BOINC - Etický kodex

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Pavel
Nováček

Partyzánština

Příspěvek od Pavel »

SETI BOINC mi běží na třech mých počítačích. I na tom nejvýkonnějším je jeho běh znát. Proto např. při kreslení velkých věcí v CADu na PC BOINC vypínám, či pozastavuji. Nechci zbytečně moralizovat, ale instalovat a provozovat BOINC na cizích počítačích, bez vědomí uživatele mi připadá zvrhlé. BOINC navíc nikdy "nezamaskujete" úplně dokonale a celá věc se jednoho dne provalí. Toliko můj soukromý názor!
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Re: Partyzánština

Příspěvek od dejvidek »

Pavel píše:Nechci zbytečně moralizovat, ale instalovat a provozovat BOINC na cizích počítačích, bez vědomí uživatele mi připadá zvrhlé. BOINC navíc nikdy "nezamaskujete" úplně dokonale a celá věc se jednoho dne provalí. Toliko můj soukromý názor!
Ne to není moralizování, tohle je pravda. Pokud to někdo instaluje na comp bez vědomí majitele, je to pro mne magor. Tohle nedoporučuje jak nikdo z Berkeley tak tady z týmu.
dejv
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

Tiez suhlasim s Pavlom aj Dejvom - Boinc je tu na to aby pomahal vede ale nie na to, aby inspiroval k nejakym skryvackam ci instalovaniu na cierno.
Je sice pravda, ze mnoho adminov atd castokrat nema vela pochopenia pre takyto (pritom v podstate uzitocny soft), ale to neospravedlnuje jeho instalaciu na cierno.

Boinc je tu kvoli pozitivnemu prinosu vede. Ak ho niekto instaluje napriek (ci bez) suhlasu majitela pocitaca, tak pochybujem ze jeho motiv je iny ako nahrabat co najviac kreditu. Tym sa straca pozitivny zmysel celeho boincu a taki ludia vlastne postradaju jednu z hlavnych crt spravneho boinc ucastnika - pozitivny umysel a pozitivna realizacia.
V konecnom dosledku to moze Boincu uskodit tym, ze sa siri zle povedomie o boincakoch, ktory sa takymto spravanim priblizuju skor k hackerom.

Ucel v tomto pripade rozhodne nesvati prostriedky... Tot moj sukromny nazor...

P.S.: k tomu ovplyvneniu vykonu - nerobil som sice nejake velke testy, ale podla mojich skusenosti Boinc badatelne neovplyvnuje vykon stroja. Urcite zavisi od konretnej aplikacie a narokov, ale ani najnarocnejsie aplikacie na mojom kompe v robote (p4 3.4 GHz, 2 GB RAM) nebezia o nic pomalsie ak mam zapnuty aj boinc. Ale CAD som neskusal, takze k tomu sa neviem vyjadrit...
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
vejpuste
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Re: Partyzánština

Příspěvek od vejpuste »

Pavel píše:SETI BOINC mi běží na třech mých počítačích. I na tom nejvýkonnějším je jeho běh znát. Proto např. při kreslení velkých věcí v CADu na PC BOINC vypínám, či pozastavuji. Nechci zbytečně moralizovat, ale instalovat a provozovat BOINC na cizích počítačích, bez vědomí uživatele mi připadá zvrhlé. BOINC navíc nikdy "nezamaskujete" úplně dokonale a celá věc se jednoho dne provalí. Toliko můj soukromý názor!
BOINC se da nastavit, ze pocita pouze pri neaktvite uzivatele, takze pokud hybe mysi, tak nic nepocita ani nezabira pamet. Kdyz je idle, tak se spusti. To je pro tenhle pripad nejlepsi reseni.
I me bezi BOINC na vsem a i na mem pocitaci. Pokud je dostatek pameti a system neswapuje, tak jsem nezaznamenal zpomaleni. CAD dost zere pamet, takze tam muze nastat problem se swapovanim. Pak je jedine rozumne reseni nastavit pocitat pouze pri IDLE nebo rucne pozastavit. Idle se nastavuje v profilu na strankach projektu a pak musis mit "Pocitat dle nastaveni".
Instalovani na cizich pocitacich je zakazano v kazdem projektu. Co s tim udelaji lidi je druha vec.
Libor
jeytee
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeytee »

...co to je za redirect?....ja napsal prispevek....a koplo mi ho to sem?......zeby moderatori? :wink:
Naposledy upravil(a) jeytee dne pon lis 07, 2005 11:09 am, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Honza

Příspěvek od Honza »

Rozhodne nejde o moralizovani, ale do puvodni diskuse o skryti BOINC a-la stare SETI to nepatri.

Myslim, ze dovolit se pred instalaci BOINC majitele pocitace je prosta lidska slusnost. Samosebou zamrzi, kdyz je majitel ustrachovany a ze strachu nedovoli, ale to se stava. V tomto pripade je mozna lepsi uzivatel, pro ktereho je koncept DC a prostredi BOINC nad jeho chapani, ale souhlasi s tim, aby masina delala neco uzitecneho. Vedomi a souhlas majitele je pro mne klicovy moment.
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

K vylucovaniu z timu sa nemozem vyjadrit, kedze nie som clenom CNT (ale don't worry, nebol som vyluceny za vseobecne pohorsenie :-) ), ale dam ruku do ohna za to, ze ta Jeytee nikto za to nebude chciet vylucovat.
To pokusenie urcite kazdy z nas totiz plne chape. :Honza_whistle

Ale napriek tomu by ma zaujimala jedna vec - je pre teba Jeytee motivaciou pre instalaciu boincu nacierno snaha pomoct tym projektom, alebo iba snaha mat viac kreditov? :idea:
(s najvacsou pravdepodobnostou teraz odpovies "jedno i druhe", v tom pripade by som mal otazku 2: precital si si pravidla pouzivania Boincu, ktore zakazuju instalovat ho na kompik bez suhlasu majitela? Necitis rozpor medzi dobrovolnou nezistnou pomocou vede a zaroven porusovanim pravidiel ktore samotni autori projektov presadzuju?) [toto vobec neber ako nejaku ofenzivu z mojej strany, cisto racionalne ma zaujima tvoja odpoved]
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
Honza

Příspěvek od Honza »

Thread jsem rozsthnul ja a nevim a netusim, o jakem vylucovani se tady diskutuje :?
jeytee
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeytee »

Ano...o pravidlech BOINCU vim, nicmene rozhodl jsem se je porusit. Jen tak,bez vetsiho duvodu.
Libi se mi pocitat seti..ale nejaka sin slavy mne nezajima.Kredity akceptuju jen tak mimochodem.Jde mi spise o spocitane jednotky...takze o konkretnim signal ktery dekoduju.A cim vic ho vypocitam tim jsem spokojenejsi:o))
Klidne vystoupim z Czech national teamu... pokud se to zvedne vlna nevole, a stanu se nezadoucim clenem.
Nepotrbuju nejak obhajovat sve jednani.
Kazdopadne ,jen pro informaci , kolega ktery to ma na svem poctaci sice o BOINCU nevi,ale kdyby vedel a nepral si ho tam,tak mu ho tam nenecham.
Ja v tom proste nevidim zadny problem,jsou horsi prohresky proti...cemukoliv (alibisticke,ze jo? :D )
Proste souhlaste nebo ne, kazdej at si pocita podle jeho vedomi a svedomi :wink:

To Honza: jedna se o tom ze pouzivam BOINC i na pocitacich lidi kteri o tom nevedi...ale nepouzivam je nikde pres nesouhlas lidi.
...a tady se naslo nekolik lidi ( pocet bude urcite stoupat )...kteri s tim nesouhlasi a berou to jak precin proti moralce a pravidlum BOINC teamu.
....proste jsem "cheater" :wink:
Obrázek
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Ja taky pocitam i na strojich, ktere nejsou moje( 10 z 12ti ). Jsou to vsechno linuxove stanice, kterych jsem administrator a rozhoduju, co na nich pobezi a co ne. Na co sekretarka nebo skladnice potrebuji vedet, ze jim na pozadi neco bezi? :D
morava
Nováček

Příspěvek od morava »

Obecně se dá říct, že pokud instaluji program zatěžující PC, je nutno znát meze slušnosti.
V podnikové síti se za "majitele" jako správce můžu do jisté míry považovat, ale i prostí uživatelé k tomu mají co říci.
Je zapotřebí vědět co na které stanici poběží za uživatelský soft a jaký profil můžu Boincu povolit.
V určitých případech je možno nechat počítat "pořád", u citlivějších stanic jen v době uživatelovy nečinnosti.
Jsou taky taková pracoviště kam tohle vytěžování výkonu nesmí vůbec.
V zásadě je nutno mít za všech okolností lidský přístup ke svým ovečkám a potom se mě nikdo neptá co je to zač ten BOINC ve správci úloh.
Běžným uživatelům stačí že nemají dole žádnou ikonku a že můžou pracovat tak jak chtějí bez problémů a brždění.
Pokud by výpočty začaly vadit v normální práci (pro kterou se ty PC koupily), tak musím prostě program bez milosti odinstalovat.
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

Nastesti tyto problemy nemam. BOINC pocitam jenom doma. Mozna by bylo dobre pripomenout co to vlastne BOINC je: Otevřená infrastruktura pro síťové výpočty z Berkeley, softwerova platforma pro distribuované výpočty využívající dobrovolně poskytnuté počítačové zdroje. Tot vse. :) :) :)
Obrázek
Obrázek
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Ani ja nejsem typek, ktery na viceprocesorovych strojich s oraclem tluce kredit. Sice bych to udelat mohl, ale tohle by se dotklo vykonu aplikaci, pro ktere byl stroj zakoupen. Tam tedy boinc neistaluju, i kdyz pokuseni je opravdu velke :D Ale sekretarka nebo skladnice, ktere stroj vyuzivaji z jen jednoho procenta to podle me vedet nemusi. :D
jeytee
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeytee »

FordPrefect: jasna vec :D ... kdyz jim to nevadi v praci.....proc by ne?

Morava: ..ja jakozto .. taky neco jako spravce site, firemni IT...etc , tak trosku vim co si kde muzu dovolit....a je jasna vec ze kdyz to nekde jen sebemin brzdi pocitac tak to tam proste logicky nenecham,..... taky si to nemuzu nechat na triku ,kdyz jsem za firemni sit zodpovedny.
Takze lidem kteri si mysli ze to peru do pocitacu hlava-nehlava...a pocitace diky tomu padaj a kousaj se......nebo jen funguji pomaleji......muzu s klidem odpovedet..."Nejsem MAGOR"...jak jiz zminil "Dejvídek" ......"nepřijel jsem do Prahy na babetě" :D
Obrázek
morava
Nováček

Příspěvek od morava »

Jeytee nemířil jsem na tebe, pokud jsi to tak pochopil.
Protože to tady čtou i ti kteří se nezúčastňují, snažil jsem se jen v kostce popsat standardní přístup k uživatelům sítě.
Je snad samozřejmé, že v síti za kterou v práci zodpovídáme si nebudeme dělet zbytečné problémy.
Celý projekt je z historického hlediska na začátku a nikdy nevíš kdo mu může pošramotit pověst neopatrným instalováním na cizí stroje.
Odpovědět