteří sice byly o trochu menší, ale co do počtu kusů již se jich dělalo daleko více.
Například další výrobek SSSR - A90.125 Orljonok byl hned v několika exemplářích zařazen i do ruského námořního vojska.
hmotnost 125tun, první let 1972
Poslední obrovský Ekranoplán SSSR kterého se vyrobilo také pár kusů, byl LUN, pak Rusům došly prachy jelikož SSSR padlo. Byl vybaven šesti obrovskými vypouštěcími komorami pro protiletadlové střely 3M-80 Moskit
hmotnost 400tun, první let 1987
I když došly Rusům peníze pokračují v sériové výrobě menších Ekranoplánů - Volga 2,Amphistar, Xtreme, Xplorer, Aquaglide, atd..
Sice ty největší Ekranoplány udělali dříve jen v SSSR,některé menší se vyráběly a stále vyrábějí dokonce i sériově v Německu - X-112, X-113, X-114, Airfisch 3, FS-8, Hoverwing 20 a další.
Výzkum a vývoj údajně probíhá i v Austrálii, Číně a Americe, ale nic konkrétního jsem nenašel.
Takže určitě není pravdou to jak se zde mluvilo že je to něco co je nevyužívané, či nepoužitelné nebo jen na papíře
A nyní bych se chtěl dostat tem dvou novým obludám
Začal bych tím že oba mnou uváděné stroje nejsou pouze Ekranoplány, ale zároveň i skutečná letadla která jsou schopná i létat v normálních vzdušných výškách bez přízemního efektu
Boeing Pelican Ultra je sice zatím pouze na papíře, ale výroba už se chystá. Má o něj zájem také americká armáda, jelikož by prý dokázal naráz přepravit jednu celou divizi s kompletním vybavením kamkoliv na světě do 5 dní. Startovat a přistávat tento letoun bude pouze na souši.
rozpětí 152m
délka 109m
max.vzletová hmotnost 3000t
max. nosnost pro normální let - 800t, pro přízmní let 1400t
Cestovní rychlost ve výšce 750km/hod v přízemním letu 480km/hod
Max. dolet ve výšce - 12.045km v přízemním letu 18.530km při zatížení 750tun
Berjev Be-2500
Byl představen na letecké přehlídce již v červenci 2004, takže nejde pouze o nějaké sci-fi na papíře
rozpětí 156m
délka 123m
max. vzletová hmotnost 2500t
max.nosnost 1000t
cestovní rychlost ve výšce 800km/hod v přízemním letu 450km/hod
max. dolet ve výšce 10.700km, v přízemním letu 17.000km
Nechám na každém aby zvážil jestli byla Kaspická příšera skutečně největší letadlo v pravém slova smyslu a jestli nový Berjev při svém potenciálu, i když prozatím jsem nenašel tyto hodnoty praxí ověřené je nový největší letoun. Hádat se o tom ale nebudu, záleží totiž na každém jak si přebere svá měřítka pro určení co se ještě počítá a co ne.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Nevim to urcite, ale podle toho co jsem videl, tak Berjev Be-2500 sice byl predstaven na leteckem salonu, ale jen v nefunkcni male makete, jejiz fotky se daji najit v hojnem poctu na webu. Mozna se ale mylim. rozhodne nejsem odbornik. Kazdopadne jsem se snazil najit nejakou zminku o skutecnem prototypu, ale nic jsem nenasel. A to jsme se dival i na stranky vyrobce. No mozna jsem se nedival dost pozorne.
- slavko.sk
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ja si myslim ze ide len o to ci je lietadlo aj to co sice leti ale na principe prizemneho efektu a len nizko nad zemou alebo len to co leti na zaklade aerodynamickeho vztlaku a vyska nad zemou je v podstate nezaujimava - z pochopitelnych dovodov je maximalna vyska ohranicena. O nic ine nejde a moj osobny nazor je ze:forest píše:Takže úvodem mě docela zaráží, že se Ekranoplány, jak jsem je i označil v tom prvním mém příspěvku, nepovažují dle některých lidí zde na fóru za letadla![]()
Lietadlo = Aeroplan ... eroplán ... éro
??? = Ekranoplan ... asi preto sa to aj inak vola
LEN MOJ NAZOR, pls nekamenujte ma zas za moje nazory
Kazdy nech si veri v co chce
A este jeden zaujimavy rusky projekt: Molniya-1000.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Kdo neviděl start Discovery tak se může podívat na tento záznam.
dejv
dejv
- Duro Kotulic Bunta
- Banánová odměna

- Kontaktovat uživatele:
Ja len strucne -
diskusia je na vzajomne obohatenie nazorov, myslim ze nikto sa tu nechce hadat, ja osobne som rad kazdemu prispevku co tu odznel. Malokto ma tolko casu aby sledoval vsetky temy, takze napr. aj info o novych planoch na ekranoplany je velmi zaujimave.
Faktom vsak ostava, ze ekranoplan nie je lietadlo, ani z fyzikalneho hladiska, ani z logickeho - nedokaze prekonat pozemne nerovnosti, co ho kladie na uroven vznasadla, ktore tiez nikto lietadlom nenazve aj ked sa pohybuje vo vzduchu a tie velke maju aj kridelka (stabilizacne).
Nemam velmi cas uz zhanat podrobnejsie info, ale je to zaujimave - Forest, kde si nasiel nieco podrobnejsie o tom, ze Berjev 2500 bude aj plnohodnotne lietadlo?
V tom pripade by to bol naozaj riadny stroj, a musel by mat strasne motory ktore by vyvinuli dostatocny tah na vytvorenie potrebneho vztlaku pre 2500 tonovy kolos. Podla obrazkov to ma mat totiz len sest motorov. Ja som nasiel info o tom, ze to bude fungovat len ako ekranoplan.
diskusia je na vzajomne obohatenie nazorov, myslim ze nikto sa tu nechce hadat, ja osobne som rad kazdemu prispevku co tu odznel. Malokto ma tolko casu aby sledoval vsetky temy, takze napr. aj info o novych planoch na ekranoplany je velmi zaujimave.
Faktom vsak ostava, ze ekranoplan nie je lietadlo, ani z fyzikalneho hladiska, ani z logickeho - nedokaze prekonat pozemne nerovnosti, co ho kladie na uroven vznasadla, ktore tiez nikto lietadlom nenazve aj ked sa pohybuje vo vzduchu a tie velke maju aj kridelka (stabilizacne).
Nemam velmi cas uz zhanat podrobnejsie info, ale je to zaujimave - Forest, kde si nasiel nieco podrobnejsie o tom, ze Berjev 2500 bude aj plnohodnotne lietadlo?
V tom pripade by to bol naozaj riadny stroj, a musel by mat strasne motory ktore by vyvinuli dostatocny tah na vytvorenie potrebneho vztlaku pre 2500 tonovy kolos. Podla obrazkov to ma mat totiz len sest motorov. Ja som nasiel info o tom, ze to bude fungovat len ako ekranoplan.
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
- forest
- Kontaktovat uživatele:
To je to co do něj včera praštil při přistávání blesk, dneska to bylo i ve zprávách
Je ale zvláštní že jsem četl že kouř šel od té dálnice a tak její provoz neohrozil, ale dle té fotky to vypadá úplně naopak
Každopádně to všichni cestující i posádka přežili.
Je ale zvláštní že jsem četl že kouř šel od té dálnice a tak její provoz neohrozil, ale dle té fotky to vypadá úplně naopak
Každopádně to všichni cestující i posádka přežili.
Naposledy upravil(a) forest dne pát srp 05, 2005 8:21 pm, celkem upraveno 1 x.
- Duro Kotulic Bunta
- Banánová odměna

- Kontaktovat uživatele:
Presne tak, zorganizovat unik pasazierov v pripade zleho pristatia so 100% uspesnostou (co sa tyka strat na zivotoch) je super vykon.
Budu ale asi padat hlavy v letovej kontrole, ktora povolila prevadzku letiska aj v takych podmienkach.
Budu ale asi padat hlavy v letovej kontrole, ktora povolila prevadzku letiska aj v takych podmienkach.
Podpis