Vliv pametí RAM na rychlost výpočtu?
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Zrovna nedavno jsem si zase overil, jak obrovsky vliv maji pameti na rychlost, predevsim u posledni optimalizovane aplikace S@H.
Protoze jsem do svojeho serveru nedavno vrazil druhy Opteron, a mel jsem na stole valet puvodni noname PC2700 Registered modul, a na desce jsou samostatne sady soklu na pamet pro kazdy procesor, rekl jsem si, ze tam tu PC2700 zkusim soupnout, i kdyz v soklech u prvniho procesoru mam kvalitni Corsair PC3200 CAS2. Kdyby byly vsechny ty stekry pohromade, tak bych to ani nezkousel, ale doufal jsem, ze je to snad taktovano samostatne, a mozna takhle bude pomalejsi pamet jen u jednoho procesoru. I kdyz samozrejme byl jsem si vedom rizika, ze to preci jen provazane byt muze. Setsakra jsem se ale podivil, kdyz mi vykon z ~35 minut na procesor spadnul na nejakych ~1:45, coz je 3x dele (200% narust)! Tak jsem to tedy samozrejme zase vyndal. I kdyz jsem s tim vice mene pocital, takhle brutalni propad jsem necekal.
Takze pokud nekdo pouzivate nejaky nehomogenni mix pameti, nebo treba i nejake levnejsi neznackove ramky, nebo pameti pomalejsi nez board+CPU utahnou, tak vezte, ze vymenit je za parovane znackove rychle pameti (CAS-2 Corasir, Kingston, apod) muze rychlost vypoctu ovlivnit mnohem vice nez vymena procesoru. Napriklad vymenou Opteronu 140 (1.4GHz) za Opteron 248 (2.2Ghz) jsem ziskal jen nejakych 30%. Taky financne je mnohem dostupnejsi koupit extra klasu pameti, nez upgradnout za posledni vykrik v CPU, ktere vetsinou byvaji nehorazne predrazene. Vrele tedy doporucuji poohlednout se po spickovych ramkach.
Protoze jsem do svojeho serveru nedavno vrazil druhy Opteron, a mel jsem na stole valet puvodni noname PC2700 Registered modul, a na desce jsou samostatne sady soklu na pamet pro kazdy procesor, rekl jsem si, ze tam tu PC2700 zkusim soupnout, i kdyz v soklech u prvniho procesoru mam kvalitni Corsair PC3200 CAS2. Kdyby byly vsechny ty stekry pohromade, tak bych to ani nezkousel, ale doufal jsem, ze je to snad taktovano samostatne, a mozna takhle bude pomalejsi pamet jen u jednoho procesoru. I kdyz samozrejme byl jsem si vedom rizika, ze to preci jen provazane byt muze. Setsakra jsem se ale podivil, kdyz mi vykon z ~35 minut na procesor spadnul na nejakych ~1:45, coz je 3x dele (200% narust)! Tak jsem to tedy samozrejme zase vyndal. I kdyz jsem s tim vice mene pocital, takhle brutalni propad jsem necekal.
Takze pokud nekdo pouzivate nejaky nehomogenni mix pameti, nebo treba i nejake levnejsi neznackove ramky, nebo pameti pomalejsi nez board+CPU utahnou, tak vezte, ze vymenit je za parovane znackove rychle pameti (CAS-2 Corasir, Kingston, apod) muze rychlost vypoctu ovlivnit mnohem vice nez vymena procesoru. Napriklad vymenou Opteronu 140 (1.4GHz) za Opteron 248 (2.2Ghz) jsem ziskal jen nejakych 30%. Taky financne je mnohem dostupnejsi koupit extra klasu pameti, nez upgradnout za posledni vykrik v CPU, ktere vetsinou byvaji nehorazne predrazene. Vrele tedy doporucuji poohlednout se po spickovych ramkach.
@ trux - vubec neverim, ze by pamet mela vliv vetsi nez samotny CPU nebo dokonce 3x jako v tomto pripade.
Na AMD je obecne vliv pamati na vykon vetsi. Pri vymene DDR266CL2 za DDR400CL3 se mi trochu zvedl vykon, ale vic jak 10% ne.
Podle mne je dual-CPU reseni trochu specificke, protoze tech vlivu je tam mnohem vice
Jestli chces udelat korektni test, zkus puvodni sestavu s jednou, a pote druhou pameti.
EDIT: na SvetHW (viz linky dole od Mirase) jsou na toto tema dost fundovane clanky vcetne vysledku: nelisi se o vic jak 10% dle pouziteho casovani, a i extremni rozdily jako 133 vs. 250 MHz nedava zpravidla vic jak 20% rozdil.
Na AMD je obecne vliv pamati na vykon vetsi. Pri vymene DDR266CL2 za DDR400CL3 se mi trochu zvedl vykon, ale vic jak 10% ne.
Podle mne je dual-CPU reseni trochu specificke, protoze tech vlivu je tam mnohem vice
Jestli chces udelat korektni test, zkus puvodni sestavu s jednou, a pote druhou pameti.
EDIT: na SvetHW (viz linky dole od Mirase) jsou na toto tema dost fundovane clanky vcetne vysledku: nelisi se o vic jak 10% dle pouziteho casovani, a i extremni rozdily jako 133 vs. 250 MHz nedava zpravidla vic jak 20% rozdil.
Never tomu, ale je to reprodukovatelne. Vliv tam hraje tam samozrejme vice faktoru. To ze je to dual CPU asi ani ne tak moc, jako ten mix pameti, ktery dela bordel a zpomaluje je vsechny vic, nez kdyby tam byly jenom ty pomale - to je, co jsem mel a mysli. Navic v puvodnim obsazeni tam byl dualchannel 2x PC3200 CAS2, a pri tom heterogennim jsem pridal jen jednu RAMku k tomu druhem procesoru, takze se velmi pravdepodobne zrusil dualchannel i u prvniho. To se ale stane i pokud mas single-cpu masinu a mas tam ramky v lichem poctu nebo spatne nastrkane - nanekterych boardech musi byt pro dual-channel funcki ramky vedle sebe, na jinych ob jeden konektor.
Jinak vliv pameti je i u single CPU a homogenniho obsazeni znacny, a rozhodne vysoko presahuje 10%. To, ze jsi DDR266CL2 vymenil za DDR400CL3 nebylo zrovna dobry priklad. Uplne jinak by to vypadalo kdyby jsi vymenil DDR266CL3 za DDR400CL2 - vsadim se ze by rozdil byl o dost vice nez 20%. Sam jsem udelal zkusenost s temi samymi moduly, co jsem popisoval (noname PC2700 CAS?? vs. Corsair Dual-PC3200CAS2) - bylo to jeste kdyz jsem pouzival neoptimalizovaou aplikaci, a uz tehda to udelalo rozdil 20%. Jsem si prakticky jist, ze s dnesni aplikaci, ktera zavisi na pameti mnohem vice, by ten rozdil byl o dost vetsi.
Horsi ale nez samotny rozdil rychlosti pameti, nebo jejich CAS, je take kvalita modulu, jejich pocet, homogennost a spravnost obsazeni soklu. Ze zkusenosti vim, ze lidi casto dokupuji pamet uplne jineho druhu a pak ji proste prisoupnou do pocitace k te stare. A to prave muze zpusobit takto markantni zpomaleni pameti. Nemene dulezite je zjistit si, zda board podporuje dual-channel, a vpripade, ze ano, pak jak je nutno jednotlve sokly obsazovat. Mnohe bordy jsou take casto o dost pomalejsi se ctyrmi moduly nez se dvemi. Takze pri koupi je lepe nesetrit a radeji koupit jeden par velikych a rychlych pameti a stare vyhodit, nez skrblit, koupit o neco mensi a pouzivat je dohromady s temi starymi.
Jinak vliv pameti je i u single CPU a homogenniho obsazeni znacny, a rozhodne vysoko presahuje 10%. To, ze jsi DDR266CL2 vymenil za DDR400CL3 nebylo zrovna dobry priklad. Uplne jinak by to vypadalo kdyby jsi vymenil DDR266CL3 za DDR400CL2 - vsadim se ze by rozdil byl o dost vice nez 20%. Sam jsem udelal zkusenost s temi samymi moduly, co jsem popisoval (noname PC2700 CAS?? vs. Corsair Dual-PC3200CAS2) - bylo to jeste kdyz jsem pouzival neoptimalizovaou aplikaci, a uz tehda to udelalo rozdil 20%. Jsem si prakticky jist, ze s dnesni aplikaci, ktera zavisi na pameti mnohem vice, by ten rozdil byl o dost vetsi.
Horsi ale nez samotny rozdil rychlosti pameti, nebo jejich CAS, je take kvalita modulu, jejich pocet, homogennost a spravnost obsazeni soklu. Ze zkusenosti vim, ze lidi casto dokupuji pamet uplne jineho druhu a pak ji proste prisoupnou do pocitace k te stare. A to prave muze zpusobit takto markantni zpomaleni pameti. Nemene dulezite je zjistit si, zda board podporuje dual-channel, a vpripade, ze ano, pak jak je nutno jednotlve sokly obsazovat. Mnohe bordy jsou take casto o dost pomalejsi se ctyrmi moduly nez se dvemi. Takze pri koupi je lepe nesetrit a radeji koupit jeden par velikych a rychlych pameti a stare vyhodit, nez skrblit, koupit o neco mensi a pouzivat je dohromady s temi starymi.
Jo, davat do dvouprocesorove masiny ruzne pametove moduly ruznych znacek a casovani a jeste neparove je zverstvo...ale dobre ilustruje to, jak se to nema delat a jak neblahy vysledek to muze prinest. Jestli jsi to myslel takto, tak se to povedlo.trux píše:Horsi ale nez samotny rozdil rychlosti pameti, nebo jejich CAS, je take kvalita modulu, jejich pocet, homogennost a spravnost obsazeni soklu. Ze zkusenosti vim, ze lidi casto dokupuji pamet uplne jineho druhu a pak ji proste prisoupnou do pocitace k te stare. Takze pri koupi je lepe nesetrit a radeji koupit jeden par velikych a rychlych pameti a stare vyhodit, nez skrblit, koupit o neco mensi a pouzivat je dohromady s temi starymi.
Kombinace ruznych pameti ruznych vyrobcu a ruzneho casovani muze take vest k nestabilite systemu, takze bych se nedivil, kdyby to i padalo.
[btw, neznackove pameti mi na jedne masine nasazene na DTP, kde jsem drive delal, zpusobovalo, ze se PDFka obcas neudelal. Odpovidalo to CRC chybam pri pakovani (ostatni tvorba PDF z postscriptu je podobna uloha). Pameti byly parove, stejne znacka...spise neznacky. Masina ve Wordu jela, ve Photoshopu celekm take, ale velka PDFka na ni byla moc.
Neskrblil jsem a koupil parove velke a docela rychle pameti - a stejne to neni idelani. Jenze vetsi moduly se s lepsim casovanim shani hure, 2x2GB DDR uz vubec, a tak jsem se 4 modulum nemohl vyhnout. Ve finale to ani Windows neumeji cele vyuzit, ale to je jina story.
Ve firme jsem do starych masin pridal moduly z novejsich a do novych dal uplne nove parove sady. Bohuzel tam ale BOINC je nemuzu, tak nemuzu realne moc merit vykon...ale na Windows je to znat. Jinak by to byl dobry kandidat na testy vlivu pameti, protoze jinak jsem tam nic nemenil...
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně mám taky velmi dobré zkušenosti s výměnou pamětí.
Jak jsem zde někde i uváděl, rozdíl ve výpočtu Seti byl při výměně jednoho modulu 266 CL3 za 400CL3 z 1:22 na 1:02. To je prakticky o 20% zrychlení.
Když jsem ten stejnej modul dal na 333CL2, tak to bylo ještě rychlejší, dělalo to WU kolem 59minut.
Každopádně DualChanel by tomu pomohl ještě daleko lépe, ale nemám v práci druhej modul kterej bych tam vrazil. Je to prescott 2,66Ghz.
Ještě větší rozdíl jsem zaznamenal u výměny DDR1 za DDR2 v té stejné sestavě a desce. Rozdíl mezi DDR1 400MhzCL2 a DDR2 533MhzCL4 byl víc jak 20%
No a když jsem je přetočil na 632MhzCL4 což u DDR2 není zas až takový problém, tak výsledky byly o dalších 10% lepší.
Ono to CL dělá hrozně moc. Výsledky z těma stejnejma pamětima při jejich podtaktu na 400Mhz, ale CL3 byly téměř srovnatelné s 533Mhz CL3. Jedná se o DDR2 Kingmax 533Mhz párové 2x256MB u Prescotta 3,6Ghz.
Nezanedbatelný rozdíl v celkovém výkonu PC je ale také v synchronizaci taktu pamětí a CPU. Je velký rozdíl ve výkonu když jedete 1:1, nebo 3:4 ale to je trochu jiná kapitola.
Jak jsem zde někde i uváděl, rozdíl ve výpočtu Seti byl při výměně jednoho modulu 266 CL3 za 400CL3 z 1:22 na 1:02. To je prakticky o 20% zrychlení.
Když jsem ten stejnej modul dal na 333CL2, tak to bylo ještě rychlejší, dělalo to WU kolem 59minut.
Každopádně DualChanel by tomu pomohl ještě daleko lépe, ale nemám v práci druhej modul kterej bych tam vrazil. Je to prescott 2,66Ghz.
Ještě větší rozdíl jsem zaznamenal u výměny DDR1 za DDR2 v té stejné sestavě a desce. Rozdíl mezi DDR1 400MhzCL2 a DDR2 533MhzCL4 byl víc jak 20%
Ono to CL dělá hrozně moc. Výsledky z těma stejnejma pamětima při jejich podtaktu na 400Mhz, ale CL3 byly téměř srovnatelné s 533Mhz CL3. Jedná se o DDR2 Kingmax 533Mhz párové 2x256MB u Prescotta 3,6Ghz.
Nezanedbatelný rozdíl v celkovém výkonu PC je ale také v synchronizaci taktu pamětí a CPU. Je velký rozdíl ve výkonu když jedete 1:1, nebo 3:4 ale to je trochu jiná kapitola.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Taky muzu potvrdit z vlastnich zkusenosti ze pameti maji nemalej vliv na vypocet. Ten muj celer mam ted delsi dobu na 159MHz FSB 4:5 tj. 198.75MHz x 2 = 397.5MHz , pameti Corsair 2x512MB PC3200 2.5-3-3-6 ve 128bit rezimu(dual). Frekvence procesoru je 3338.3MHz a takto je to rychlejsi nez kdyz mam procesor na 3507MHz a pameti jedou na 167MHz FSB 1:1 167MHz x 2 = 334MHz (CPU 1.25V , RAM 2.55V)
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz

No, ono je to mnohem mensi zverstvo nez to delat u jednoprocesorove masiny, alespon pokud mas board, ktery ma pro kazdy procesor samostatne pametove obvody, jako ten muj. Bohuzel to ale v praxi dopadlo stejne spatne. Z me strany to byl experiment overeni do jake miry jsou ty dva kanaly skutecne samostatne; doufal jsem, ze to dopadne prece jen o neco lepe a ne az takhle hrozne. Bohuzel spousta lidi si takoveho rizika vedoma neni a klidne namasti dohromady kdejaky stary smejdovy RAM, ktery nekde vydlabnou ze starych masin.Honza píše:Jo, davat do dvouprocesorove masiny ruzne pametove moduly ruznych znacek a casovani a jeste neparove je zverstvo...ale dobre ilustruje to, jak se to nema delat a jak neblahy vysledek to muze prinest. Jestli jsi to myslel takto, tak se to povedlo.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Není přece nic snadnějšího, než paměti podtaktovat na základní frekvenci 400Mhz a zpracovat pár WU na porovnání.
Většinou se tím podtaktováním pamětí dostaneš i na lepší CL, což ještě více přidá na jejich rychlosti a tak můžeš nakonec zjistit že ti ty paměti pojedou na 400Mhz o dost rychleji.
Většinou se tím podtaktováním pamětí dostaneš i na lepší CL, což ještě více přidá na jejich rychlosti a tak můžeš nakonec zjistit že ti ty paměti pojedou na 400Mhz o dost rychleji.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
I na starsich pocitacich je vliv taktu pameti znat. Testoval sem to na P3 Celeron 800MHz Pameti jeli na 100MHz (seti jednotka v prumeru 16600sec.)
Jak sem nastavil pameti na 133MHz pocita se seti jednotka v prumeru za 15500sec.
Jak sem nastavil pameti na 133MHz pocita se seti jednotka v prumeru za 15500sec.
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz

- forest
- Kontaktovat uživatele:
Proč těch 11?Conan. píše:400 je na me moc pomale , proto jedu na DDR 500 11-2-2-2
Vždyť by jsi tam mohl dát klidně 5 ne? A měl by jsi to rychlejší