Vliv pametí RAM na rychlost výpočtu?
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Ono to jde ruku v ruce, čím lepší mají paměti propustnost a rychlost, tím jistě jsou i výpočty rychlejší, alespoň tak jsem to osobně pozoroval všude, kde jsem měl možnost s pamětima hejbat a přenastavovat je.
Jednoduše řečeno, čím větší výkon třeba v Sandře 2005, tím kratší časy na BOINC z PC lezly
Jednoduše řečeno, čím větší výkon třeba v Sandře 2005, tím kratší časy na BOINC z PC lezly
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to je sice hezké, ale konkrétní parametr má na každém konkrétním PC (a určitě i projektu BOINC) jiný vliv. Prakticky čím větší takt, tím větší vliv menší časování na rychlost pamětí má. Ona také synchronizace RAM a CPU není vždy to nejrychlejší. Většinou se nesynchronizace dá dohnat přidáním 100Mhz na pamětech a to i za cenu horšího časování.
Všeobecně se to asi moc popsat nedá, pouze lze doporučit, pohrát si pořádně s nastavením a otestováním rychlosti pamětí. Na to jsou nejlepší programy jako je například CPU-Z který ti většinou řekne při jakém taktu jaké nejlepší nastavení konkrétní blok zvládne a potom třeba Sandra pro otestování, že to opravdu s tímto nastavení funguje rychleji či nikoliv.
Kdyby někdo chtěl při nastavování pamětí vždy vypočítat několik WU na BOINC, asi by dříve zešedivěl, proto mohu vřele doporučit Sandru 2005 a až to doladíte, teprve zapnout BOINC a zjistit jaký rozdíl byl dosažen.
Všeobecně se to asi moc popsat nedá, pouze lze doporučit, pohrát si pořádně s nastavením a otestováním rychlosti pamětí. Na to jsou nejlepší programy jako je například CPU-Z který ti většinou řekne při jakém taktu jaké nejlepší nastavení konkrétní blok zvládne a potom třeba Sandra pro otestování, že to opravdu s tímto nastavení funguje rychleji či nikoliv.
Kdyby někdo chtěl při nastavování pamětí vždy vypočítat několik WU na BOINC, asi by dříve zešedivěl, proto mohu vřele doporučit Sandru 2005 a až to doladíte, teprve zapnout BOINC a zjistit jaký rozdíl byl dosažen.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Ano, prubezne kroky jsou mnohe a jde o laborovani. Jakmile zde vsak neni ten konecny vysledek rychlosti vypoctu te ci one WU toho ci onoho projektu, tento thread ztraci smysl.forest píše:Kdyby nìkdo chtìl pøi nastavování pamìtí vždy vypoèítat nìkolik WU na BOINC, asi by døíve zešedivìl, proto mohu vøele doporuèit Sandru 2005 a až to doladíte, teprve zapnout BOINC a zjistit jaký rozdíl byl dosažen.
Nejde o rozjimani nad asymetrii CPU:FSB. Lidi zajima: mel jsem tyhle obstarozni pameti, koupil jsem misto toho 2x512 techle a vypocty mi ted jedou tak a tak.
Uz jsem to psal drive - kdysi pred vice nez rokem, jeste s oficialnim klientem, jsem vymenil noname za spickovy Corsair CAS2 a vypocet se zrychlil o 15% (ne-li dokonce o 20% - uz si to presne nepamatuju, ale ty casy jsem tu tehda uvadel). Myslim, ze dnes, s Naparstvou/Dornovou cachovaci verzi S@H klienta vyuzivajici mnohem intenzivneji RAM, bych ocekaval rozdil jeste vetsi.Honza píše:Lidi zajima: mel jsem tyhle obstarozni pameti, koupil jsem misto toho 2x512 techle a vypocty mi ted jedou tak a tak.
-
Whill
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
...ono prave 11 neni "slabsi a stabilnejsi oproti 5", pokud te dobre chapu. Jak je to se stabilitou nevim, ale podle vysledku 11 dava lepsi vykon nez 5 ...potvrzovaly mi to i cisla, ale ted ti je tady tak z hlavy nevysypu, uz je to dlouho, musel bych to testnout znova. ...jinak jedu na 2-2-2-11 (samozrejme mluvime o nForce2)Conan. píše:11 je pro stabilnejsi chod na nforce 2. Podle testu je totiz 11 o trosku horsi nez 5. Zni to divne, ale je to tak. ...
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ti to jede rychleji, je to sice zvláštní, ale né zcela vyloučené.
Každopádně je samosebou vždy potřeba pořádně otestovat a nechat to nejlepší.
Každopádně je samosebou vždy potřeba pořádně otestovat a nechat to nejlepší.
-
Whill
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ze ma byt hodnota TRAS na 11 neni zadna "specialita", ktera se projevuje jenom u mne ...je to vlastnost nForce2, cetl jsem zpravy i na zahranicnich serverech, psali o tom i u nas (info najdes urcite na forech), ale dohledavat ted se mi to nechce. ...je to sice zvlastni, take mne to zarazilo, ale je to proste tak.forest píše:Pokud ti to jede rychleji, je to sice zvláštní, ale né zcela vyloučené. ...
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Aspoň jsem zase o něco chytřejší, díky.
NF2 nemám abych to otestoval také, ale má ji otec, takže až u něj budu, určitě to také testnu
NF2 nemám abych to otestoval také, ale má ji otec, takže až u něj budu, určitě to také testnu
Ano uvadelo se to a testovalo to mnoho oc guru 
Na mem pc v seti je ale porad nejrychlejsi 5-2-2-2. 11 se drzi tesne za nim a kupodivu 4-2-2-2 uz je zase horsi nez 5222.
Vse mam otestovany podle defaultni unity.
Ale pokud nastavim 11-2-2-2 a dalsi timing jsou -2-9-12 tak je razem nejrychlejsi vypocet. Ale bavime se o par sekundach takze to fakt nema moc velky vyznam se s tim moc zatezovat. Navic stabilita je pak nekde uplne jinde.
Na mem pc v seti je ale porad nejrychlejsi 5-2-2-2. 11 se drzi tesne za nim a kupodivu 4-2-2-2 uz je zase horsi nez 5222.
Vse mam otestovany podle defaultni unity.
Ale pokud nastavim 11-2-2-2 a dalsi timing jsou -2-9-12 tak je razem nejrychlejsi vypocet. Ale bavime se o par sekundach takze to fakt nema moc velky vyznam se s tim moc zatezovat. Navic stabilita je pak nekde uplne jinde.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Každých pár sekund u mašiny která jede non-stop je v globálu hezkých pár WU navíc měsíčně a to stojí za to si s tím pohrát ne?
-
Whill
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Nevim, jestli par sekund navic da i nejake jednotky/mes navic... protoze tu dobu co si s tim budes hrat a testovat to, tak BOINC asi tezko bude pocitat ...ztratis tim nekolik hodin a nekolik WU/mes a cely cas ztraceny takovou "optimalizaci" (da-li se to tak vubec nazvat) budes dohanet po zbytek roku (pokud ho vubec dozenes)
....ale kdyztak tak samozrejme testovat na WU daneho projektu, protoze ruzne benchmarky muzou rikat neco jineho, nez co se hodi BOINCu ...ale stejne si spise myslim, ze v tomhle pripade, ktery jsem uvadel, je ten rozdil tak maly, ze to postrada vetsiho vyznamu.
....ale kdyztak tak samozrejme testovat na WU daneho projektu, protoze ruzne benchmarky muzou rikat neco jineho, nez co se hodi BOINCu ...ale stejne si spise myslim, ze v tomhle pripade, ktery jsem uvadel, je ten rozdil tak maly, ze to postrada vetsiho vyznamu.