Výkon AMD vs. Intel v jednotlivých projektech
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
Já bych neřek že 3.2 GHz dvoujádrové Pentium D bude pomalejší než 4.2 GHz přetaktovaný Prescott s podporou HT.
U jednojádrového procesoru s HT se dvě vlákna (jednotky BOINC) perou o jeden fyzycký procesor. Nárust výkonu je nějakých 25%. Výkon tedy zhruba odpovídá 5 GHz. U dvoujádrového Pentia D máš dva fyzické procesory. Každá jednotka se bude počítat na jednom fyzickém procesoru. A protože to jsou dvě úlohy pracující nezávisle na sobě, mohyl by nárust výkonu dosahovat až 100% tj. 6.4 GHz.
Sice ten 100% nárůst bych viděl spíše u AMD než u Intelu u kterého procesory mezi sebou komunikuj skrz už tak zahlcenou FSB. AMD a jeho 20 GB sběrnice (2,4 GHz procesor) pracujicí na frekvenci procesoru je trošku něco jíného.
Jěště k tomu HT a 4 virtuální jádra. Tento procesor je dobrý pokud běží 4 a více zátěžových aplikací současně. Pokud pojedou pouze dvě, pak se může stát že dva zátěžové procesy budou přiděleny na dvě virtuální jádra patříci jednomu fyzickému procesoru. Následovat pak bude obrovský 50% propad oproti 2jádrovému procesoru bez HT. A co to potom bude za zmatek s přidělováním procesů a jejich prioritami v takové sestavě s 16 fyzickými, alias 32 virtuálnimi procesory... Bych se pak nedivil že procesu s nejmenší prioritou bude nakonec dopřáno více procesorového času než procesu s vysokou prioritou.
U jednojádrového procesoru s HT se dvě vlákna (jednotky BOINC) perou o jeden fyzycký procesor. Nárust výkonu je nějakých 25%. Výkon tedy zhruba odpovídá 5 GHz. U dvoujádrového Pentia D máš dva fyzické procesory. Každá jednotka se bude počítat na jednom fyzickém procesoru. A protože to jsou dvě úlohy pracující nezávisle na sobě, mohyl by nárust výkonu dosahovat až 100% tj. 6.4 GHz.
Sice ten 100% nárůst bych viděl spíše u AMD než u Intelu u kterého procesory mezi sebou komunikuj skrz už tak zahlcenou FSB. AMD a jeho 20 GB sběrnice (2,4 GHz procesor) pracujicí na frekvenci procesoru je trošku něco jíného.
Jěště k tomu HT a 4 virtuální jádra. Tento procesor je dobrý pokud běží 4 a více zátěžových aplikací současně. Pokud pojedou pouze dvě, pak se může stát že dva zátěžové procesy budou přiděleny na dvě virtuální jádra patříci jednomu fyzickému procesoru. Následovat pak bude obrovský 50% propad oproti 2jádrovému procesoru bez HT. A co to potom bude za zmatek s přidělováním procesů a jejich prioritami v takové sestavě s 16 fyzickými, alias 32 virtuálnimi procesory... Bych se pak nedivil že procesu s nejmenší prioritou bude nakonec dopřáno více procesorového času než procesu s vysokou prioritou.
Zdarek vsemTheBurn píše:Myslim, ze diskutovat o dvou jadrech je zatim na nic. Aby se to vyuzilo, budou muset byt mnohem rychlesi sbernice, bude se zvysovat plocha procesoru, zatim aj teplota (teda co ja vim :]) a vubec. Zatim o tom ani nema moc cenu diskutovat, protoze se vyplati koupit si proste dvouprocesorovej system, nebo kdyz to nekomu prijde moc sileny, nebo chce dvouprocesorovej system ale pouze upgradem, muze zkusit nakoupit gigabitovej ethernet, hodit to do site, opatchovat jadro na openmosix a je to :]..Vysledek sice neni az tak dobrej, ale je to dvouprocesorovy a zatim urcite levnejsi :]
Taky se trochu - s dovolenim - zapojim do diskuse.
TheBurn jaksi implicitne uvazuje pouze o Intelu a nerespektuje architekturu AMD.
Bijek se v poslednim prispevku docela dobre priblizil zasadnimu rozdilu v pojeti dual-core Intel a AMD. Ostatne - to je take duvod, pro dual-core AMD vychazi ve vykonu trochu rychleji, nez 'klasicky' dual-CPU stroj (tedy fyzicky dva CPU ve dvou socketech).
Mit dual-core s HT mi prijde zrudnost - nejen kvuli spotrebe. Zatim mi prijde reseni AMD mnohem lepsi.
Ale zavery si udelam, az si oba stroje na vlastni kuzi (ehmm, stole) vyzkousim - doufam ze behem par tydnu.
Kdo mel tu moznost pracovat nekdy na dual CPU masinach, tak ma moznost pochopit prakticke rozdily na zaklade praktickych zkusenosti.
Sorry, ale zatim mi ta diskuze pripada dost teoreticka...byt obcas podeprena dobrymi argumenty.
Kdo mel moznost alespon par dni/tydnu na dual-CPU nebo dual-core masine pracovat?
Sveho casu jsem dual-CPU masinu na Win2K provozoval...
Ja mam v praci 3 servery s 2x Xeon a 1 server s 4x Xeon. Takze vim o cem to je, kdyz se mluvi o skutecne DVOUPROCESOROVE masine, ackoli je pro praci v BOINC nezapojuju naplno... Prave i ty Xeony umoznuji HT a procesy se daji RUCNE pridelovat jen nekterym procesorum, takze se mi nemuze stat, ze by 2 instance jely na jednom procesoru a jeho HT a zbytecne by se tak vykon propadl kvuli vyuzivani ALU a FPU. Tudiz nechapu proc by to same nemelo jit u prave-prichazejicih dvoujadrovych elektriku-zeroucich telatHonza píše: Kdo mel moznost alespon par dni/tydnu na dual-CPU nebo dual-core masine pracovat?
Sveho casu jsem dual-CPU masinu na Win2K provozoval...

Nikdy jsem nerikal, ze by to neslo. Maximalne by mne zajimalo, jak funguje automaticky pridelovani affinity ve Win XP. Rozdeli to standardne 'spravne'? Tedy tak, aby se v tom nemusel uzivatel rucne hrabat?Miiichal píše:Prave i ty Xeony umoznuji HT a procesy se daji RUCNE pridelovat jen nekterym procesorum, takze se mi nemuze stat, ze by 2 instance jely na jednom procesoru a jeho HT a zbytecne by se tak vykon propadl kvuli vyuzivani ALU a FPU. Tudiz nechapu proc by to same nemelo jit u prave-prichazejicih dvoujadrovych elektriku-zeroucich telat
btw, ten dual Xeon si taky neco vezme. Kolega z CPDN co si ho stavel misto AMDcek musel nakonec pripustit, ze ackoli CPDN bezi pod BOINC na Intelu lepe, na spotrebu to proti AMD zere stejne vice. Ale jsou taky nejake nizkospotrebova Xeony (podobne jako Opterony), jenze to je asi cenove zase nekde jinde
- forest
- Kontaktovat uživatele:
K těm DDR 2 a jejich časování, jak se to zde probíralo, bych chtěl dodat pár nových zkušeností
Včera se mně podařilo docílit u těch mých DDR 2 Kingmax časování 3-3-3-9-3, což už není zas tak vzdálené od časování DDR1, akorát že tyto hodnoty s větším přetaktování pomalu mizí.
Na 200-252mhz a jeho násobky, není s takovýmto časováním problém, ten nastává u jednotlivých hodnot hned s dalším základním stupínkem a tím je 266mhz.
Není ale problém pro lidi kteří netaktují chodit s těmahle pamětima na základním násobku s pamětima na 600mhz a časováním 3-3-3-9-3, testoval jsem to a chodí to i poměrně rychleji než na 533 (2x266)mhz.
Včera se mně podařilo docílit u těch mých DDR 2 Kingmax časování 3-3-3-9-3, což už není zas tak vzdálené od časování DDR1, akorát že tyto hodnoty s větším přetaktování pomalu mizí.
Na 200-252mhz a jeho násobky, není s takovýmto časováním problém, ten nastává u jednotlivých hodnot hned s dalším základním stupínkem a tím je 266mhz.
Není ale problém pro lidi kteří netaktují chodit s těmahle pamětima na základním násobku s pamětima na 600mhz a časováním 3-3-3-9-3, testoval jsem to a chodí to i poměrně rychleji než na 533 (2x266)mhz.
Naposledy upravil(a) forest dne čtv čer 09, 2005 9:44 am, celkem upraveno 1 x.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Na výkonu se to projeví asi následovně. Jelikož dle mého testování má FSB nejdůležitější vliv na výkon BOINC, tak s frekvencí pamětí 200-250 bych se v přetaktu poc daleko nedostal
Osobně jedu dokonce i asynchronně 4:3, ale je to prostě takhle nejlepší s ohledem na výkon BOINC, tak to tak mám
Pokud ovšem někdo, jako třeby ty, nepřetaktovává,nebo jde s pamětima maximálně na 2x252, tak jsou DDR2 s taktom 3x200 mhz asi to nejlepší co lze nyní na trhu sehnat, protože skutečně bez problémů jedou na 3-3-3-9-3 a tím dosahují lepšího výkonu, než stejné paměti na 2x300 s časováním 4-4-4-12-4. Ale na 2x316 mhz jak to jedu já, už jsou prostě rychlejší
Osobně jedu dokonce i asynchronně 4:3, ale je to prostě takhle nejlepší s ohledem na výkon BOINC, tak to tak mám
Pokud ovšem někdo, jako třeby ty, nepřetaktovává,nebo jde s pamětima maximálně na 2x252, tak jsou DDR2 s taktom 3x200 mhz asi to nejlepší co lze nyní na trhu sehnat, protože skutečně bez problémů jedou na 3-3-3-9-3 a tím dosahují lepšího výkonu, než stejné paměti na 2x300 s časováním 4-4-4-12-4. Ale na 2x316 mhz jak to jedu já, už jsou prostě rychlejší
Naposledy upravil(a) forest dne čtv čer 09, 2005 10:22 am, celkem upraveno 1 x.
foreste, ja rozumim vlivu rychlosti FSB na celkovy vykon masiny - o tom nikdo nepochybuje, ze je to jedulezitejsi prvek...ktery navic zajistuje temer linearni rust vykonu.
mne zajimal vliv samotnych pameti na vykon. Jinak receno - jaky bude rozdil v pouziti DDR2-533 vs. DDR2-667 pri stejnem casovani nebo trebas DDR2-553 pri casovanich, ktere zminujes?
mne zajimal vliv samotnych pameti na vykon. Jinak receno - jaky bude rozdil v pouziti DDR2-533 vs. DDR2-667 pri stejnem casovani nebo trebas DDR2-553 pri casovanich, ktere zminujes?
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Ten rozdíl bude asi následovný:
DDR2-533 jedou na 2x266, což je s použitím CPU s FSB 800 asynchronní režim 4:3, což na výkon není moc optimální nastavení a výkonově na tom budeš jen trochu lépe než když ty paměti podtaktuješ na 2x200 (400Mhz). Tím by jsi se ale dostal určitě i na lepší časování a tím by jsi asi trochu rozdíl ve výkonu smazal.
DDR2-667 - to je nějaká divná hodnota a jediný rozumný násobek je 2,5x266, což je asi to nejhorší co lze v PC mít
Takovýmto pamětem nejlépe bude vyhovovat podtakt na 3x200mhz (600mhz) na kterém budou mít jistě super časování a docela prostor k přetaktu.
Moje DDR2 533mhz (2x266) jedou bez problémů i na 600 (3x200) a dokonce i na 632 (2x316), takže si s nimi mohu docela hrát
Dle testů bych doporučoval asi toto, koupit takové paměti, které při frekvenci 200mhz mají časování na 3-3-3-9-3 a využít různých kombinací násobků této frekvence v poměru ke zvedání FSB. Rovněž doporučuji koupi dvou zcela identických pamětí, ktré se prodávají jako jeden kus (ikdyž jsou to dva moduly) se stejným sériovým číslem, jako jsem to udělal já. Poté nebudete muset řešit problémy s tím, že by se každý modul paměti choval na různé nastavení jiným způsobem.
Pokud by jste ovšem řešili můj problém, že při taktu CPU na 4.28Ghz mohu zvolit dvě varianty, jestli 632Mhz (2x316) 4-4-4-12-4 čili asynchronní režim 4:3, nebo 476hz (2x238) 3-3-3-9-3 zcela synchronně 1:1, tak provoz z prvním nastavením (2x316) je o 5% na BOINC výkonnější, což je poměrně hodně.
Nakonec nezbývá než doporučit jakékoliv experimenty, které vám nakonec pomohou najít to optimální nastavení pro váš PC, byla by přeci škoda nevyužít výkonu, který se v přetaktování a doladění veškerého nastavení ukrývá
DDR2-533 jedou na 2x266, což je s použitím CPU s FSB 800 asynchronní režim 4:3, což na výkon není moc optimální nastavení a výkonově na tom budeš jen trochu lépe než když ty paměti podtaktuješ na 2x200 (400Mhz). Tím by jsi se ale dostal určitě i na lepší časování a tím by jsi asi trochu rozdíl ve výkonu smazal.
DDR2-667 - to je nějaká divná hodnota a jediný rozumný násobek je 2,5x266, což je asi to nejhorší co lze v PC mít
Moje DDR2 533mhz (2x266) jedou bez problémů i na 600 (3x200) a dokonce i na 632 (2x316), takže si s nimi mohu docela hrát
Dle testů bych doporučoval asi toto, koupit takové paměti, které při frekvenci 200mhz mají časování na 3-3-3-9-3 a využít různých kombinací násobků této frekvence v poměru ke zvedání FSB. Rovněž doporučuji koupi dvou zcela identických pamětí, ktré se prodávají jako jeden kus (ikdyž jsou to dva moduly) se stejným sériovým číslem, jako jsem to udělal já. Poté nebudete muset řešit problémy s tím, že by se každý modul paměti choval na různé nastavení jiným způsobem.
Pokud by jste ovšem řešili můj problém, že při taktu CPU na 4.28Ghz mohu zvolit dvě varianty, jestli 632Mhz (2x316) 4-4-4-12-4 čili asynchronní režim 4:3, nebo 476hz (2x238) 3-3-3-9-3 zcela synchronně 1:1, tak provoz z prvním nastavením (2x316) je o 5% na BOINC výkonnější, což je poměrně hodně.
Nakonec nezbývá než doporučit jakékoliv experimenty, které vám nakonec pomohou najít to optimální nastavení pro váš PC, byla by přeci škoda nevyužít výkonu, který se v přetaktování a doladění veškerého nastavení ukrývá
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Tak jsem si poridil Dothan Pentium M 1.6 Ghz 400fsb 2mb L2. Deska Asus P4GD1+redukce CT 479 do desktopu. Jedu na 16x150 =2400 mhz. Pameti mi jedou na DDR 300 5-2-2-2. A Climate to predbezne spocita asi za 320 h. Chtelo by to vetsi fsb. Ale cpu nezvlada vysoka fsb. Starou Dejvidkovu Seti unitu jsem spocital asi za 1h 9 min.
Zkousel jsem na BOINC testovat pouze Pentium 820, protoze k X2 jsem se zatim nedostal. Byla ohlasena levnejsi verze X2 3800+, na kterou nejspise vyckam a nebudu ted kupovat 4200+
Ohlasy jsou vsak velmi dobre, protoze narust vykonu u dvou jader reseni AMD je temer 2x. Ale i tech +85 az+95% co jsem nameril u Pentia D je velmi slusnych. Majitele X2 si take velmi pochvaluji nizke teploty i pri 24/7 vytizeni bou jader (klasicky BOINC), coz se o Pentiu D ci jakemkoli procesoru postavenem na Presshot rici neda.
Napriklad na SETI foru lze nalezt zive vysledky X2, resp. casu, za ktere spocita jednotky.
Ohlasy jsou vsak velmi dobre, protoze narust vykonu u dvou jader reseni AMD je temer 2x. Ale i tech +85 az+95% co jsem nameril u Pentia D je velmi slusnych. Majitele X2 si take velmi pochvaluji nizke teploty i pri 24/7 vytizeni bou jader (klasicky BOINC), coz se o Pentiu D ci jakemkoli procesoru postavenem na Presshot rici neda.
Napriklad na SETI foru lze nalezt zive vysledky X2, resp. casu, za ktere spocita jednotky.
4200+ : http://setiweb.ssl.berkeley.edu/show_ho ... id=1091915
4400+ : http://setiathome.berkeley.edu/show_hos ... tid=895190
Dred ve fóru o nich...
4400+ : http://setiathome.berkeley.edu/show_hos ... tid=895190
Dred ve fóru o nich...