Edit: ad OEM: vazanej na kus HW jses i u krabicovy verze. Pokud si Vista mysli, ze bezi na jinym PC pri kazdym restartu, tak po zkusenostech s XP bych musel pokazdy volat do M$ pro reaktivaci. No ale proc ne, aspon bzch jim to ynerprijemnil, pokud nemam v lic. zakazanoinstalovat Vistu na virtualni PC. Na druhou stranu by to mohl byt zpusob jak se zbavit M$ softu dodavaneho s PC ( plati hlavner pro notasy) kdyz o nej nestojim.
Windows Vista (Longhorn )
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
2 azor: Dobrej odkaz. Dalsi duvod proc nepouzivat M$ produkty kdyz je mozne pouzit neco jinyho.
Mimochodem. Evropska komise uz by mohla konecne zakazat prodej vyrobku firmy, ktera ignoruje jeji rozhodnuti na uzemi EU. To by bylo maso. 
Edit: ad OEM: vazanej na kus HW jses i u krabicovy verze. Pokud si Vista mysli, ze bezi na jinym PC pri kazdym restartu, tak po zkusenostech s XP bych musel pokazdy volat do M$ pro reaktivaci. No ale proc ne, aspon bzch jim to ynerprijemnil, pokud nemam v lic. zakazanoinstalovat Vistu na virtualni PC. Na druhou stranu by to mohl byt zpusob jak se zbavit M$ softu dodavaneho s PC ( plati hlavner pro notasy) kdyz o nej nestojim.
Naposledy upravil(a) Bubak dne pát dub 06, 2007 5:15 pm, celkem upraveno 1 x.
Private (old) + CCU stats.
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
2 Ford: ja vim, jsme na BOINC foru, ale me slo hlavne o kanc. nasazeni a BOINC beru az na poslednim miste. A pokud se tu Visty rozhodnou pri me dovolene nebezet, tak vim, ze je nekdo bud nahodi, nebo mam po dovoleny.....
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Tak s tim ti nepomuzu. Osobne ani neplanuju nekde widle nainstalit, a ve firme jsem widle zakazalBubak píše:2 Ford: ja vim, jsme na BOINC foru, ale me slo hlavne o kanc. nasazeni a BOINC beru az na poslednim miste. A pokud se tu Visty rozhodnou pri me dovolene nebezet, tak vim, ze je nekdo bud nahodi, nebo mam po dovoleny.....
2 Ford: jses stastnej admin. Bohuzel nekde je admin jen clovek, kterej se ma starat o to, aby to fungovalo a o tom co se bude pouzivat rozhodujou ucitel, geodet, lesak, pravnik a doktor. Nic nenadelam, Jsem rad, ze mam OS aspon na serverech a ze tu nemam ani jedny M$ opiccy. A useri brouzdaj na netu pres FF. Vic je nad my moznosti.
Proto jsem taky ozivil tenhle thread, abych byl v obraze, co mi pristi tyden pri instalaci Visty ceka.
Proto jsem taky ozivil tenhle thread, abych byl v obraze, co mi pristi tyden pri instalaci Visty ceka.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
No nevím zda to má smysl sem psát, když je to zase o tom jak moc je který systém na pííííp. No nic. Moje zkušenosti.
- Instalace zcela bez problémů, za cca 20min hotovo, tuším že jsou 2 restarty.
- Požadavky: 512MB RAM, 15GB místa na disku - bez toho se instalace nepustí i když sem to provozoval na horší konfiguraci. Na 1GB RAM to bude běhat velmi pěkně.
- 64bit systém se mi zdá svižnější než 32bit verze, možná to je ale jen dojem způsobený tím, že je to 64bit. Nedokážu posoudit.
- problém 64bit ovladačů je dost zveličován, neměl sem jediný problém, po instalaci sem woknům předložil instalační CD od desky a bylo hotovo.
- problémy ale s tím jsou, ale to je kus od kusu na každém HW. Kamarád nemůže za boha rozběhat tuším wifi (nebo bluetooth, teď nevím) na svym notebooku.
- FF, TB a podobné věci na 64bit fungují bez problémů. Menší výběr je v antivirech a firewallech, ale to tebe asi trápit nebude.
- Obecně je ve Vistách problém s aplikacema, prostě některé nerozběháš, nenaběhne instalátor, nebo tě Visty umlátí hromadou souhlasů
- jestli se nepletu, 64bit verze je pouze v angličtině.
- není problém kontrolu legálnosti vypnout, jako to jde v XPéčkách.
- je v nich mnohem lepší správa práv uživatele a admina, tedy přesně pro laika, který nemusí mít práva tu číst, tu zapisovat, tu instalovat.
dalo by se toho napsat asi spousta.
dejv
- Instalace zcela bez problémů, za cca 20min hotovo, tuším že jsou 2 restarty.
- Požadavky: 512MB RAM, 15GB místa na disku - bez toho se instalace nepustí i když sem to provozoval na horší konfiguraci. Na 1GB RAM to bude běhat velmi pěkně.
- 64bit systém se mi zdá svižnější než 32bit verze, možná to je ale jen dojem způsobený tím, že je to 64bit. Nedokážu posoudit.
- problém 64bit ovladačů je dost zveličován, neměl sem jediný problém, po instalaci sem woknům předložil instalační CD od desky a bylo hotovo.
- problémy ale s tím jsou, ale to je kus od kusu na každém HW. Kamarád nemůže za boha rozběhat tuším wifi (nebo bluetooth, teď nevím) na svym notebooku.
- FF, TB a podobné věci na 64bit fungují bez problémů. Menší výběr je v antivirech a firewallech, ale to tebe asi trápit nebude.
- Obecně je ve Vistách problém s aplikacema, prostě některé nerozběháš, nenaběhne instalátor, nebo tě Visty umlátí hromadou souhlasů
- jestli se nepletu, 64bit verze je pouze v angličtině.
- není problém kontrolu legálnosti vypnout, jako to jde v XPéčkách.
- je v nich mnohem lepší správa práv uživatele a admina, tedy přesně pro laika, který nemusí mít práva tu číst, tu zapisovat, tu instalovat.
dalo by se toho napsat asi spousta.
dejv
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Vyzkousel a staral jsem se o PC s win postupne od 3.1, 3.11, W95, W98, WME, W2000, NT4, W2003srv a XP.
Od nastupu W95 ubehlo 11,5 roku a verze, ovladani a vubec vsechno se zmenilo takovym zpusobem a nekompatibility jsou takove, ze nechapu lidi co dobrovolne zkousi dalsi system ktery je v dobe vydani stale v alfa verzi.
Jedine rozumne pokracovani tohodle neustaleho kur**ni nervovych bunek, na ktere jsem zcela dobrovolne a vyzbrojen odhodlanim a trpelivosti pristoupil je Kubuntu
Edit:
dlouho jsem se nechtel odtrhnout od MSDOSu 5.0. Odtrzeni byla zrejme jedna z mych velkych chyb. Tato verze byla to nejlepsi co v Redmondu kdy vymysleli.
Od nastupu W95 ubehlo 11,5 roku a verze, ovladani a vubec vsechno se zmenilo takovym zpusobem a nekompatibility jsou takove, ze nechapu lidi co dobrovolne zkousi dalsi system ktery je v dobe vydani stale v alfa verzi.
Jedine rozumne pokracovani tohodle neustaleho kur**ni nervovych bunek, na ktere jsem zcela dobrovolne a vyzbrojen odhodlanim a trpelivosti pristoupil je Kubuntu
Edit:
dlouho jsem se nechtel odtrhnout od MSDOSu 5.0. Odtrzeni byla zrejme jedna z mych velkych chyb. Tato verze byla to nejlepsi co v Redmondu kdy vymysleli.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
- Necroman
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
re
U originalky preci nic takoveho nehrozi, ne?FordPrefect píše:Rekl bych, ze pro nonstop chod boincu asi widle vista nejsou to nejlepsi. Cas od casu se totiz rozhodnou, ze chteji provest kontrolu legalnosti. A kdyz odjedes na dovolenou a druhy den se system zastavi, tak je to naprd.
U XPcek to pokud vim neslo, jedine pomoci nejakych praktik, ktere byly v rozporu s licenci. U Visty je kontrola rekl bych promakanejsich a nejde jen tak vypnout, ale pokud je mas legalne, tak je jednou aktivujes a dale o ni prakticky vubec nevis.FordPrefect píše:- není problém kontrolu legálnosti vypnout, jako to jde v XPéčkách.
Osobne provozuji Vistu asi od 3. ledna a zatim spokojenost. jedine, opravdou JEDINE problemy jsou tehdy, pokud pouzivate nejake spatne ovladace, typicky od nejakeho starsiho ci netypickeho hardwaru. A nebo take mohou pusobit problemy ruzne cracky programu, ale to nemusim as moc rikat...
Treba me dost jednu dobu kazily system ovladace na ctecku otisku prstu v notebooku a software k tomu... po odinstalovani pohoda.
Kdyz to shrnu, Vista nabizi opravdu hodne noveho a je lepsi nez XP, ale jen za dvou podminek: mate na to slusny hardware (1 GB idealni, ci vice a nejakou lepsi grafiku) s dobrymi ovladaci a podobne jako u XPcek, vite, co delate, a nek...ite si system nesikovnymi zasahy do nastaveni.
Jinak 64bitovou verzi bych doporucil pouze tehdy, vite-li jiste, ze ji vyuzijete s programy, ktere na ni bezi rychleji. Jinak to opravdu nema smysl, akorat to zabira vice mista na disku a pribyva problemu s ovladaci.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
2Necroman: Jen připomínka ke grafice. Provozuji Visty na integrované grafice GeForce 6100 a to bych řekl, že bude hodně velkej kšunt a pustilo se na tom i to světoborné Aero, tedy já si toho všimnul až když po stisku ALT TAB byly ty vokna nějaý "nakřivo"
.
Myslím si, že tu bude ale podobný problém jako u XPéček - novej systém pojede svižně a postupem času se začne s p o m a l o v a t.
dejv
Myslím si, že tu bude ale podobný problém jako u XPéček - novej systém pojede svižně a postupem času se začne s p o m a l o v a t.
dejv
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
- Necroman
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
re
Opet doplnim, pokud jsou Windows legalni, tak naprosto o nic nejde. Osobne mam Vistu Business pod MSDN AA licenci a toto me netrapi. Jinak udajne ta kontrola je tak jednou za par mesicu... bylo to zmeneno z asi jednou za 14 dnu na zadost uzivatelu, ze to je moc drze chovani.FordPrefect píše:Jen pripominam novou vlastnost w.wista, a tou je namatkova kontrola pravosti. Nevim presne, jak je to implementovano, ale pry to v nich je.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Já v tom také nevidím problém, kdo má systém legální, tak ho tohle vůbec netrápí a kdo ho nemá legální, nechť má problémy. Kdo není ochoten za systém zaplatit, komu se zdá drahý, kdo na něj nemá a tak podobně, nechť si vybere bezplatnou alternativu, od toho tady přece jsou.FordPrefect píše:Jen pripominam novou vlastnost w.wista, a tou je namatkova kontrola pravosti.
dejv
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele: