Oblíbený Projekt

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Oblíbený projekt

Seti@Home
14
30%
ProteinPredictor@Home
5
11%
CPDN
16
35%
LHC
5
11%
Einstein@Home
6
13%
Jiný - jaký
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 46

Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

niding píše:To jsme na tom podobne.
Pocitam uz od roku 1999. Jedine co zatim lehce snizilo SETI v mych ocich jsou technicke potize nejen poslednich dni.
O vesmiru je take Einstein, muj favorit c.2 :D
Len mala poznamka - o vesmire je aj LHC, aj ked sa to na prvy pohlad nezda. LHC nam pomoze objavit dalsie castice a spresnit vlastnosti uz objavenych, na zaklade coho bude vyrazne ovplyvnena najma kozmologia nasa znalost minulosti (prve pociatky po vzniku) a buducnosti vesmiru. (napr. experimenty s neutrinami atd..)

Takze projekty o vesmire su az tri - SETI, E@H a LHC (tieto tri ratam aj ja - tiez z dovodu ze ma zaujima vesmir a vsetko s nim spojene). Pre blizsie info o LHC si precitajte Forestove clanky na vasom webe alebo aj jeden na http://www.boinc.sk
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

mě taky zajímá vesmír, sci-fi a podobné. Proto taky počítám Einsteina a chystám se na LHC. SETI jsem už odpojil, protože mi přijde celkem nereálný.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swamp »

4D 61 72 74 69 6E=Martin píše: SETI jsem už odpojil, protože mi přijde celkem nereálný.
Muzes uvest duvody?
Honza

Příspěvek od Honza »

swamp píše:
4D 61 72 74 69 6E=Martin píše: SETI jsem už odpojil, protože mi pøijde celkem nereálný.
Muzes uvest duvody?
Ackoli je to otazka na Martina, ty duvody uz samosebou byly uvadeny.
Jaky je realny a potvrzeny vysledek projektu za poslednich 5 let pocitani stotisicu pocitacu?
U CPDN jsou to jiz rok a neco provozu mnohem mensiho mnozstvi pocitacu publikovane vyzkumne zpravy z konkretnimi vysledky napr. v prestiznim casopisu Nature.

Jake jsou vysledky pro ucastnika?
U CPDN se prubezne muzeme koukat na smysluplne vysledky a po spocitani alespon jedne faze modelu i na vysledky uzitecne pro tym.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

4D 61 72 74 69 6E=Martin píše:mě taky zajímá vesmír, sci-fi a podobné. Proto taky počítám Einsteina a chystám se na LHC. SETI jsem už odpojil, protože mi přijde celkem nereálný.
Tak výsledky SETI mi nepřijdou nereálný, ono ten objev co by se případně učinil by překonal všechny distribuované výpočty milionkrát. Spíš mi vadí taková neinformovanost, prostě se počítá, počítá a nezajímat se o to podrobněji tak zaregistuji za ty léta jedinou zprávu o nějakym signálu.
dejv
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

to swamp:
důvody, proč nepočítám SETI
1) pokud by se náhodou stalo, že ETI odvysílá nějaký signál, je malá pravděpodobnost, že zrovna v tu chvíli, když k nám dorazí bude satelit namířený na to místo, takže nic nezachytí. Pokud by zachytil, odešlo by to v nějaké jednotce, která by se asi za ten týden vypočítala. Tím pádem by se dala na bližší přeskoumání a ze stejného místa by se opět "odebral" signál, protože není jednoznačně jisté, že je to skutečný signál. V tu dobu už ale nemusí vysílat.
2) pokud by tamní inteligence byla starší než my, určitě by nebyla vývojově na úrovni kolem našeho 19. století, ale nejspíš by byla o dost zaostalejší (pokud nějaká ETI je, je myslím malá pravděpodobnost, že se vyvíjí stejně jako na zemi) - v tom případě žádný signál vysílat nejspíš nebude.
3) pokud by byla ETI vyspělejší než my -1. alternativa - se snažili by se do signálu vložit co nejvíc informací (dával jsem tady na to téma i článek z jednoho časopisu - vyplývá to prý z výzkumu jedné univerzity) - v tom případě bychom signál "nepřečetli" - pro naše "satelity" by to vypadalo jako výbuch supernovy - 2. alternativa - už by dávno nějaké "sousedy měli, a tak by nepotřebovali hledat nějaké další ETI, protože by už věděli, že někdo takový je...
4) SETI má stále dost a dost příznivců, takže když já s mými 366 MHz odejdu, nikdo to ani nepozná
5)když jsem do drakeovy rovnice započetl čísla vyplývající z bodu 2 a 3, vyšlo mi, že takovýchto ETI, se kterými bychom mohli navázat spojení by bylo asi 1000. No a když jsem počítal i s těmi, které jsou až o 100 000 let vyspělejší, vyšlo 307 200.... to je asi celkem malá pravděpodobnost , že narazíme zrovna na signál z těch "zaostalejších.

tohle samozdřejmě platí jen pokud jsou všechny úvahy platné. Pokud ale platí vše, co je tady napsáno, je hodně malá pravděpodobnost, že projekt jako je SETI bude mít ve hledání ETI úspěch...

Toť můj názor...

Příspěvek od Honza »

Stejne tak jsou teorie, ze ETI uz tady davno jsou - a nektere vlady jsou s nimi ve spojeni a tuto skutecnst pred verejnosti systematicky zatloukaji. Pak by SETI byl jenom projekt, ktery odvadi pozornost obycejnych lidi a uspokojuje je statistikama a certifikaty :lol:
Tato teorie se mi zda stejne pravdepodobna, jako uvaha o pozitivnim vysledku predpokladu, ktere uvedl Martin.
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

4D 61 72 74 69 6E=Martin píše:to swamp:
důvody, proč nepočítám SETI
1) pokud by se náhodou stalo, že ETI odvysílá nějaký signál, je malá pravděpodobnost, že zrovna v tu chvíli, když k nám dorazí bude satelit namířený na to místo, takže nic nezachytí. Pokud by zachytil, odešlo by to v nějaké jednotce, která by se asi za ten týden vypočítala. Tím pádem by se dala na bližší přeskoumání a ze stejného místa by se opět "odebral" signál, protože není jednoznačně jisté, že je to skutečný signál. V tu dobu už ale nemusí vysílat.
2) pokud by tamní inteligence byla starší než my, určitě by nebyla vývojově na úrovni kolem našeho 19. století, ale nejspíš by byla o dost zaostalejší (pokud nějaká ETI je, je myslím malá pravděpodobnost, že se vyvíjí stejně jako na zemi) - v tom případě žádný signál vysílat nejspíš nebude.
3) pokud by byla ETI vyspělejší než my -1. alternativa - se snažili by se do signálu vložit co nejvíc informací (dával jsem tady na to téma i článek z jednoho časopisu - vyplývá to prý z výzkumu jedné univerzity) - v tom případě bychom signál "nepřečetli" - pro naše "satelity" by to vypadalo jako výbuch supernovy - 2. alternativa - už by dávno nějaké "sousedy měli, a tak by nepotřebovali hledat nějaké další ETI, protože by už věděli, že někdo takový je...
4) SETI má stále dost a dost příznivců, takže když já s mými 366 MHz odejdu, nikdo to ani nepozná
5)když jsem do drakeovy rovnice započetl čísla vyplývající z bodu 2 a 3, vyšlo mi, že takovýchto ETI, se kterými bychom mohli navázat spojení by bylo asi 1000. No a když jsem počítal i s těmi, které jsou až o 100 000 let vyspělejší, vyšlo 307 200.... to je asi celkem malá pravděpodobnost , že narazíme zrovna na signál z těch "zaostalejších.

tohle samozdřejmě platí jen pokud jsou všechny úvahy platné. Pokud ale platí vše, co je tady napsáno, je hodně malá pravděpodobnost, že projekt jako je SETI bude mít ve hledání ETI úspěch...

Toť můj názor...
Martine, dovolim si oponovat:

1. Nezabudaj, ze civilizacia, ktorej by stalo za to sa s nami skontaktovat, bude vysielat nepretrzite tak ako to len pojde. Je im jasne ze ten argument co hovoris je pravdivy, takze velmi jednoducho ho obidu - budu vysielat nonstop. Nieco zachytime? Fajn, aj za par rokov ked sa na to miesto vratime - signal tam stale bude, lebo pripadni mimozemstania chcu aby sme ich nasli (ked uz teda vysielaju).

2. Samozrejme ze sa neda predpokladat, ze civilizacie sa budu vyvijat rovnako rychlo a s rovnakou postupnostou. Lenze - z jednoduchej statistiky je vysoko pravdepodobne, ze v len v nasej Galaxii (z inych nemame sancu nieco realne zachytit kvoli vzdialenosti aj kvoli nemoznosti odpovedat na signal, kedze najblizsia velka Galaxia je vyse dva miliony svetelnych rokov daleko) moze byt takych civilizacii mnoho. A asponniektore z nich mozu byt priblizne na podobnom stupni vyvoja ako my.

3. Co sa tyka vyskumu tej univerzity o zlozitosti signalu - vyskumy univerzit su niekedy velmi hlupe, nespoliehaj sa na ne. Podla mna civilizacia bude napr. vysielat dva druhy signalov - jeden zlozity, plny informacii, a druhy (sucasny alebo ich bude pravidelne striedat) jednoduchy, identifikacny signal typu "pozor toto nie je prirodzeny signal"! Ved mimozemstanom musi byt tiez jasne, ze ak poslu nieco strasne zlozite tak pre cudziu civilizaciu to bude tazko rozoznatelne od prirodneho zdroja!! Ten nazor univerzity je velmi hlupi- nech radsej oni nic nevysielaju!.
Druha alternativa co spominas - ze uz niekoho nasli - myslim ze aj my sme uz nasli vselijake zivocichy napr. v hlbinach oceanu, a aj tak stale hladame dalsie. STale nieco hladame. Zvedavost je prirodzena vlastnost inteligencie. Mimozemstania sa nezastavia ak najdu nejaku inu civilizaciu. Budu hladat dalaj a dalsie.
Dalsi dodatok je ten, ze aj keby civilizacia bola ovela vyspelejsia ako my, stale pre nu platia tie iste zakony prirody ako pre nas - aj oni budu stale vediet pouzivat napr. eletromagneticke vlny, takze bez problemov nam mozu poslat signal, aj ked budu uz poznat ovela vyspelejsie technologie. Za predpokladu, ze budeme im stat za to aby nas kontaktovali. Aj ty mozes davat dymove signaly domorodcom aj ked mas vo vrecku mobilny telefon tretej generacie s videoprenosom.

4. To keby si povedal kazdy tak SETI konci. Co keby prave tvojich 366 Mhz zratalo jednotku kde bude hladany signal??

5. Ako vidis, tvoje predpoklady si nemyslim ze su spravne, takze Drakeova rovnica so zlymi vstupnymi parametrami dava zle vysledky. :wink:

A doplnim este 6:
Napriek tomu co som teraz napisal, aj ja mam nejake vyhrady voci strategii SETI, a opis riesenia ti ponukam v clanku o "Hladani mimozemskych civilizacii", ktory pripravujem na http://www.boinc.sk v najblizsich tyzdnoch, mrkni sa tam o par tyzdnov a mozno budes prekvapeny co sa vo svete s mimozemskym zivotom chysta...a seriozneho, vedeckeho (ja som koniec koncov povodnym povolanim jadrovy fyzik, takze nechcem a nebudem placat nezmysly o takychto veciach).
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Honza píše:Stejne tak jsou teorie, ze ETI uz tady davno jsou - a nektere vlady jsou s nimi ve spojeni a tuto skutecnst pred verejnosti systematicky zatloukaji. Pak by SETI byl jenom projekt, ktery odvadi pozornost obycejnych lidi a uspokojuje je statistikama a certifikaty :lol:
Tato teorie se mi zda stejne pravdepodobna, jako uvaha o pozitivnim vysledku predpokladu, ktere uvedl Martin.
Ja osobne si myslim, ze teraz tu nie su. :cry: Zaroven si vsak myslim, ze je pomerne vysoka pravdepodobnost, ze tu uz boli v minulosti. I ked - vo vseobecnosti vyvoja vesmiru - nie je to az take dolezite. Vesmiru je to jedno. Vesmir si zije svojim zivotom, ktory zatial mozno vobec nechapeme, alebo len zaciname. Anyway, je to vzrusujuci svet, v ktorom zijeme.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

to Duro Kotulic Bunta: samozdřejmě - to co jsem psal by platilo jen za určitých podmínek - je skoro jisté, že ETI bude vysílat nepřetržitě, ale je tu i možnost, že vysílání přeruší - já to beru prostě jako příliš malou pravděpodobnost, že SETI něco oběví. Spíš se mi zamlouvá takový Einstein nebo LHC, které nepátrají po něčem, co není podložené. Existenci gravitačních vln předpověděl einstein, LHC je zase urychlovač jako každý jiný (teda skoro) a příjde mi to smysluplnější než pátrat po ETI (na tohle by se dalo odpovědět, že mimozemšťany taky "předpovědělo" mnoho lidí). To ale vůbec neznamená, že počítání SETI je pro mě ztráta času - pokud se nerozjede LHC, budu SETI-ho asi počítat dál...taky bych byl rád, kdyby jsme nějaké inteligentní sousedy...
btw: docela by mě zajímalo, jestli země taky vysílá, od jaké doby, jakým způsobem...já vím jenom o tom, že byly vyslány různé sondy, ve kterých byly různé vzkazy apod.
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

4D 61 72 74 69 6E=Martin píše:to Duro Kotulic Bunta: samozdřejmě - to co jsem psal by platilo jen za určitých podmínek - je skoro jisté, že ETI bude vysílat nepřetržitě, ale je tu i možnost, že vysílání přeruší - já to beru prostě jako příliš malou pravděpodobnost, že SETI něco oběví. Spíš se mi zamlouvá takový Einstein nebo LHC, které nepátrají po něčem, co není podložené. Existenci gravitačních vln předpověděl einstein, LHC je zase urychlovač jako každý jiný (teda skoro) a příjde mi to smysluplnější než pátrat po ETI (na tohle by se dalo odpovědět, že mimozemšťany taky "předpovědělo" mnoho lidí). To ale vůbec neznamená, že počítání SETI je pro mě ztráta času - pokud se nerozjede LHC, budu SETI-ho asi počítat dál...taky bych byl rád, kdyby jsme nějaké inteligentní sousedy...
btw: docela by mě zajímalo, jestli země taky vysílá, od jaké doby, jakým způsobem...já vím jenom o tom, že byly vyslány různé sondy, ve kterých byly různé vzkazy apod.
No Martine, myslim, ze mas k tomu podobny pristup ako ja - moja hlavna vyhrada k SETI je totiz ta, ze ideme "naslepo", len tak naverimboha proste sme si zvoli frekvenciu vodika, a scanujeme obrovske priestory Galaxie s nadejou ze nieco takto naslepo najdeme. Naozaj ako hladt ihlu v dvadsiatich kopach sena. Preto sa tesim, ze sa to zmeni - niezeby SETI teraz zmenilo strategiu, ale namiesto pasivneho hladania civilizacii sa chystame na to ovela viac aktivne. A potom aj SETI sa bude moct zamerat nie na celu oblohu ale na konkretne vytipovane ciele - a razom to bude o level vyssia urovne hladania signalov.
Viac si precitas potom v tom mojom clanku, nechcem teraz prezradzat viac, ale naozaj sa chysta nieco co ludi ako ty alebo ja uspokoji viac ako "random seek", ktory SETI teraz praktikuje. A potom sa aj hladanie cudzich civilizacii stane rovnako exaktne podlozenym projektom tak ako je tomu teraz v pripade E@H alebo LHC.
Honza

Příspěvek od Honza »

Duro Kotulic Bunta píše:No Martine, myslim, ze mas k tomu podobny pristup ako ja - moja hlavna vyhrada k SETI je totiz ta, ze ideme "naslepo", len tak naverimboha proste sme si zvoli frekvenciu vodika, a scanujeme obrovske priestory Galaxie s nadejou ze nieco takto naslepo najdeme. Naozaj ako hladt ihlu v dvadsiatich kopach sena. Preto sa tesim, ze sa to zmeni - niezeby SETI teraz zmenilo strategiu, ale namiesto pasivneho hladania civilizacii sa chystame na to ovela viac aktivne. A potom aj SETI sa bude moct zamerat nie na celu oblohu ale na konkretne vytipovane ciele - a razom to bude o level vyssia urovne hladania signalov.
Viac si precitas potom v tom mojom clanku, nechcem teraz prezradzat viac, ale naozaj sa chysta nieco co ludi ako ty alebo ja uspokoji viac ako "random seek", ktory SETI teraz praktikuje. A potom sa aj hladanie cudzich civilizacii stane rovnako exaktne podlozenym projektom tak ako je tomu teraz v pripade E@H alebo LHC.
jj, souhlas.
Ten random seek je jeste horsi nez louskani sifer - tam je alespon jasne, ze jehla v kupce sena opravdu je. To u mne nevyvazi ani potencionalni prinost nejakeho objevu...
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

no v tom random seek máš pravdu. Až bude SETI fungovat tak jak říkáš, budu ho počítat dál...teď, jak to přirovnal Honza, nechci hledat jehlu ve dvaceti kupkách sena, která tam možná ani není...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Bohužel musím konstatovat, že zrovna nyní nejede ani Seti, ani Einstein, ani LHC a musel jsem se tedy pustit do Predictora :(
Možná je to jenom chvilková souhra náhod, nebo něco na mém PC, ale obávám se že to u mě není.
Mám normálně zapnuté všechny 3 s různým procentuálním rozdělením výkonu a na všech projektech mně došly mně jednotky :cry:

Osobně preferuji projekty zrovna v tom pořadí, jak jsem je napsat :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

forest píše:Bohužel musím konstatovat, že zrovna nyní nejede ani Seti, ani Einstein, ani LHC a musel jsem se tedy pustit do Predictora :(
Možná je to jenom chvilková souhra náhod, nebo něco na mém PC, ale obávám se že to u mě není.
Mám normálně zapnuté všechny 3 s různým procentuálním rozdělením výkonu a na všech projektech mně došly mně jednotky :cry:

Osobně preferuji projekty zrovna v tom pořadí, jak jsem je napsat :wink:
LHC jede. Mají k dispozici přes 7tis jednotek, viz. home page. A podle statusu serverů jede i Einstein, SETI nejede to je už taková samozřejmost :-) takže chyba bude u tebe. To, že nejedou projekty je mi ukradený, záloha ve formě CPDN to jistí. Nestarám se. :wink:
dejv
Výpis LHC:
7.3.2005 14:40:34|LHC@home|Sending request to scheduler: http://lhcathome-sched1.cern.ch/scheduler/cgi
7.3.2005 14:40:54|LHC@home|Scheduler RPC to http://lhcathome-sched1.cern.ch/scheduler/cgi succeeded
7.3.2005 14:40:54|LHC@home|Host location: home
7.3.2005 14:40:54|LHC@home|Using your default project prefs
7.3.2005 14:40:55|LHC@home|Started download of v64boince6ib1-26s10_12675_1_sixvf_15834.zip
7.3.2005 14:40:56|LHC@home|Started download of v64boince6ib1-26s4_6630_1_sixvf_15816.zip
Zamčeno