SETI optimalizovany klient-desitky procent narustu vykonu I

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zamčeno
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Jedu zatím pouze s tou z 8.12 SSE3 a po pár stovkách WU zatím 0 chybných.
Naposledy upravil(a) forest dne pát pro 30, 2005 4:53 pm, celkem upraveno 1 x.
caapek
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caapek »

ja jedu cruncherovu verzi pro Pentia M (SSE2) z 8.12 a uz mam hotovo vic jak 20 WU bez chyby, prumerny cas 39min. :lol:
Honza

Příspěvek od Honza »

Crunch3r udelal novejsi build pro Windows, ktery ma opravovat problem "access violations" error.
http://www.guntec.de/Crunch3r/
Honza

Příspěvek od Honza »

Dobrou zpravou je, ze nova verze zabyra i mene RAMky - 35MB misto 48MB.
Koukam na disk, a WU SETI maji 372 misto 361kB...
Howard
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howard »

Diky za info.
Stahnul jsem si ji a:

a) skutecne setiathome.exe zere mene pameti
b) pokud zastavite boinc, lze preplacnout pres starsi crunchovo verzi a vypocet zacne tam, kde prestal
c) je to MASAKR, 40 minut jedna wu :!: :!: na mem 2,8 GHz dualcore
d) mam jednotky 361 i 372

EDIT: Jeste zkousim verzi pro pentium M na notebooku, ale vypada to take na zrychleni oproti ne-Crunchovo verzi.
Have you tried to turn it off and on again?
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Tak se mi stalo, ze muj nejvykonnejsi pocitac s napsartovou verzi 3.2 uz tyden pocital dve ruzne WU seti. Obe ty WU mely kolem 10000 odpracovanych minut. Uz se nekdo z vas s necim takovym setkal?
vejpuste
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejpuste »

Mozna jsi narazil na podobny hnus jako ja.
http://boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=88&highlight=
Libor
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

2 LIbor: vyresil jsem to tak, ze jsem resetoval projekt
vejpuste
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejpuste »

FordPrefect píše:2 LIbor: vyresil jsem to tak, ze jsem resetoval projekt
Stacilo zrusit prislusnou jednotku. To je to nejlepsi, co se s ni da delat. Rychle od ni pryc. Doufam, ze podobnych nebude vic.
Je peknej hnus, kdyz si clovek mysli, jak to hezky pocita a misto toho mu zbytecne mizi procesorovy cas.
Libor
[Jilem]Karell
Začatečník
Začatečník

Moje zkušenost s optimalizací

Příspěvek od [Jilem]Karell »

Podělím se s vámi o moje zkušenosti s optimalizací. 2.12. jsem po 6-ti a půl letech s těžkým srdcem opustil SETI Classic a na všech mně dostupných počítačích nainstaloval BOINC. Přechod proběhl bez problémů a hned jsem na těchto stránkách začal hledat možnosti urychlení výpočtů. Je pravda, že návody jsou špatně pochopitelné a vlastně až po delší době jsem pochopil, že optimalizace není jen náhrada boinc.exe tou od truxe, ale i náhrada aplikace SETI jinou. Použil jsem tu od Crunch3r a teď už k tomu, proč to vlastně píšu. Je to bomba !
Po několika desítkách spočítaných WU, všechny bez chyb, zkrácení času výpočtu podle typu procesoru až o dvě třetiny, nárůst přiděleného kreditu opět v závislosti na procesoru od 173 % (AuthenticAMD Duron(tm) 1300) do 240 % (GenuineIntel Intel(R) Pentium(R) M processor 1.60GHz). Kredit je přidělován proti původní verzi takřka vždy vyšší než je proklamováno, někdy i více než dvojnásobně. Shrnu-li to, spočítám mnohem víc a dostanu za to taky víc. Bude-li číst tento příspěvek někdo, kdo ještě nad optimalizací váhá, přestaňte váhat a okamžitě optimalizujte, přínos je opravdu veliký!

Obrázek
Howard
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howard »

Jelikož jsem v poslední době radil pár lidem s optimalizací SETI+BOINC a od sepsání mého minulého návodu už uběhl nějaký čas, sepsal jsem novou verzi návodu.

Příprava:

1) Zapište si výsledky benchmarků (2 čísla), jak dlouho se vám počítá seti a kolik průměrně dostáváte kreditu.

2) Přesvečte se, že bězí SETI servery, jinak nemá cenu to dělat, protože byste neměli jednotky.

3) Stáhněte si CPUZ a zjistěte, jakou instrukční sadu má váš procesor, např. já mám: MMX, SSE, SSE2, SSE3

4) Předtím, než můžete aplikovat optimalizovanou verzi boincu, musíte si zjistit, která je aktuální verze optimalizace. V současné době jsou nejlepší truxovo verze, takže na této stránce http://boinc.truxoft.com/ v sekci Download se podívejte, pro kterou verzi jsou k dispozici optimalizované boinc.exe. Musíte mít odpovídající verzi BOINCu. Všechny verze najdete zde: http://boinc.berkeley.edu/dl takže pokud ji nemáte, stáhněte si jí.

5) Dále si stáhněte od truxe optimalizovaný balík pro váš procesor. Pokud vám cpuz neukázal i SSE2, nestahujte verzi pro SSE2. Pokud ano, stáhněte pro SSE2. Balík obsahuje optimalizovaný boinc.exe plus pár dalších knihoven.

6) A nakonec si stáhněte Crunchovo optimalizované setiathome, které jsou v současné době nejrychlejší.
http://www.guntec.de/Crunch3r/setix86.html
Opět vyberte balík, který nejvíce odpovídá vašemu procesoru. Příklady:

Pentium 4 Dualcore 820 - stáhněte Pentium4 SSE3
notebook s Pentium M - stáhněte Pentium M SSE2
Athlon XP 1700+ - stáhněte Pentium3 / AthlonXP SSE
Pentium 3 celeron 1,3 - stáhněte Pentium3 / AthlonXP SSE

Optimalizace:

1) Vypněte boinc, nesmí se počítat. Zkontrolujte si (CTRL SHIFT ESC), že nečinné procesy systému mají 99% CPU.

2) Zazálohujte si celý adresář s BOINCem. Tedy ho buď zaRARujte, zaZIPujte, nebo zkopirujte do jiného adresáře. Pokud se něco nezdaří, můžete se vždycky vrátit k funkční záloze a začít znova.

3) Nainstalujte verzi BOINCu, kterou jste si stáhnuli a pro kterou máte optimalizaci. Nezapomeňte, že instalace se musí spustit pod tím uživatelem, který má práva na daný adresář, nebo pod administrátorem. Zvolte stejný typ instalace, pokud jste ho spouštěli jako službu, vyplňte opět své uživatelské jméno a heslo do Windows, nebo to uživ. jméno a heslo, pod kterým boinc spouštíte. Jelikož vám to předtím fungovalo, neměly by být problémy s právy ve filesystému.

4) Po dokončení instalace nechte spustit boinc a zapište si výsledky benchmarků. Poté boinc opět ukončete.

5) boinc.exe přejmenujte na něco jiného, třeba boinc.origexe a rozbalte do adresáře s boincem truxovu verzi boinc.exe plus všechny soubory z balíku
Poznámka: Truxovo verze obsahuje oproti ofic. verzi některé další věci, např. CPU Affinity, nebo okamžité reportování dopočtených jednotek - vše o aktuálním způsobu konfigurace těchto věcí najdete na http://boinc.truxoft.com/#modif . V tuto chvíli můžete nakonfigurovat co potřebujete (soubor global_prefs.xml), pokud si nejste jistí, pokračujte dál.

6) Vjeďte do adresáře BOINC\projects\setiathome.berkeley.edu\ a rozbalte tam balík od Cruncha, který jste si stáhnuli.
Měli byste tam nyní mít vedle sebe setiathome_4.18... a setiathome_4.11, to je v pořádku.

7) Spusťte BOINC a okamžitě restartujte SETI projekt. setiathome_4.18 a všechny jednotky budou vymazány a to, co jste mu tam podstrčili, by tam mělo zůstat. Boinc si nyní již nestáhne oficiální setiathome.exe znovu, protože tam má soubor app_info.xml, který mu říká, že má používat setiathome 4.11. To je indikováno hláškou po spuštění "Found app_info.xml; using anonymous platform"
Na číslo verze setiathome nekoukejte, není důležité, hlavní je, že je optimalizovaný. Boinc stáhne nové jednotky pro tuto verzi setiathome.

8) Přestože vám BOINC bude i nadále psát na stránce Work, že počítáte se setiathome 4.18, podívejte se na procesy (CTRL SHIFT ESC) a uvidíte, že ve skutečnosti běží setiathome_4.11.....exe. Je-li tomu tak, je to v pořádku.

9) Nyní dejte znovu benchmark (aby byl patrný rozdíl mezi originální verzí BOINCu a odpovídající optimalizovanou verzí boincu) a zapište si výsledky.

Závěr:

Spočtěte několik jednotek a zapište si čas výpočtu. Omrkněte, kolik za ně máte nyní kreditu a porovnejte se starší verzí.

A dejte vědět. Napište co máte za procesor, jakou instrukční sadu, napište 3 dvojice čísel benchmarků (před, mezi, potom) a jak dlouho se vám nyní počítá seti.

Mé výsledky jsem zde na fóru již psal, shrnuto:

P4 dualcore 2,8 GHz - 2x seti 35 minut oproti 2 hodinam
PM 1,5 GHz notebook - seti za 1 hodinu oproti 3,3 hodinam
P3 celeron 1,3 GHz - seti za 3 hodiny oproti 7 hodinam

Pokud zde najdete nějaké chyby, nebo budete mít návrhy na doplnění návodu, dejte mi prosím vědět přes SZ/ICQ.
Have you tried to turn it off and on again?
wert668
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wert668 »

U té 3jky by stálo za to napsat, že čím vyšší tím lepší už jsem našel i lidi co si řekli jo MMX to bere tak si nainstaluji MMX protože je to první. Takže napsat něco jako „Pokud podporuje SSE3 tak SSE3 pokud SSE2 tak SSE2 atd…“
O kousek níže je to rozepsáno, takže je to tam, ale stejně náhoda je blbec…
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Není to tak úplně pravda, já osobně měl zatím pouze s jednou verzí SSE3 lepší časy než s SSE2 stejné série optimalizací.
Většinou tedy jedu SSE2 i když můj Prescott umí SSE3, ale to se může kus od kusu lišit, chce to vždy otestovat.

Moc díky Howarde za tvůj návod, už jsem na něj odkazoval spoustu lidí předtím a budu to dělat i nadále.
Až bude čes (pravděpodobně příští týden), pokusím se z toho uplácat článek na web, aby to nemusel nikdo po čase zase hledat na fóru :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
wert668
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wert668 »

Jo o tom jsem slyšel, ale rozhodně je lepší mít optimalizaci na SSE3 než žádnou, nebo dokonce mít optimalizaci na MMX…
IQE
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IQE »

Tak sem s pomocí howarda otimalizoval setiho + boinc a zrychlení je o 110%.
Přítel je ten, kdo o vás ví všechno a má vás pořád stejně rád... ELBERT HUBBARD
Zamčeno