100% tichý počítač

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět

Vadí vám, když je počítač moc hlučný?

Ano, ale naštěstí takový nemám
23
33%
Ano a bohužel u takového sedím
18
26%
Ne, nevadí, ale mám tichý počítač
8
12%
Nevadí a mám hlučný počítač
6
9%
Nevadí a mám víc počítačů, z nichž jsou některé hlučné a některé ne
7
10%
Ano, vadí a mám víc počítačů, z nichž jsou některé hlučné a některé ne
7
10%

Celkem hlasů: 69

Honasss
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honasss »

2Miras: Jéé to by bylo supr, ale mám pocit, že by to šlo jedině poštou (dobírkou) :? jsem od Jablunkova (tj. cca 60km JV od Ostravy). Chladič tam vleze max. 4.5x4.5cm (půdorys) s tím, že uchytávací otvory jsou vzdálené cca5.5cm. Nejlepší by byl nějaký chladič o rozměrech větších než 5.5cm, který bych ořezal na míru a navrtal otvory k uchycení.

Každopádně díky za nabídku, kdyby to nevyšlo, nevadí, časem určitě něco seženu :)
Miras
Expert
Expert

Příspěvek od Miras »

No jo, to je krapet z ruky :D
Zkus se mi o víkendu ozvat, mrknem na to, kdyby ti něco vyhovovalo, tuším že by se to nechalo poštou pořešit.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

A co tohle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35983
Píšou že součástá balení jsou nějaké nožičky pro uchycení do děr v desce, takže to by určitě sedlo i na tu grafárnu.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honasss
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honasss »

2forest: Hmm něco takového by úplně stačilo, ale první zkusím sehnat nějaké vyřazené nepoužívané chladiče a nějak si je doladit.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Už víc jak měsíc čekám na blok pro GPU a Chipset od galaxiho abych mohl zapojit ten pasivní výměník na vodu který mám již delší dobu doma a celý okruh přestavět, ale už mně psal že to posílá, takže snad to celé brzo předělám a aktualizuji i fotky na webu.
Ještě nevím zda budu zase stavět 3 okruhy nebo udělám pouze jeden. To záleží na tom jak ten pasivní radiátor bude účinnej. Pokud bez problémů bude stíhat s jedním okruhem, asi to tak nechám. Ale hodlám se dopracovat zase minimálně k tomu taktu 4,28Ghz, takže jsem fakt zvědav jak celá konstrukce nakonec bude vypadat:wink:
Ten pasivní radiátor je opravdu moc hezký kousek, ale jsem zvědav jak si poradí s Prescottem :D
Každopádně po zapojení pasivního radiátoru už jediné co se bude točit v mém domácím PC bude vrtulka v mé nové Libertě, který jede jen na minimálních 800otáčkách (absolutně neslyšný) a HDD WD SATA II, který se chystám utlumit po vnitřních stranách Case filcovými čtverci (i když v zavřené Case slyšet není, ale pro jistotu :wink: ), takže předpokládám že bych o provozu neměl absolutně vědět.
Čerpadlo jede jen na 300l/h a je ponořené v expanzce, takže to jinak tlumit nepotřebuje. Pokud dám ucho na expanzku je slyšet mírně vrnění, ale už v 5cm vzdálenosti nic.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honasss
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honasss »

Po tom co se mi povedlo napasovat pasiv AC Silenceru (díky Mirasovi) na grafiku (geforcemx440), staly se nejhlučnější části mého kejsu starý seagate40GB (když hrabe) a straré DVD(R)-když něco točí :). Na AC copper silent na CPU si nemohu ztěžovat a na 12cm ventilátor zdroje (fortron) taky ne. Nejvyšší teplotu mám na čipsetu (47°C), který dostal nový ořezaný kabátek (pasiv) ze starého celeronu. :Honza_whistle
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

V úterý jsem dostal poštou konečně poslední kousky pro předělání PC a v pátek jsem se vrhnul do celkové přestavby. Nyní mám tedy už všechny 3 bloky od Galaxiho, což je asi to nejlepší co se dá u nás pořídit a pasivní radiátor.
Teplota na maximálním přetaktu na 4,28Ghz a plném zatížení s HT stoupla z původních maximálních 54°C na nynějších 70°C ale Prescottu který jede bez problémů i na 110°C to vůbec nevadí. Pravděpodobně by tedy jediný CPU který by to nestíhalo chladit jsou X2 na větším přetaktu, ale nevím kde ty přesně mají teplotní strop.

Nyní k hlučnosti.
Jediný ventilátor který mně v PC zůstal je ve zdroji Liberta, který se momentálně točí na 820-840 otáček, takže hlučnost 0 a jelikož jsem do Case umístil i 4 obdélníky filcu, tak jediné co je slyšet ze vzdálenosti víc jak metr od Case je občasné zahrabání HDD. Přímo u Case je slyšet jemné vrnění čerpadýlka a HDD dohromady, ale v podstatě je už můj PC neslyšný.

Udělal jsem i pár fotek na srovnání i s původním osazením (jak bych to chladil bez vody, ale zdaleka by se to nedalo přetaktovávat), tak s tím aktuálním. Hadice uvnitř PC jsou křišťálově průzračné teflonové, na venkovní propojení je ještě musím pořídit.

http://vykouril.mamutnet.cz/pc/

Prozatím jsem vzhledem k větší teplotě udělal jen jednookruhový systém chlazení, ale jelikož je PC stabilní i na 4,28Ghz a víc jsem z něho nikdy nedostal, tak to předělávat asi ani nebudu.
Honza

Příspěvek od Honza »

foreste, dobra prace a diky za obrazky.
Trochu jsem si diky tomu poupravil nazor na vodnika.
pozitivum je, ze bych se tolik nebal toho, ze mi tam proudi voda a ze mi kvuli tomu potencionalne shori pocitat za desitky tisic.
negativum je, ze je to pro me stejne nepouzitelne - kvuli mistu. Do bigtoweru s integrovanou grafikou to je OK, ale do normalni bedny z to nedam. Vubec si nedokazu predstavit, kde vsude by byly ty trubky - napriklad RAdeon X1900 mi uz bere dost mista, kvuli plne osazenym pametem tam kolem procaku tkay moc neni atp.
No a jak jsi narazil na zvysenou teplotu - s Presshotem se asi od zacatku pocitalo jako s topnym telesem (ono ti paradoxne v podstate tak funguje) a AMD s topenim nepocita takze maji o dost nizsi stropy pro pripustne teploty. Zase zerou mene, jenze nizsi teplota by snizovala ucinnost toho okruhu, pokud si to spravne predstavuji.

Zadna hlucnost 0 se ale nekona. Toci se tam vetrak, tocej se tam disky. Dokazu si ale predstavit, ze ta hlucnost/tichost nijak nerusi a pokud se na to clovek nesoustredi, ani bezici masinu moc nepotrehne.

Ja mam stale sen udelat 100% tichou masinu, jenze nemuzu sehnat i-RAM modul, ktery by nahradil HD. Sehnat pasivni zdroj neni problem. Nedaval bych tam ale Presshota nebo podobne vobludy, ale treba Turion (ktereho jsem mel asi na tyden dooma) nebo neco, co lze uchladit pasivem a pritom to ma na bezne veci dostatecny vykon. Je jasne, ze to reseni nebude tak levne jako vodnik.
Pak to bude pocitat, kde se NIC NETOCI tudizto tam NENI NIC, CO BY MOHLO VYDAVAT HLUK. To je ma predstava 100% ticheho pocitace.
Rampa
Expert
Expert

Příspěvek od Rampa »

to co popisuješ jsem již jednou kdysi zkošel, bylo to pentium 200MMX, takže bez problémů šlo uchladit trochu větším pasivem, zdroj jsem použil standartní, vyjmul větráček a pasivy také trochu zvětšil, ale opět nastal problém s hdd,který jsem nevyřešil dodnes :D má to sic USB ale jen 1.1 takže USB disk o smysluplné rychlosti nemá cenu.

jinak prosím o radu nevíte kde sehnat pasiv na čipovou sadu oběhal jsem snad celou ostravu a nesehnal :cry:
Obrázek
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Honza:
Ono to propojení bloků jde udělat i s využitím podstatně menšího místa a do včech tří bloků jdou namontovat prakticky jakýkoliv kolena, či přímé spojky dle toho co konkrétně potřebuješ, stačí mít správný závit. U grafáren se používají a i k tomu GPU bloku jsou dodávané přímé spojky, aby se daly dát karty hezky vedle sebe a nebyl problém s místem. Já je přemontoval na kolena kvůli té mojí integrované.

Normálně se používají i silikonové hadičky, které mají sice tu výhodu že se dají snadno ohýbat, ale zase se ti mohou kdykoliv v tom ohybu přiškrtit, což se mně nezamlouvá, ale s použitím navlečených pružitek jde i tím ušetřit nějaké místo.
Osobně mám tenhle Big Tower víc jak 10 let a nikdy bych nic menšího nechtěl. Je v tom hromada místa na cokoliv a pod stůl se to vejde.

Ještě jsem zapomněl napsat že v celém okruhu je pouze 800ml destilky s kapkou Cilitu :wink:

U těch X2 také předpokládám jak jsem psal že teplotu kolem 70°C asi nesnesou, ale steně jako D820 by měly s té spotřeby sežrat větší množství na svůj provoz než Prescott a tím pádem i méně vyzažovat a hřát. Muselo by se to ale ozkoušet.

S tou nižší účinností okruhu to asi bude pravda, ale bál bych se toho až někde u požadovaných 40°C což není potřeba. Jinak i ten Prescott na default 3,6Ghz jel do 55°C při plném zatížení po 2 hodinách testu, takže ta velká teplota je hlavně kvůli hodně zvednuté voltáži a přetaktování.
Blackhat
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackhat »

Honza píše:Pak to bude pocitat, kde se NIC NETOCI tudizto tam NENI NIC, CO BY MOHLO VYDAVAT HLUK. To je ma predstava 100% ticheho pocitace.
áááá pan je suteren :D Kdyz to uz je fakt extrem co pises :) Myslim ze jakymztakymz kompromisem by byl 2.5" HDD, na 4.200otackach. Myslim, ze jsou dost tichy. Ovsem rychlosti to na i-RAM modul nema(tichost by se lae uz skoro blizila-zalezelo by na konkretnim modelu) :)
Jinak z Tvyho pohledu me staci i 85% tichej pocitac = pro mene narocneho uzivatele ~100% tichej pocitac :)

Mam v PC 4x ~170GB disky, P4 Celeron 2.66(takze topeni), Radeon 9600, TV kartu, SoundBlaster Live(takze vsechny sloty plny=spatna cirkulace vzduchu)
Na CPU mam Zalmana - ~1100 otacek(zatim tichounkej)[pri normalni pokojovy teplote a 100%CPU - 45°C; pri 29°C v pokoji ma CPU 58°C]
V Case chieftek(ta modra) mam 5 vetraku zapojenych na prepinace 12V/5V/0V. Poslednim krokem je vymena zdroje za nejaky z 12cm vrtuli, a pasivni chladic na VGA. A tim bude i muj pocitac temer neslysitelny :)
Honza

Příspěvek od Honza »

Blackhat píše:Jinak z Tvyho pohledu me staci i 85% tichej pocitac = pro mene narocneho uzivatele ~100% tichej pocitac :)
85% tichej pocitac - to je dobry, tohle oznaceni beru :wink:
Bohuzel i-RAM nemuzu sehnat. Mozna je to taky otazka ceny a tal zvazuji, kolik za to jsem ochoten dat.
Vzhledem k tomu, jak M$ posral spravu pameti ve Windows, tak je to pro mne mozna vysvobozeni a byl bych ochoten i neco priplatit... :?
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Tak jsem pořídil novou desku, jako přípravu na D-čkovej CPU na který už se chystám hezky dlouho, takže až budou prachy, už to bude jediné co mně schází.

Koupil jsem 945G od Asuse:
http://cz.asus.com/products4.aspx?l1=3& ... odelmenu=1

Díky Stack Cool druhé generace, který tahle fošna vlastní, klesla teplota CPU o 10° na mnohem přijatelnějších 60°C a integrovaná grafika je rychlejší zhruba o 15% což také není k zahození.

Takže pro všechny kdo chtějí snížit teplotu na CPU, nemusí volit jen nějaké SUPER chlazení, ale doporučuji i velice dobře vybírat desku do kterého jej vložíte. Jen v kostce Stack Cool 1 co jsem měl na 915G snížil teplotu na CPU o 9°C oproti MSI které tohle neměla a kterou jsem měl jako první pro mého Prescotta. Jedná se o pokrytí spodní strany základní desky speciální vrstvou, které odvádí teplo na spodní stranu desky, a díky tomu se několikanásobně zvětšuje vyzařovací plocha pro odvod tepla z CPU, GPU(pokud je integrovaná), Chipsetu i dalších dílů. Díky tomuhle systému se zvedla teplota v Case o 1°C a otáčky zdroje už jsou na 900, ale hlučnost se nijak nezvedla.
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

2 Forest: a jaky procesor do toho strcit? Staci 805ka? Je velky rozdil mezi 820kou a 805kou ?
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Osobně se chystám na D 920
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=15124
Měl by být poměrně dost dobře přetaktovatelný a taky 2x2MB Cache se myslím na BOINC ukáže :wink:
Ta deska je dělaná pro tak jemné ladění CPU,FSB i RAM, včetně voltáží že jsem nic podobného ještě v tlapách neměl, takže mám zase chvilku s čím si hrát :lol:
Odpovědět