Diky za vysvetleni postupu - ted tem vysledkum docela verim.
Zda se mi presnejsi druhy pristup - zmerit slunecni konstantu je asi jednodussi nez vykon celeho slunce.
Ve svem vypoctu jsem minimalne udelal zakladni chybu v km2 vs. m2.
No, ted uz se zbyva pouze tesit na fuzi.
Kdo ma rad comics, tak tady je trebas jeden. Na tema globalniho oteplovani, emisi atp. jich je docela hodne - v nejdnom hraje svoji roli ten hnup z Texasu.
Banány a stromy
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
-
Návštěvník
Tak takHonza píše:Diky za vysvetleni postupu - ted tem vysledkum docela verim.
Zda se mi presnejsi druhy pristup - zmerit slunecni konstantu je asi jednodussi nez vykon celeho slunce.
Ve svem vypoctu jsem minimalne udelal zakladni chybu v km2 vs. m2.
No, ted uz se zbyva pouze tesit na fuzi.
Inak k tomu tvoju nazoru na lepsi druhy pristup - suhlasim. Totizto aj tak mam dojem, ze celkovy vykon slnka je urobeny presne opacnym postupom ako som spravil ja - ze zmeraju dopad na jeden meter stvorcovy pomocou sondy, a vynasobia to pomerom k celkovej guli do ktorej slnko vyzaruje...
Lebo uz jedina ina moznost ako to zmerat by bola zmerat pocet neutrin ktore zo slnka prichadzaju, a z toho zistit pocet fuznych reakcii v slnku a teda celkovy vykon. Lenze s neutrinami je velky kriz, lebo sa tazko chytaju, a prave tam tiez bola opacna cesta - ze z celkoveho vykonu slnka (zmeraneho) odhladli pocet neutrin a zistili ze neutrin je menej lebo sa pocas cesty menia na ine neutrina...to je prave nedavny vyznamny objav, pretoze to znamena napr. aj to, ze neutrina maju nenulovu hmotnost (velmi zaujimave, hlavne ked si uvedomime ze ich je vo vesmire obrovske mnozstvo, takze neutrina sa ukazalo ze dokopy vazia presne tolko kolko vazi vsetka svietiaca hmota vo vesmire dohromady...ale aj tak je to len 10% z celej hmoty vesmiru, ten zvysok...ehm...no, docitate sa v clankoch o einstein@home na slovenskom webe onedlho...).