Vliv pametí RAM na rychlost výpočtu?

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Honza

Příspěvek od Honza »

Me by spis zajimal "Vliv pametí RAM na rychlost výpoètu?", jak rika tento tread...a ne pouze ktery pameti jsou tam strceny a jak taktovany - to si stejne tak muzu listovat e-shopem :lol:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Ono to jde ruku v ruce, čím lepší mají paměti propustnost a rychlost, tím jistě jsou i výpočty rychlejší, alespoň tak jsem to osobně pozoroval všude, kde jsem měl možnost s pamětima hejbat a přenastavovat je.
Jednoduše řečeno, čím větší výkon třeba v Sandře 2005, tím kratší časy na BOINC z PC lezly :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

1% a tedy chyba mereni?
10% pri 2x cene pameti?
IMO, lidi zajima, o kolik je rychlejsi vypocet, ne kolik ukazuji benchmarky. Tedy "Vliv pametí RAM na rychlost výpoètu?" a ne "Vliv pameti na benchmark v Sandre".
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Ano, to je sice hezké, ale konkrétní parametr má na každém konkrétním PC (a určitě i projektu BOINC) jiný vliv. Prakticky čím větší takt, tím větší vliv menší časování na rychlost pamětí má. Ona také synchronizace RAM a CPU není vždy to nejrychlejší. Většinou se nesynchronizace dá dohnat přidáním 100Mhz na pamětech a to i za cenu horšího časování.

Všeobecně se to asi moc popsat nedá, pouze lze doporučit, pohrát si pořádně s nastavením a otestováním rychlosti pamětí. Na to jsou nejlepší programy jako je například CPU-Z který ti většinou řekne při jakém taktu jaké nejlepší nastavení konkrétní blok zvládne a potom třeba Sandra pro otestování, že to opravdu s tímto nastavení funguje rychleji či nikoliv.

Kdyby někdo chtěl při nastavování pamětí vždy vypočítat několik WU na BOINC, asi by dříve zešedivěl, proto mohu vřele doporučit Sandru 2005 a až to doladíte, teprve zapnout BOINC a zjistit jaký rozdíl byl dosažen.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

forest píše:Kdyby nìkdo chtìl pøi nastavování pamìtí vždy vypoèítat nìkolik WU na BOINC, asi by døíve zešedivìl, proto mohu vøele doporuèit Sandru 2005 a až to doladíte, teprve zapnout BOINC a zjistit jaký rozdíl byl dosažen.
Ano, prubezne kroky jsou mnohe a jde o laborovani. Jakmile zde vsak neni ten konecny vysledek rychlosti vypoctu te ci one WU toho ci onoho projektu, tento thread ztraci smysl.
Nejde o rozjimani nad asymetrii CPU:FSB. Lidi zajima: mel jsem tyhle obstarozni pameti, koupil jsem misto toho 2x512 techle a vypocty mi ted jedou tak a tak.
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Honza píše:Lidi zajima: mel jsem tyhle obstarozni pameti, koupil jsem misto toho 2x512 techle a vypocty mi ted jedou tak a tak.
Uz jsem to psal drive - kdysi pred vice nez rokem, jeste s oficialnim klientem, jsem vymenil noname za spickovy Corsair CAS2 a vypocet se zrychlil o 15% (ne-li dokonce o 20% - uz si to presne nepamatuju, ale ty casy jsem tu tehda uvadel). Myslim, ze dnes, s Naparstvou/Dornovou cachovaci verzi S@H klienta vyuzivajici mnohem intenzivneji RAM, bych ocekaval rozdil jeste vetsi.
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Conan. »

11 je pro stabilnejsi chod na nforce 2. Podle testu je totiz 11 o trosku horsi nez 5. Zni to divne, ale je to tak.
Jel jsem hodne dlouho na 5-2-2-2. No a ted zase 11. A ted asi zas hodim 5 at mas klid :-))
Whill
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

Conan. píše:11 je pro stabilnejsi chod na nforce 2. Podle testu je totiz 11 o trosku horsi nez 5. Zni to divne, ale je to tak. ...
...ono prave 11 neni "slabsi a stabilnejsi oproti 5", pokud te dobre chapu. Jak je to se stabilitou nevim, ale podle vysledku 11 dava lepsi vykon nez 5 ...potvrzovaly mi to i cisla, ale ted ti je tady tak z hlavy nevysypu, uz je to dlouho, musel bych to testnout znova. ...jinak jedu na 2-2-2-11 (samozrejme mluvime o nForce2)
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Pokud ti to jede rychleji, je to sice zvláštní, ale né zcela vyloučené.
Každopádně je samosebou vždy potřeba pořádně otestovat a nechat to nejlepší.
Whill
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

forest píše:Pokud ti to jede rychleji, je to sice zvláštní, ale né zcela vyloučené. ...
Ze ma byt hodnota TRAS na 11 neni zadna "specialita", ktera se projevuje jenom u mne ...je to vlastnost nForce2, cetl jsem zpravy i na zahranicnich serverech, psali o tom i u nas (info najdes urcite na forech), ale dohledavat ted se mi to nechce. ...je to sice zvlastni, take mne to zarazilo, ale je to proste tak.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Aspoň jsem zase o něco chytřejší, díky.
NF2 nemám abych to otestoval také, ale má ji otec, takže až u něj budu, určitě to také testnu :wink:
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Conan. »

Ano uvadelo se to a testovalo to mnoho oc guru :-)
Na mem pc v seti je ale porad nejrychlejsi 5-2-2-2. 11 se drzi tesne za nim a kupodivu 4-2-2-2 uz je zase horsi nez 5222.
Vse mam otestovany podle defaultni unity.
Ale pokud nastavim 11-2-2-2 a dalsi timing jsou -2-9-12 tak je razem nejrychlejsi vypocet. Ale bavime se o par sekundach takze to fakt nema moc velky vyznam se s tim moc zatezovat. Navic stabilita je pak nekde uplne jinde.
Whill
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

jj, je to o par sekundach, to je jasne, a asi je to take dost ovlivneno chybou mereni, ktera se tady vzdycky projevi ...take zalezi jestli to clovek meri na jednotkach z BOINCu nebo necim jinym ... ale ve vysledku to proste nema prilis cenu zkoumat, jak rikas
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Každých pár sekund u mašiny která jede non-stop je v globálu hezkých pár WU navíc měsíčně a to stojí za to si s tím pohrát ne?
Whill
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

Nevim, jestli par sekund navic da i nejake jednotky/mes navic... protoze tu dobu co si s tim budes hrat a testovat to, tak BOINC asi tezko bude pocitat ...ztratis tim nekolik hodin a nekolik WU/mes a cely cas ztraceny takovou "optimalizaci" (da-li se to tak vubec nazvat) budes dohanet po zbytek roku (pokud ho vubec dozenes) :lol:
....ale kdyztak tak samozrejme testovat na WU daneho projektu, protoze ruzne benchmarky muzou rikat neco jineho, nez co se hodi BOINCu ...ale stejne si spise myslim, ze v tomhle pripade, ktery jsem uvadel, je ten rozdil tak maly, ze to postrada vetsiho vyznamu.
Odpovědět